Αναπαράσταση των Παθών πραγματοποιήθηκε στην Παστίδα

Αναπαράσταση των Παθών πραγματοποιήθηκε στην Παστίδα

Αναπαράσταση των Παθών πραγματοποιήθηκε στην Παστίδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 338 ΦΟΡΕΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ» πραγματοποίησε για ακόμα μία φορά την Αναπαράσταση των Παθών στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου.

Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί πλέον αυτό το έθιμο το οποίο είναι μοναδικό.
Κάθε χρόνο τη Μ. Πέμπτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου, Ρωμαίοι στρατιώτες μετά το «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου» παρατάσσονται κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου και με βάρδιες παραμένουν εκεί μέχρι αργά τις ώρες που ακούγονται τα μοιρολόγια από τις γυναίκες.
Τη Μ. Παρασκευή, Ρωμαίοι στρατιώτες συνοδεύουν τον Επιτάφιο με δαυλούς στην περιφορά μέχρι το Κοιμητήριο.
Της Πομπής προπορεύονται Ιουδαίοι και Ιουδαίες με δάδες και φαναράκια δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα ενώ οι μυροφόρες πρώτες απ'όλους ρίχνουν ροδοπέταλα στον δρόμο που θα περάσει ο Χριστός.
Αυτό το έθιμο συνεχίζεται για 26 χρόνια.
Το Μ. Σάββατο μετά το «Χριστός Ανέστη» ο Σύλλογος μοίρασε κόκκινα αυγά και ευχές στους πιστούς που βρέθηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Πάττας


Συμμετοχή στην Πομπή της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου Παστίδας
Την Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε πομπή από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου για το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Παστίδα.
Παραμονή της Εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με την πομπή μεταφέρθηκαν η θαυματουργή εικόνα με άλογο, καθώς και τεμάχιο των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο Σύλλογος συμμετείχε με άγημα νέων παιδιών, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

Πρωτομαγιά στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ» πραγματοποίησε για ακόμα μία φορά τον Εορτασμό της Πρωτομαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας σε συνδιοργάνωση φέτος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μία γιορτή που έχει καθιερωθεί πλέον σαν έθιμο και φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Σάββα Πάττα (Προέδρου Παστίδας) και άλλων συμπολιτών μας που "έφυγαν" το τελευταίο διάστημα από κοντά μας.

Το “παρών” έδωσαν ο εκ των συνδιοργανωτών Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστος Διακογεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Νικολής, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, ο Αιδεσιμότατος Μακάριος Σκόνης, μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Αστέρας Παστίδας, τοαυ Συλλόγου Γυναικών Παστίδας κ.α.
Αναμνηστικά στους γονείς του Σάββα Πάττα έδωσαν οι Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης Ιωσήφ Σιαλούπ και Κάλλιστος Διακογεωργίου σε μία συγκινητική στιγμή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους όπως είναι οι αυγοδρομίες και οι τσουβαλοδρομίες.
Ακολούθως μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς ενώ η αποκορύφωση ήταν το τράβηγμα του σχοινιού από ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και οι τσουβαλοδρομίες με πολύ αστείες φάσεις.
Από τους διοργανωτές απευθύνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστο Διακογεωργίου, στον Αιδεσιμότατο Μακάριο Σκόνη και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Παστίδας και στην εταιρεία i-MAX – Σαπουντζής Ευάγγελος.

Οι νικητές της λαχειοφόρου αγοράς που πραγματοποιήθηκε είναι οι:
1. Κατσαρός Γιώργος – Laptop H/P
2. Κλαδάκης Αρσένης - Καταψύκτης
3. Μαλωΐνα Χαρούλα – Αφυγραντήρας.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη