Π. Κουρουμπλής: Η Ευρώπη πρέπει να ανακρούσει πρύμναν

Π. Κουρουμπλής: Η Ευρώπη πρέπει να  ανακρούσει πρύμναν

Π. Κουρουμπλής: Η Ευρώπη πρέπει να ανακρούσει πρύμναν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 350 ΦΟΡΕΣ

Την ανάγκη η Ευρώπη να ανακρούσει πρύμνα και να αποκτήσει ένα καινούργιο αφήγημα ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του μέσου Ευρωπαίου πολίτη καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κρίση των θεσμών της, τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες από τη Ρόδο, ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο ίδιος βρέθηκε εδώ στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνουν σε όλη τη χώρα ενόψει των Ευρωεκλογών, πραγματοποίησε επισκέψεις και επαφές, και το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και το στέλεχος του κόμματος τοπικά κ. Τάκη Μιχαηλίδη.

Προλογίζοντάς τον ο κ. Γάκης, είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής μας και εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν πολύ καλό φίλο της Δωδεκανήσου από όλες τις θέσεις που έχει περάσει, στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας ενώ τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της νησιωτικότητας, ιδιαίτερα στο υπουργείο Ναυτιλίας μαζί με τον συμπατριώτη μας, Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας σήμερα, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο κ. Κουρουμπλής, καταρχήν, χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική αναμέτρηση τις ευρωεκλογές αφού αυτή τη φορά έχουν εντελώς άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις που η ψήφος ήταν κάπως «χαλαρή». Γιατί, όμως, αυτές οι ευρωεκλογές αποκτούν αυτό το ιδιαίτερο πολιτικό άρωμα; Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, «γιατί πραγματικά όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, γιατί η Ευρώπη σήμερα ζει τον παλμό ενός πυροδοτούμενου ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος αμφισβητεί τους θεσμούς, ο οποίος ελλειμματοποιεί όλο και περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης του μέσου ευρωπαίου πολίτη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Κατά τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα από την περίοδο της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, με τη φθίνουσα πορεία και την υλοποίηση πολιτικών λιτότητας που είναι η μήτρα της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Η Ευρώπη χάνει σταδιακά το κοινωνικό της πρόσωπο», είπε και ανέφερε ότι ήταν απούσα όταν συντελούνταν όλα αυτά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και όφειλε να γνωρίζει ότι όποιες καταστάσεις θα δημιουργούνταν ή ίδια η Ευρώπη θα τις λουζόταν, όπως και έγινε με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό «που φάνηκε αμήχανη, ανέτοιμη και ανέντιμη».

«Μία Ευρώπη, λοιπόν, που βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση κρίσης ουσιαστικής των θεσμών της, μια Ευρώπη που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να επηρεάσει αποφασιστικά τα πράγματα, μια Ευρώπη με θεσμούς που δεν είναι νομιμοποιημένοι όπως είναι για παράδειγμα το Eurogroup», είπε, ακόμη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε:

«Αν θέλουμε, λοιπόν, να αναστρέψουμε, να αναχαιτίσουμε αυτή τη φθίνουσα πορεία, της ανάπτυξης δηλαδή και της εκρηκτικής παρουσίας του εθνικισμού, του σωβινισμού, του εφιάλτη όλων αυτών των φαινομένων που αιματοκύλησαν και τη μακέλεψαν την Ευρώπη ιδιαίτερα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, θα πρέπει η Ευρώπη να ανακρούσει πρύμνα και να βρεθούν δυνάμεις και αυτό μπορεί να γίνει τώρα όπου άρχισε ήδη να γίνεται κατανοητό σε πολλούς κύκλους προοδευτικούς, από τους σοσιαλδημοκράτες, τους σοσιαλιστές, τους πράσινους, τους αριστερούς, ότι κανένας δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια και ότι όλοι μαζί μπορούν να προβάλουν ένα νέο αφήγημα για την Ευρώπη, πειστικό που θα κεντρίσει τον προβληματισμό του μέσου ευρωπαίου πολίτη, που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του για να συστρατευθεί σε μία προσπάθεια ανοίγματος ενός νέου ορίζοντα για την Ευρώπη».

Για την κυβερνητική πολιτική
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Νοσκομείο, είπε ότι όταν ανέλαβαν τα νοσοκομεία ήταν χρεωκοπημένα και υποστελεχωμένα και γίνεται μία γιγαντιαία προσπάθεια όλα αυτά να αναταχθούν, όπως και στον τομέα της παιδείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης. Μίλησε, ακόμη, για μία κυβέρνηση που προστάτεψε τους κατατρεγμένους και τους κολασμένους της κρίσης και είπε ότι κάποιοι έχουν το θράσος να σχολιάζουν αρνητικά την επιδοματική πολιτική. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή την περίοδο ήταν η αναγκαία συνθήκη για να προστατέψει την κοινωνία.

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι τέσσερα χρόνια είχε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, σε όλα τα υπουργεία. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο λέγοντας ότι ήταν ένα αίτημα διαχρονικό για όλα τα νησιά και κατόρθωσαν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες να το ψηφίσουν, να το υλοποιοήσουν και τώρα να το επεκτείνουν.

Για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο
Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του υφυπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο όταν ο τελευταίος άσκησε κριτική για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Είπε, λοιπόν, ότι ο ίδιος έχει μία εντελώς διαφορετική θεώρηση για το τι σημαίνει Άτομο με Αναπηρία και δήλωσε: «Από τη στιγμή που είμαι πολιτικός δεν ζήτησα να μου χαριστεί κανείς και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μου χαρίστηκε κανένας, και εντός και εκτός. Ο κ. Κυμπουρόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο πλέον και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Να το δεχθώ ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε ο κ. Πολάκης να μην ασχοληθεί με το ζήτημα. Αλλά, παίρνουμε την πλευρά τη συναισθηματική. Δεν είναι συναισθηματικό το θέμα, είναι εξόχως πολιτικό».

Είπε, ακόμη, ότι, για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Πολάκης δεν μίλησε για το αν είναι ικανός γιατρός ο κ. Κυμπουρόπουλος, ωστόσο η αισθητική των πραγμάτων θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»