Δεν θα εκδοθεί 71χρονος Ρουμάνος που διώκεται για υπόθεση απάτης

Να μην εκδοθεί στις Ρουμανικές αρχές από τις οποίες διώκεται για υπόθεση απάτης, ο 71χρονος αλλοδαπός, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση εξετάστηκε προχθές από το Ανώτατο Συμβούλιο της περιοχής μας το οποίος κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης  Μιχάλη Κόκκινου, Στέλιου Κιουρτζή, και Πόπης Αναστασιάδη αποφάσισε να μην εκδοθεί ο 71χρονος και παράλληλα να αφεθεί ελεύθερος.

Όπως είναι γνωστό, ο Ρουμάνος με καταγωγή από το Ισραήλ κατηγορείται για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων και εγκλήματα κατά της νομιμότητας και εξαπάτηση, σύμφωνα με τον Ρουμανικό Ποινικό Κώδικα.

Για τις πράξεις αυτές τις οποίες φέρεται να διέπραξε στη Ρουμανία το 2001, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε από το αρμόδιο δικαστήριο της χώρας, το 2011 σε φυλάκιση 3 ετών. Καθώς όμως δεν έχει εκτίσει την ποινή του εκδόθηκε σε βάρος του ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο. Έτσι στις 6 Μαΐου το μεσημέρι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Στέλιο Κιουρτζή όπου δήλωσε ότι δεν συναινεί για την έκδοση του καθώς η ποινή που του έχει επιβληθεί είχε ανασταλεί και επίσης επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση του.

Ο 71χρονος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παράδοσης του διαβατηρίου του και της διαμονής του σε ξενοδοχείο του νησιού μας, όροι που θα ίσχυαν έως ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου για το αν τελικά θα εκδοθεί ή όχι.

Η διαδικασία έγινε προχθές και κατά τη διάρκεια της, ο 71χρονος Ρουμάνος ισχυρίστηκε ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 19 μηνών για την υπόθεση αυτή, από το 2002 έως το 2004 και πρόσθεσε πως από το 2006 έως το 2014 εμφανιζόταν κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν πιλότος και πως λόγω ατυχήματος συνταξιοδοτήθηκε από το στρατό όπου υπηρετούσε, λόγω αναπηρίας.

Στο νησί μας ήρθε ταξίδι με τη γυναίκα του, ενώ προσπάθησε όπως τόνισε να επικοινωνήσει με τις διωκτικές αρχές της Ρουμανίας αλλά δεν κατάφερε να βγάλει άκρη. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται, είπε ο 71χρονος, ότι αφορά δάνειο που είχαν πάρει μαζί με φίλο του, με τον οποίο είχαν κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα κτήριο.

Η εταιρεία όμως δεν χρησιμοποίησε το δάνειο για αυτό το σκοπό, και επειδή η σύμβαση του δανείου με τα έξοδα δεν συμφωνούσε, τον συνέλαβαν.

Τα χρήματα όλου του δανείου τα επέστρεψε όπως είπε, από το Ισραήλ από προσωπικό του λογαριασμό.
Ο Ρουμάνος μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου αφέθηκε ελεύθερος.