Αέρας Ευρώπης με άρωμα δημοκρατίας και ελληνικής φιλοξενίας στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

Αέρας Ευρώπης με άρωμα δημοκρατίας και ελληνικής φιλοξενίας στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

Αέρας Ευρώπης με άρωμα δημοκρατίας και ελληνικής φιλοξενίας στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 690 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο φιλοξενήθηκαν από 5 έως 11 Μαΐου 2019 οι μαθητές/τριες σχολείων από πέντε (05) χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus + με θέμα “Defending Europe –TeaChIng DEmocracy ” (Υπερασπίζοντας την Ευρώπη-Διδάσκοντας τη Δημοκρατία /DEciDE), από οικογένειες των μαθητών/τριών του 1ου Γυμνάσιου Ρόδου. Οι δεκαπέντε (15) εκπαιδευτικοί συνοδοί τους διέμειναν στο ξενοδοχείο CACTUS.

Το πρόγραμμα συντονίζει το σχολείο Sophie-von-Brabant-Schule (Marburg) και εταίροι σε αυτό είναι σχολεία από τη Γαλλία (Collège Edouard GLISSANT, Fort de France), την Κύπρο (Gymnasium Palouriotissas), την Πορτογαλία (Agrupamento de Escolas Gaia Nascente) και τη Φινλανδία (Joutsan yhtenäiskoulu).

Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, ως φορέας υλοποίησης από την πλευρά της Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άψογα και η παιδαγωγική ομάδα υλοποίησε το πρόγραμμα, που ετοίμασε για την περίσταση, σε όλες τις φάσεις του. Την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Αγγελή Χριστίνα, Βλαχογιάννη Αποστολία, Βογιατζή Μαριέττα, Γεωργιάδου Μαρία, Ζερβού Κατερίνα, Νικολάου Αγγελική, Παρασού Μαριάνθη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η υποδιευθύντρια Περώνη Γεωργία.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος έπαιξαν οι οικογένειες των μαθητών/τριών μας που άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους, αγκάλιασαν τα παιδιά και επιφύλαξαν μια υπέροχη φιλοξενία.

Οι μαθητές/τριες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι: Γιαννά Λυδία, Δημητρακόπουλος Γεώργιος, Πρώτου Λυδία Ανθή, Κουσουρνά Μαρία, Μιχαήλ Αθηναγόρας, Μιχαήλ Σοφία, Παγώνης Αλέξανδρος, Τσαγκάρη Δήμητρα, Χαρκοφτάκης Μιχαήλ Γεώργιος, Αρχαγγελίδης Βασίλειος, Βόνια Γιλμάς, Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, Σπυροπούλου Ευαγγελία, Αντωνίου Σπύρος, Αναγνωστοπούλου Μαρία, Δουκέρη Αθανασία Μαρίνα, Λεβέντη Ελένη Μαρία, Μάγγος Γεώργιος, Φραντζή Τζούλια, Χριστοπούλου Θέμις, Νάνεβ Νίκολας, Κεσίσογλου Βασίλειος, Παπαγρηγορίου Φλώρα και Στεφανάκη Ευαγγελία.

Η βραδιά καλωσορίσματος (Δευτέρα 6 Μαΐου 2019) πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα ΡΟΔΙΝΙ, όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και εδέσματα (τα γλυκά ετοίμασαν οι γονείς), διασκέδασαν με τη μουσική από το μουσικό συγκρότημα του κυρίου Μανούσου Στάθη και τους παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της κυρίας Κουμέντου Ελένης, ενώ στην συνέχεια έγιναν όλοι μια παρέα αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ψυχή και η φιλοξενία μας ενώνει και είναι πρεσβευτής μας σε όλο τον κόσμο ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Οι δραστηριότητες στις οποίες πήραν μέρος ή παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ήταν:
• Βιωματικά εργαστήρια στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου ώστε να γνωριστούν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί καλύτερα. Τη δράση αυτή διοργάνωσε ο κ. Στογιάννης Σπύρος, κοινωνικός λειτουργός του κέντρου πρόληψης ΔΙΟΔΟΣ.

• Διάλεξη του κ. Συρόπουλου Σπύρου, καθηγητή του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα τη λειτουργία αλλά και τα προβλήματα της δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα, και τον τρόπο που πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε σήμερα

• Με την ευκαιρία του εορτασμού της 9ης Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η καινοτόμος εφαρμογή, για κινητά και tablets υπαίθριου διαδραστικού παιχνιδιού. Τα παιδιά περιηγήθηκαν εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, επιλύοντας γρίφους σχετικούς με τα βασικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της ΑΝ.ΔΩ.

• Εκδρομές στη Λίνδο, Πηγές Καλλιθέας, Φιλέρημο, Κοιλάδα Πεταλούδων με ξεναγό για να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού μας.

• Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και στο Κάστρο των Ιπποτών.

• Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο του Δημάρχου Ρόδου, κ. Κορωναίο Ιωάννη, αντιδήμαρχο Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης . Στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου σε σχέση κυρίως με την εκπαιδευτική κοινότητα.

• Εκδρομή στη Σύμη, η οποία συνέπεσε χρονικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945.

Το αποχαιρετιστήριο βραδινό γεύμα δόθηκε στο ξενοδοχείο CACTUS την Παρασκευή 10 Μαΐου, τελευταία ημέρα του προγράμματος. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη! Φιλιά, αγκαλιές, δάκρυα ανάμεικτα με τη γλυκιά προσμονή της επανασύνδεσης!!!

Έτσι, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί αποχαιρέτησαν τη Ρόδο το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 παίρνοντας στις «αποσκευές» τους όμορφες αναμνήσεις, νέες φιλίες και τις καλύτερες εντυπώσεις για το νησί μας και τους ανθρώπους του!!!

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+, από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, νιώθει ότι οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τους/τις παρακάτω:

• Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ρόδου για την έμπρακτη συμπαράστασή του

• Τον κ. Συρόπουλο Σπύρο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

• Τον κ. Στογιάννη Σπύρο και την κ. Μαρίνου Ιωάννα από το κέντρο Πρόληψης Δίοδος

• Το κέντρο ενημέρωσης Europe Direct Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα την κ. Παπασάββα Φιλία, υπεύθυνη του Κέντρου, για την επιμέλεια διοργάνωσης του παιχνιδιού

• Τον Διευθυντή της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., κ. Κακούλη Γεώργιο και τον κ. Μανωλά Νίκο, υπεύθυνο εκδηλώσεων, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας “ΡΟΔΙΝΙ” καθώς και τη δωρεάν είσοδο στις Πηγές Καλλιθέας

• Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την εξασφάλιση δωρεάν εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

• Τον γιατρό κ. Μπάρδο Χρήστο, που προσέφερε άμεσα και αφιλοκερδώς ιατρική φροντίδα σε φιλοξενούμενο μαθητή μας

• Το παραδοσιακό συγκρότημα μουσικής «Μενεξέδες» του κ. Μανούσου Στάθη

• Το χορευτικό “Ομάδες Ελένη” της κ. Κουμέντου Ελένης

• Το Ραδιοφωνικό σταθμό Λυχνάρι για το χρόνο που μας παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Παναγιώτη Χριστοφόρου, την ημέρα της Ευρώπης

Ωστόσο, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Ρόδου που στάθηκαν στο πλευρό μας και υποστήριξαν ποικιλοτρόπως διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος Erasmus+.

• Το προσωπικό και τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου CACTUS για τον υποδειγματικό επαγγελματισμό τους και την άρτια φιλοξενία κατά τη διαμονή των εκπαιδευτικών

• Τους έμπειρους και ευγενικούς οδηγούς ΕΜΜ. ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ και ΣΙΑ Ε.Ε. για την άψογη και ασφαλή μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών

• Τη Ναυτιλιακή εταιρεία DODEKANISOS SEAWAYS για την εξαιρετική έκπτωση που μας παρείχε στα εισιτήρια για Σύμη

• Τα εστιατόρια ΝΗΣΟΣ, Alexis 4 seasons και ΜΙΜΑΚΟΣ για την υπέροχη κουζίνα τους, τα απολαυστικά πιάτα και τις προσφορές τους

• Τη βιομηχανία ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε. για τη δωρεάν παραχώρηση ποσότητας νερών, αναψυκτικών και ποτών

• Το catering ΦΙΛΙΠΠΟΣ για το service και τα υπέροχα φαγητά που μας ετοίμασε κατά τη διάρκεια της γιορτής για το καλωσόρισμα στο “ΡΟΔΙΝΙ”

• Τον κινηματογράφο 9D – ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, για την έκπτωση στα εισιτήρια εισόδου για να παρακολουθήσουμε την ιστορία της Ρόδου.

Χωρίς αμφιβολία οι μαθητές/τριές μας, ομολογουμένως έζησαν για μια εβδομάδα τη μοναδική κι ανεπανάληπτη εμπειρία του προγράμματος Erasmus+ και αποδείχτηκαν εξαιρετικοί πρεσβευτές του τόπου μας επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η φιλοξενία, όπως και η δημοκρατία, γεννήθηκαν στην Ελλάδα!!!

Εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας
Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ρόδου
Βογιατζή Μαριέττα

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου