Ρόδος: Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε η συνεδρίαση της διακομματικής

Ρόδος: Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε η συνεδρίαση της διακομματικής

Ρόδος: Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε η συνεδρίαση της διακομματικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2143 ΦΟΡΕΣ

Κληρώθηκαν οι θέσεις για τα κόμματα και τους συνδυασμούς

Σε…πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε χθες, για αρκετή ώρα, η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του Δήμου της Ρόδου καθώς δεν έλειψαν οι αποχωρήσεις και οι διαφωνίες που έφεραν εντάσεις ενώ παράπονα διατυπώθηκαν για την πλημμελή προετοιμασία από πλευράς Δήμου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την αποχώρηση του ΚΚΕ το οποίο εκπροσωπούσαν ο γραμματέας της ν.ε. νότιας Δωδεκανήσου κ. Κώστας Γιαννόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του Κόμματος, κ. Δημήτρης Ζάκκαρης. Ο λόγος της αντίδρασής τους ήταν ότι δεν αποδέχονταν την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στη διακομματική, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν και εκείνοι και τελικά αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις, όμως, δεν έλειψαν καθώς προχωρούσε η συνεδρίαση, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η φανερή έλλειψη προετοιμασίας από πλευράς του Δήμου, μιας και δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη εισήγηση.

Έτσι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρόεδρος της συνεδρίασης, Αντιδήμαρχος, Σάββας Διακοσταματίου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές και να μην θεωρήσει κανείς ότι έχει αδικηθεί, υπήρξαν και διαφωνίες και παράπονα και χρονοτριβή, αφού εκείνη την ώρα έπρεπε να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά ζητήματα παράλληλα με το αντικείμενο της συνεδρίασης, που ήταν ο καθορισμός των χώρων προβολής.

Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Διακοσταματίου, το γεγονός ότι διεξάγονται παράλληλα οι ευρωεκλογές με τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, σαφώς και δημιουργεί πρόβλημα στους χώρους που έχει ο Δήμος προς διάθεση αφού όλοι βεβαίως θα πρέπει να προβληθούν στο κέντρο της πόλης.

Η βασική διαφωνία που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση είχε να κάνει με το αν οι χώροι που διαθέτει ο Δήμος θα κατανεμηθούν βάσει της αρχής της αναλογικότητας ή της ισοτιμίας. Το θέμα έθεσε πρώτος ο εκπρόσωπος της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, κ. Γιώργος Υψηλάντης. Όπως είπε, λοιπόν, αίτημα της παράταξής τους είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση που κάνει λόγο για αναλογική κατανομή των θέσεων προβολής, δηλαδή ανάλογα με την εκλογική δύναμη κάθε παράταξης.

Αμέσως διαφώνησε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» του κ. Μανώλη Γλυνού, ο κ. Σάββας Πεταλάς ο οποίος είπε ότι είναι θέμα ερμηνείας της Υπουργικής Απόφασης, ότι δεν είναι ξεκάθαρο όπως διατυπώνεται, και μάλιστα τη διάβασε.

Από το σημείο εκείνο ξεκίνησε μία λεκτική αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ του κ. Υψηλάντη και του κ. Πεταλά, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα. Είπε, ακόμη, ο κ. Πεταλάς ότι η απόφαση λέει και για τη στήριξη των κομμάτων που έχουν οι παρατάξεις, με τον κ. Υψηλάντη να τους καλεί να δηλώσουν ποια κόμματα τους στηρίζουν. Συνέχισε, όμως, ο κ. Πεταλάς λέγοντας ότι η διατύπωση του νομοθέτη είναι καθαρά υποκειμενική αφού αναφέρεται σε περισσότερους χώρους, κάτι το οποίο είναι ασαφές και απαιτεί ερμηνεία.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος μίλησε για πλημμελή προετοιμασία από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και χαρακτήρισε ελλιπή την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και πρότεινε μάλιστα να διαλυθεί η συνεδρίαση, να γίνει προεργασία με τους νομικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και να επανέλθουν τη Δευτέρα. Και ο κ. Υψηλάντης πρότεινε να αναβληθεί η συνεδρίαση για τη Δευτέρα ώστε να γίνει προεργασία.


Απαντώντας ο κ. Διακοσταματίου παραδέχθηκε την πλημμέλεια και κάλεσε όλους να λύσουν τα ζητήματα που προκύπτουν «καλή τη πίστη». Τελικά, ο κ. Ταρασλιάς επέμεινε και δήλωσε ότι αν δεν γίνει προεργασία δεν θα καθίσει για να συμμετάσχει η παράταξη που εκπροσωπεί στην κλήρωση.

Στο σημείο αυτό ανέβασε τους τόνους ο κ. Διακοσταματίου λέγοντας προς τον ίδιο: «Εδώ δεν έχουμε έρθει για να κάνετε προεκλογική τοποθέτηση και πολιτική και επειδή όλοι θέλουν στο κέντρο θα προχωρήσω στην κλήρωση γιατί και τη Δευτέρα οι ίδιες θέσεις θα είναι»!

Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ρόδος Αξιών» του κ. Δημήτρη Κρητικού, κ. Γιώργος Σάββενας, είπε στο σημείο αυτό ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί από το νομικό σύμβουλο εάν θα τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας ή της ισοτιμίας.

Ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι δεν μπορεί να ισχύσει η αναλογικότητα λόγω της έλλειψης χώρων.

«Πυροσβεστική» ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Αποστολίδη, ο οποίος είπε ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να θέσουν τέτοιο θέμα ως κυβερνόν κόμμα αλλά δεν το κάνουν και είπε: «Η ισοτιμία είναι πάνω απ’ όλα. Να δείξουμε καλή θέληση, δεν υπάρχουν πολλές θέσεις».

Αφού το θέμα άρχισε…να αναζωπυρώνεται ήρθε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Μανόλης Στάγκας, ο οποίος είπε να εφαρμόσουν την επί ίσοις όροις αρχή και όποιος διαφωνεί μπορεί να την προσβάλει και την τελική απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο.

Τελικά, ο κ. Ταρασλιάς αποχώρησε ενώ ο κ. Υψηλάντης είπε ότι επειδή δεν θέλουν να διαταραχθεί η όλη διαδικασία κάνουν υποχώρηση, ζήτησε ωστόσο η κλήρωση να γίνει ενιαία για όλους, και για τα κόμματα και για τις παρατάξεις, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα, επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους παρευρισκομένους, ωστόσο τη Δευτέρα η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για διάφορα διαδικαστικά ζητήματα όπως τα σταντ κτλ. ενώ θα πρέπει να υπογραφεί και το επίσημο πρακτικό. Ούτως ή άλλως, την τελική απόφαση θα πάρει το δ.σ. το οποίο θα συνεδριάσει για τον λόγο αυτό.

Οι θέσεις
Κληρώθηκαν οκτώ θέσεις για τα κόμματα και οκτώ θέσεις για τις περιφερειακές και τις δημοτικές παρατάξεις ενώ, ερήμην, δόθηκαν και στο ΚΚΕ αλλά και σε εκείνους που δεν απέστειλαν εκπρόσωπο στη συνεδρίαση. Αναλυτικά:

Για τα κόμματα
1) Πλατεία Κύπρου (Καλαφατάς): ΛΑΕ
2) Πλατεία Κύπρου (Εθνική Τράπεζα): Χρυσή Αυγή
3) Πλατεία Κύπρου (Καστελοριζιός): Το Ποτάμι
4) Πλατεία Κύπρου (Alpha Bank): ΣΥΡΙΖΑ
5) Πλαστήρα και Δημοκρατίας (ΤτΕ): ΚΙΝΑΛ
6) Ακταίον-Δικαστήρια: Ελλήνων Συνέλευσις
7) Πλατεία Ακαδημίας: ΑΝ.ΕΛ.
8) Εκατό Μαγαζιά: Νέα Δημοκρατία
Μία θέση στο τέλος της οδού Αμερικής δόθηκε στο ΚΚΕ.

Για τις παρατάξεις
1) Πλατεία Κύπρου (Καλαφατάς) θέση 2: «Ρόδος Δύναμη Πολιτών»
2) Πλατεία Κύπρου (Καστελοριζιός) θέση 2: «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο»
3) Πλατεία Κύπρου (αρχή πεζόδρομου Δημητρίου Θεοδωράκη): «Με Δύναμη για τη Ρόδο»
4) Τάρπον Σπρινγκς και Καρπάθου: «Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο»
5) Καρπάθου και Γαλλίας: «Ρόδος Αξιών»
6) Επιμελητήριο Δωδεκανήσου: «Νέα Μέρα»
7) Άγαλμα Κωνσταντίνου Καραμανλή (πεζόδρομος Πλαστήρα): «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»
8) Γαλλίας και πεζόδρομος Κωστή Παλαμά: «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου»
Μία θέση απέναντι από τα Δικαστήρια παραχωρήθηκε στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη διακομματική
ΣΥΡΙΖΑ
: Αντώνης Αποστολίδης, Νέα Δημοκρατία: Μιχάλης Μαντικός, ΚΙΝΑΛ: Νικηφόρος Παπανικόλας, Χρυσή Αυγή: Ευάγγελος Χριστοδούλου, ΑΝΕΛ: Γιώργος Γαλιάτσος, KKE: Kώστας Γιαννόπουλος και Δημήτρης Ζάκκαρης, Ποτάμι: Τζίνα Δαβιλά, Ελλήνων Συνέλευσις: Τσαμπίκα Μοσχή, Λαϊκή Ενότητα: Βασίλειος Μωραΐτης
Δεν προσήλθαν εκπρόσωποι από την Ένωση Κεντρώων.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στη διακομματική
«Ρόδος Δύναμη Πολιτών»:
Δήμος Μουτάφης, «Νέα Μέρα»: Δημήτρης Αντώνογλου, «Με Δύναμη για τη Ρόδο»: Κώστας Ταρασλιάς, «Ρόδος Αξιών»: Γιώργος Σάββενας, «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο»: Γιώργος Υψηλάντης και Γιώργος Μηνατσής, «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»: Σάββας Πεταλάς, «Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο»: Μιχάλης Τηλιακός.


Δεν προσήλθε εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου» ενώ είχε αποχωρήσει της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη