Στην πρωτεύουσα εκτάκτως  ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Υψηλού επιπέδου συναντήσεις θα έχει στην Αθήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Εν αναμονή των απαντήσεων τεσσάρων Υπουργών που έχουν λάβει επιστολή συνάντησης, υπάρχει ήδη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Προέδρους Πανελλήνιων Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Φορέων γενικότερα.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα του Συλλόγου υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις για το επόμενο τριήμερο με:

• τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) κ Δημήτρη Ξυνομιλάκη,

• Τον Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Μακέδο,

• ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργο Στασινό ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση έστω και την τελευταία στιγμή.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», για το οποίο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου έχει εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για τη δρομολογούμενη, μέσω του συγκεκριμένου Π.Δ., προσπάθεια ισοπέδωσης και ευτελισμού των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των Αρχιτεκτόνων μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων.

Επιπλέον θέματα στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι:
• Ασφαλιστικό – εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

• Ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων.

• Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχιτέκτονες στα νησιά της Δωδεκανήσου, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

• Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχιτέκτονες στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω των απαιτήσεων του Αρχαιολογικού Νόμου.

• Απαλοιφή υποχρέωσης προσκόμισης σε επεξεργάσιμη μορφή των διαγραμμάτων δόμησης για την έκδοση αδειών.

• Έναρξη θεσμικών και επιστημονικών συνεργασιών για το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.

• Απλοποίηση της διαδικασίας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

Οι συναντήσεις δρομολογούνται κατόπιν της επικοινωνίας του κ. Σκιαδόπουλου με τους κ.κ. Ξυνομιλάκη, Μακέδο και Στασινό. Οι θεσμικές σχέσεις του ΣΑΔ τόσο με τον ΣΑΔΑΣ, όσο και με το ΤΕΕ στην Αθήνα, βρίσκονται σε άριστα επίπεδα, ενώ υπάρχει η προσδοκία για περαιτέρω εξέλιξη των μεταξύ τους συνεργασιών.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διεκδικεί:
• Την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.

• Τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων: η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου αποφάσισε ομόφωνα πως δεν θα δεχθεί τη δημιουργία τετελεσμένων και ότι στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Γιώργος Σκιαδόπουλος  Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ.  Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα     Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.