Για πλαστογραφία και υπεξαίρεση κατηγορείται 54χρονος λογιστής

Για πλαστογραφία και υπεξαίρεση ποσού άνω των 70.000 ευρώ κατηγορείται 54χρονος λογιστής, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου θα βρεθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση αυτή.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο και αποφάσισε επίσης να μην γίνει κατηγορία τόσο σε βάρος του εν λόγο λογιστή όσο και σε βάρος ενός συναδέλφου του, για  την πράξη της απιστίας από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλλε τον Φεβρουάριο του 2013 εκπρόσωπος εταιρείας, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο λογιστής το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2009.

Το διάστημα αυτό ο λογιστής ελάμβανε ως εντολοδόχος διαχειριστής της εταιρείας διάφορα χρηματικά ποσά και επιταγές, συνολικής αξίας 72.617,16 ευρώ προκειμένου με αυτά να καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρείας στο ΙΚΑ και στο Επικουρικό Ταμείο.

Ο λογιστής κατηγορείται ότι δεν το έπραξε αυτό, αντίθετα ιδιοποιήθηκε παράνομα τα χρήματα, ενώ φέρεται να έχει αναγνωρίσει την ευθύνη και τις ποινικές πράξεις του καθώς έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας προς το ΙΚΑ, τις δόσεις της οποίας καταβάλλει ο ίδιος. Ο ίδιος κατηγορείται επίσης και για πλαστογραφία και συγκεκριμένα ότι το χρονικό διάστημα από τις 18 Μαΐου 2009 έως και τις 21 Μαΐου 2009 είχε εκδώσει τρεις ασφαλιστικές ενημερότητες για άλλες εταιρείας στις οποίες ήταν λογιστής. Τις ενημερότητες αυτές φέρεται να τις πλαστογράφησε αναγράφοντας τα στοιχεία της εταιρείας η οποία τον κατήγγειλε στην δικαιοσύνη και μάλιστα έβαλε και την υπογραφή υπαλλήλου του ΙΚΑ χρησιμοποιώντας τους ίδιους αριθμούς πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια τις ενημερότητες αυτές ο λογιστής τις υπέβαλλε σε υποκατάστημα τράπεζας της Ρόδου για λογαριασμό της εταιρείας για την διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούσαν ανοικτό λογαριασμό της.

Η δε συνολική ζημία που προέκυψε σε βάρος της εταιρείας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 72.617 ευρώ.
Σε βάρος του λογιστή έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για υπεξαίρεση ξένου κινητού πράγματος ιδιαιτέρου μεγάλης αξίας που του το είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητας του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Πάντως να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος λογιστής αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται, ενώ η συνέχεια θα δοθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 6 Ιουνίου 2019.