Νίκος Μουτσάκης: Εγγύηση της Δημοκρατίας  η αυτονομία της αυτοδιοίκησης

Του Νίκου Μουτσάκη,
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου  με τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”  του Μανώλη Γλυνού


Σε περιόδους κρίσης, οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που κρατάνε όρθιο το κράτος. Στην παρούσα κρίση οι Δήμοι και οι Περιφέρειες κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Τοπικά, οι Δήμοι της Περιφέρειας κατάφεραν εφαρμόσουν τις μνημονιακές επιταγές και να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους και να γίνουν πλεονασματικοί ενώ η κρατική βοήθεια ήταν μηδαμινή. Γενικότερα, κατάφεραν σε πολλά σημεία να εκπληρώσουν τα προγράμματα που είχαν θέσει μέσα στην πενταετία και να παράξουν έργο χωρίς την αρωγή του κράτους.

Η ιστορία δείχνει πως η αυτόνομη λειτουργία των θεσμών και της αυτοδιοίκησης είναι παράγοντας της Δημοκρατίας. Για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης απαραίτητη είναι τόσο η οικονομική αυτοτέλειά της όσο και η λειτουργική ανεξαρτησία της. Όπως ορίζεται και στο δεύτερο άρθρο του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας: "Η αρχή τοπικής αυτονομίας πρέπει να αναγνωρίζεται από την εσωτερική νομοθεσία και κατά το δυνατόν από το Σύνταγμα".

Βέβαια, απαραίτητη είναι η αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, ωστόσο, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, για να πληρωθεί αυτή η επιταγή του Χάρτη και του Ελληνικού Συντάγματος είναι κρίσιμο να μπουν στο τιμόνι των τοπικών αρχών άνθρωποι με την ικανότητα να διαχειρίζονται με διαφάνεια, να έχουν ένα σαφές και καταρτισμένο πλάνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συνθέτουν τις διαφορετικές απόψεις για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου, απαιτεί την εμπέδωση μιας νέας νοοτροπίας στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη Δημοκρατία. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των εκλεγμένων και σύνθεση των απόψεων των αιρετών συμβούλων των ΟΤΑ προκειμένου να μην οδηγηθούν οι τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία.

Στο αίτημα της κοινωνίας για εκδημοκρατισμό των θεσμών η απάντηση μπορεί να έρθει με την ψήφο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κοινωνία των πολιτών ζητάει περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικούς θεσμούς στην πράξη και οι αρμοδιότητες των Περιφερειών αφήνουν ένα ευρύ πεδίο στον Περιφερειάρχη να συντελέσει στην ευημερία του τόπου.

Από τη σκοπιά του ενεργού πολίτη, θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την επαφή της κοινωνίας με τους θεσμούς. Δηλαδή την υποστήριξη των πρωτοβουλιών των πολιτών από τις αρχές και την καταγραφή των αναγκών τους με την παράλληλη απόδοση λύσεων. Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια η Περιφερειακή αρχή κρίθηκε αναποτελεσματική στο να προστατέψει τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου από τις κρατικές συμπληγάδες.

Τα όνειρα των νέων συνετρίβησαν και η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίστηκε με την Περιφέρεια να είναι απλός παρατηρητής - και ίσως κάποιες φορές συνεργός - στην κρατική αναλγησία. Στο ζοφερό αυτό κλίμα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εγγυώνται περισσότερη Δημοκρατία, υπηρεσία του πολίτη και ευκαιρίες. Και αυτούς πρέπει να υποστηρίξουμε.

Η απόφασή μου να αποτελέσω μέρος της προσπάθειας του Μανώλη Γλυνού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν προϊόν ώριμης σκέψης, παρά τον ρομαντισμό της ηλικίας μου. Σκέψη που αφορά την προσωπικότητα και το μεράκι του ανθρώπου πίσω από το όνομα. Η ψήφος στον Μανώλη Γλυνό και η υποστήριξη νέων υποψηφίων αποτελεί εγγύηση πως η Περιφέρεια θα λειτουργεί Δημοκρατικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεργάζεται με στόχο την αυτοτέλεια του δευτέρου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η Περιφέρεια πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει με τα δικά της μέσα για την λύση του δημογραφικού προβλήματος, την επιστροφή των νέων στα νησιά και την είσοδο στη νέα εποχή. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη και αποτελεσματικότερη Δημοκρατία και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.