Οδοιπορικό των Άγιων Ημερών του Πάσχα

Οδοιπορικό των Άγιων Ημερών του Πάσχα

Οδοιπορικό των Άγιων Ημερών του Πάσχα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 383 ΦΟΡΕΣ

Από την Κυριακή των Βαΐων στη ζωηφόρο Ανάσταση του Χριστού μας...

Γράφει
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος
του ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και
Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Από την Ανάσταση του τετραημέρου Λαζάρου του φίλου του Χριστού, ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας. Γνωστά σε πολλούς και σε όλους μας τα γεγονότα του θείου Πάθους.

Όμως μαζί ταξιδεύοντας αδέλφια μου, νιώθουμε μια ξεχωριστή αγαλλίαση, ένα πλησίασμα, διαφέρει η ψυχική μας διάθεση από την καθημερινότητα και ζούμε το μεγαλείο του Θείου Πάθους σαν κάτι το ξεχωριστό, το δικό μας, που μας αγγίζει στην πολυτάραχη, ψυχοφθόρα και ανισόρροπη εποχή μας. Τα δάκρυα του Χριστού, για την Ανάσταση του Λαζάρου του φίλου και καρδιακού του, θα επαναληφθούν στον Σταυρό και σε κάθε προδοσία που γίνεται στο αγιασμένο όνομά του. Η Κυριακή των Βαΐων, είναι η Πανηγυρική είσοδος του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα. Από τη Βηθανία στο χωριό του Λαζάρου πάνω σε γαϊδουράκι απλά και τα πεινά με τους μαθητές του πηγαίνει να εορτάσουν το Πάσχα. Με φοίνικες, με ρούχα που έστρωναν, ζητωκραύγαζαν τον Χριστό, το “Ωσανά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”. Και ο ίδιος λαός σε λίγο θα ζητήσει να σταυρωθεί...

Το ίδιο απόγευμα αρχίζει ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας με κέντρο του ναού τον Νυμφίο της Εκκλησίας ου είναι ο Χριστός σε στάση της της άκρας ταπείνωσης. Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμάμε τον πάγκαλο Ιωσήφ το 11ο πουλημένο στην Αίγυπτο γιό του Ιακώβ. Επίσης η παραβολή της άκαρπης συκιάς που καταράστηκε και ξεράθηκε από το Χριστό. Με καρπούς εύχυμους μάς θέλει ο Κύριος και όχι άπραγους και αδιάφορους. Τη Μεγάλη Τρίτη μάς παρουσιάζει την παραβολή των δέκα παρθένων, την ετοιμότητα των 5 παρθένων και την αδιαφορία των άλλων 5 παρθένων. Στη βραδινή Ακολουθία ψάλλεται το μοναδικό τροπάριο της Κασσιανής, ποίημα μεταμέλειας και πνευματικής συντριβής. Τη Μεγάλη Τετάρτη είναι η ανάμνηση των δύο γυναικών μίας πόρνης πριν από το Πάσχα και μιας φρόνιμης που άλειψαν με μύρο τον Χριστό σε ένδειξη ταπείνωσης και μετάνοιας. Την ημέρα αυτή τελούμε στους ναούς το Ιερό Μυστήριο του ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ. Τη Μεγάλη Πέμπτη προ των αζύμων παραμονή του Εβραϊκού Πάσχα δείπνησε ο Χριστός με τους μαθητές του, ευλόγησε το ψωμί και το κρασί, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας. Μετά έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, όπου ονομάζεται εκκλησιαστικά “νιπτήρας”. Η ταπεινοφροσύνη είναι η εκδήλωση της Χριστιανικής δεοντολογίας. Έχουμε και την προδοσία του Ιούδα που στον δείπνο ο Χριστός του παρουσιάζει και την υπερφυά προσευχή στο Όρος των Ελαιών. Η άρνηση του Πέτρου στο πραιτώριο, το ηχηρό του κλάμα, τα δώδεκα Ευαγγέλια και η Σταύρωση του Χριστού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή εορτάζουμε τα φρικτά Πάθη, τον χλευασμό, το πότισμα της χολής με ξύδι, τη μετάνοια του πρώτου αγίου και πρώτου στον Παράδεισο ευγνώμονα ληστή. Την ημέρα αυτή τελούμε την Αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό, μπαίνει στον επιτάφιο το Σώμα Του, το βράδυ ψάλλουμε εγκώμια και γίνεται η περιφορά του.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η απαίτηση να σφραγιστεί ο τάφος του Χριστού των αρχιερέων Φαρισαίων στον Πιλάτο για τρεις ημέρες, φοβούμενοι μην τον κλέψουν και πούνε πως αναστήθηκε. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε στις Μυροφόρες από τον Άγγελο που καθόταν στην είσοδο του μνημείου του Κυρίου. Είναι το μοναδικό Σάββατο που δεν τρώμε λάδι, αυστηρή νηστεία. Το βράδυ, τα μεσάνυχτα ξημερώνοντας Κυριακή εορτάζουμε τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού μας. Πάτησε τον θάνατο και μας χαρίζει ευλογία, χαρά και αναγέννηση πνευματική. Τρώμε τα κόκκινα αυγά που θυμίζουν το αίμα της θυσίας Του. Κουλούρια, αρνιά, κατσίκια θυμίζουν τη θυσία από την Παλαιά Διαθήκη, μέχρι τη θυσία του Χριστού για τη Σωτηρία μας. Τη Λαμπρή Τρίτη εφέτος όπως πάντοτε (30 Απριλίου 2019), στο ναΰδριο του Παν/μίου Αιγαίου έχουμε τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τη Μυτιλήνη. Τελούμε πανηγυρική Θεία Αναστάσιμη Λειτουργία. Ώρα (7-10.30) πρωινή. Επίσης σας περιμένουμε στις 4 και 5 Μαΐου το Σαββατοκύριακο του Θωμά για την Πανήγυρη του Αγίου Εφραίμ της Μάκρης, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και της Παναγίας της Σκιαδενής που πανηγυρίζουμε στο Ναΰδριό μας.

Καλό Πάσχα.
Χρόνια Πολλά. Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...