Παρουσιάστηκε το έργο για την υπαίθρια αγορά Λέρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου «Αποκατάσταση, Επαναχρηματοδότηση και Ανάδειξη Υπαίθριας Αγοράς Λέρου» με δικαιούχο το Δήμο Λέρου και με προϋπολογισμό 2.014.800,00 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Η παρουσίαση έγινε από τον κύριο Ιορδάνου Κ. εκπρόσωπο της εταιρείας EPSILON και τον αρχιτέκτονα κο Κιτριανιάρη Α. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του νησιού και τη χρήση των κτηρίων από την ιταλική εποχή μέχρι σήμερα, μέσα από εικόνες έγινε η προβολή του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου για το πώς θα αναπτυχθούν οι χώροι του μουσείου σε 5 επίπεδα:

-Στον ισόγειο χώρο, θα λειτουργεί η υποδοχή, η Ακαδημία, που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία που θα επισκέπτονται το Μουσείο καθώς και κυλικείο με τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων.
 


-Στον Α’ Όροφο θα αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας καθώς και στο δώμα του Β΄ ορόφου.

-Στον Β΄ όροφο θα φιλοξενείται ο κήπος του Μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

-Στον Γ’ όροφο του Πύργου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου για την ιστορία της Λέρου ενώ στον Δ’ όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.

-Περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτηρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων. Στο χώρο αυτό πρόκειται να μισθωθούν πάγκοι σε τοπικές επιχειρήσεις για την προβολή, προώθηση αλλά και πώληση τοπικών προϊόντων. Οι πάγκοι αυτοί θα βρίσκονται ανάμεσα στα κατακόρυφα συστήματα έκθεσης της στοάς με σκοπό την ένταξη και ενσωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφής σε ένα ενιαίο σύνολο.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων,  το κτήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

Ο κος Κόλιας στην τοποθέτησή του έκανε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ήδη μέσα στην αγορά δεν θα απομακρυνθούν σε καμία περίπτωση αντιθέτως θα επωφεληθούν γιατί πλέον η αγορά θα λειτουργεί σε πρότυπα που θα προσελκύει το ενδιαφέρον μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Ευχαρίστησε τον κο Ιορδάνου Κ. και τον κο Κιτρινιάρη Α. για την πολύ ωραία παρουσίαση και την άψογη συνεργασία τους ευχόμενος μία νέα συνεργασία, καθώς και τους μηχανικούς και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Λέρου.