Η Τουρκία απειλεί στο Αιγαίο και “εισβάλλει” στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου

Γράφει ο
Κοσμάς Σφυρίου

 

Η Τουρκία κλιμακώνει, κάθε μέρα και περισσότερο, τις προκλήσεις, τις απειλές και το χειρότερο, τις παράνομες επιθετικές ενέργειες, με παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Μια απ’αυτές είναι η κίνηση πλωτών γεωτρυπάνων, επί της ΑΟΖ της Κύπρου, με σκοπό την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Τις παράνομες αυτές γεωτρήσεις, πολύ σωστά, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, τόσο με τη δήλωση του προέδρου της Commission Γιούνκερ «σ’ αυτό το θέμα είμαι Κύπριος !», όσο και με τη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικών της Ε.Ε Μογκερίνι, η οποία εκφράζοντας την ανησυχία της Ένωσης, κάλεσε την Τουρκία «επειγόντως να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτό- συγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση στην κυπριακή Α.Ο.Ζ».

Προειδοποιώντας μάλιστα, ότι «η Ε.Ε θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Η Τουρκία, αντιδρώντας στη διεθνή κατακραυγή και στη διεθνή απομόνωση, στην οποία έχει βρεθεί, σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, παραβιάζει κατάφορα - με παράνομες ενέργειες, όπως η «εισβολή»του γεωτρύπανου Fatih - το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δίνοντας μονομερείς και αυθαίρετες ερμηνείες που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις ρητές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Συγκεκριμένα η Τουρκία επινόησε τον όρο «δίκαιη οριοθέτηση», αντί της οριοθέτησης που γίνεται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την Παρασκευή 10 Μαΐου, μίλησε σε διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι «τα νησιά δεν επηρρεάζουν τις θαλάσσιες ζώνες, αν η θέση τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση (!)».

Και αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και των νησιών μας, της Ρόδου και του Καστελορίζου, υποστήριξε, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ, γιατί στρεβλώνεται (;) η δίκαιη οριοθέτηση (!), βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Στο οποίο βέβαια ο όρος «δίκαιη οριοθέτηση» δεν υπάρχει. Δηλαδή, θεωρεί τα νησιά μας απολύτως εγκλωβισμένα !

Γιατί, υποστηρίζει πως «κάθονται» πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν επηρεάζουν τον καθορισμό ελληνικής Α.Ο.Ζ ! Και τον αυθαίρετο όρο «δίκαιη οριοθέτηση» τον ταυτίζει η Τουρκία με αυτό που υπάγορεύεται με το δικό της συμφέρον... άσχετα αν αυτό παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και επιδιώκοντας, να βάλει δικούς της όρους σε «διαπραγμάτευση» εκτός Διεθνούς Δικαίου - δηλαδή σε ανατολίτικο παζάρι -στις 10 Μαϊου υπογράμμισε στους διπλωμάτες «η τελική οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο:
• όταν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των παρακτίων χωρών, στη βάση της «αρχής της δίκαιης λύσης» (;) και
• «όταν υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος», την οποία μεθοδικά υπονομεύει, και έτσι «διαιωνίζει» την παρουσία του στρατού κατοχής στη Μεγαλόνησο...

Και ενώ αυτά διαπράττει η Τουρκία, είναι απογοητευτικό η αξιωματική αντιπολίτευση (η Ν.Δ) και η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, να μην συμβάλλουν σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και να επιδίδονται σε «κοκορομαχίες», μέχρι και σε υβριστκές προσωπικές επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες...

Η Γεννηματά αξιώνει ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ, οι κ.κ Μητσοτάκης και Τσίπρας τι πράττουν για εθνική συνεννόηση;