Δικαιώθηκε για πρόστιμο 361.000  ευρώ σε αυθαίρετη οικοδομή στη Ρόδο

Συμπατριώτης μας προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να αναστείλει την πληρωμή προστίμου ύψους 361.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί και καλούνταν να πληρώσει για αυθαίρετη οικοδομή και δικαιώθηκε!

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου η αίτηση αναστολής εκτέλεσης την οποία κατέθεσε συμπολίτης μας, με την οποία ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης προστίμου ύψους 361.693,34€  το οποίο του είχε επιβληθεί και αφορούσε ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετης οικοδομής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, ο συμπολίτης μας είχε αναγείρει από το έτος 2003 με νόμιμη οικοδομική αδεία που είχε εκδώσει, τετραώροφη οικοδομή, η οποία όμως, μετά από την ανέγερση του κτιρίου, ακυρώθηκε αμετάκλητα το 2013 με σχετική απόφαση που λήφθηκε από την Ολομελεία του ΣτΕ.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή, με την αιτιολογία ότι «παρότι η σχετική άδεια εξεδόθη νομότυπα , εντούτοις ο τυπικός νόμος ο οποίος απετέλεσε το νομικό θεμέλιο εκδόσεώς της κρίθηκε ως αντισυνταγματικός», με αποτέλεσμα, μετά την ακύρωση της αδείας, να επιβληθεί στο συμπολίτη μας, πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου οικοδομής συνολικού ύψους 361.693,34€.

Ο συμπολίτης μας τότε με αίτηση και συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, επικαλέστηκε «τη βασιμότητα της ασκηθείσης ανακοπής του», υποστήριξε ότι «προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εκδόσεως της οικοδομικής αδείας και ανεγέρσεως της οικοδομής, ενεργώντας καλοπίστως και επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις πράξεις της Διοίκησης, ενώ σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο του επεβλήθη παρότι η συγκεκριμένη οικοδομή πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις της κατ’εξαίρεσιν νομιμοποίησής της».

Το Δικαστήριο, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του και διαγιγνώσκοντας την πρόδηλη βασιμότητα των λόγων ανακοπής του αιτούντος, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του συμπολίτη μας, αναστέλλοντας την εκτέλεση του υψηλότατου αυτού προστίμου που του είχε επιβληθεί.

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ Δημήτριος Βερβέρης, Ιωάννης Χριστοφορίδης και Βασίλειος Παπαγεωργίου.