Εθνικές εκλογές στην Ισπανία

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, οι Ισπανοί πολίτες πήγαν στις κάλπες, για να εκλέξουν το Κοινοβούλιο της Ισπανίας και στις 26 Μαΐου, θα εκλέξουν ευρωβουλευτές.

Εκεί, στην Ισπανία, οι εθνικές εκλογές είναι προάγγελος του πολιτικού συσχετισμού που θα αναδείξουν οι Ισπανοί πολίτες στις ευρωεκλογές. Έστειλαν ήδη το μήνυμά τους.

Ανέδειξαν πρώτη δύναμη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (μέλος του P.E.S - της σοσιαλιστικής ευρωπαϊκής «οικογένειας» - όπως και το Κίνημα Αλλαγής), με ποσοστό 29 %.

Το κόμμα «PODEMOS» (της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής «οικογένειας» με τον ΣΥΡΙΖΑ) κατέλαβε την 4η θέση, με ποσοστό 14,5 %.

Το συντηρητικό κόμμα ΡΡ (μέλος της συντηρητικής δεξιάς «οικογένειας», όπως η Ν.Δ) «καταποντίστηκε», χάνοντας πάνω από τις μισές έδρες του και πήρε ποσοστό μόλις 17%.

Ενώ το ακροδεξιό VOX, μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, ανεβαίνοντας στο 10%.

Αν σε όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε , αναδεικνύονταν στις ευρωεκλογές πρώτα τα προοδευτικά κόμματα - μέλη του P.E.S, θα έμπαιναν οι βάσεις, για Α Λ Λ Α Γ Η στις πολιτικές της Ευρώπης, φέρνοντας ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, αντί λιτότητα.

Το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα, με γνώμονα τη Διακήρυξη της Μαδρίτης του P. E.S (του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) αγωνίζεται γι’ αυτή την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Και μόνο γι’ αυτή τη  στρατηγική του, αξίζει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να το ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όπως έπραξαν στις εθνικές εκλογές οι ισπανοί πολίτες.

Εκείνο που δε μπορώ, να αφήσω ασχολίαστο είναι η νέα «στροφή» του κ. Τσίπρα.

• Εκείνος δεν ήταν που ανέβαινε στις εξέδρες (και στην Ελλάδα και στην Ισπανία) με τον κ. Ιγκλέσιας (πρόεδρο των «PODEMOS») αγγαλιασμένοι και οι δύο; Μετά την ήττα των «PODEMOS» - που υποχώρησαν στην 4η θέση - χαιρέτισε τη «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» ! Δηλαδή, χαιρέτισε τη νίκη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκείνος που στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν εναντίον του, ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Commission.

• Εκείνος, που την άνοιξη του 2014 ήταν υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον Γενάρη του 2015 αγκάλιαζε τον ακροδεξιό ( ! ) κ. Καμμένο και συγκυβερνούσε μαζί του μέχρι πριν λίγους μήνες και εξακολουθεί να συγκυβερνά με υπουργούς του Καμμένου και του Καραμανλή. Χθες είπε, «να υψώσουμε ανάχωμα στη δεξιά και την ακροδεξιά». Τι να πιστέψει πια κανείς ; ...

• Δηλαδή χθες ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τη νίκη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μέλους του P.E.S, ενώ, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (αυτοί που θα εκλεγούν), θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο του P.E.S κ. Τίμερμανς; Ή ενώ «το παίζει» ευρωσοσιαλιστής και κεντρο-αριστερός, οι ευρωβουλευτές του θα ψηφίσουν άλλον υποψήφιο για την Commission

• Για τη σαφή αποδοκιμασία των «PODEMOS» (μείον 25 έδρες), από τον ισπανικό λαό, δεν είπε ούτε λέξη ο κ. Τσίπρας...

Για την «κατάρρευση» του συντηρητικού Ρ. Ρ (μείον 71 έδρες !), που είναι αδελφικό κόμμα της Ν.Δ και μαζί υποστηρίζουν τον σκληρό δεξιό υποψήφιο για την Commission κ. Βέμπερ, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά.