Μύκητας-δολοφόνος  στα πλατάνια  της Ρόδου

Από μύκητα -φονιά έχουν μολυνθεί σχεδόν στο σύνολο τους τα πλατάνια στην πόλη της Ρόδου.

Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Όπως δήλωσε στο Skyrodos.gr η αντιδήμαρχος κ. Λίτσα Κρεμαστινού θα ξεκινήσουν και μάλιστα άμεσα ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα πλατάνια στην πόλη της Ρόδου έχουν μολυνθεί από μύκητα. “Τα φύλλα τους «σγουραίνουν» και μετά ξηραίνονται”, είπε η αντιδήμαρχος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η αντιδήμαρχος δήλωσε πως μόνο με τους ψεκασμούς θα δοθεί λύση.

«Θα ξεκινήσουμε ψεκασμούς άμεσα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε βιολογικά προϊόντα για να μην υπάρχουν προβλήματα», είπε η κ. Κρεμαστινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει και για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από τη δημοτική αρχή.

«Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα διαρκέσουν οκτώ μήνες. Αν δεκαήμερο γίνονται επαναληπτικές επεμβάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε βιολογικά προϊόντα», είπε η κ. Κρεμαστινού.

Στην ουσία πρόκειται για το λεγόμενο και µεταχρωµατικό έλκος που έχει κάνει την εμφάνιση του το 2003 στη Μεσσηνία.

Σήµερα, ωστόσο, ελάχιστες είναι οι περιοχές της χώρας που δεν έχουν προσβληθεί.
Από όσα ανέφερε η κ. Κρεμαστινού φαίνεται πως ήρθε και η σειρά των Πλατανιών της Ρόδου.

Ο µύκητας προσβάλλει τις ρίζες, τον κορµό, τα κλαδιά και τα δέντρα νεκρώνουν. Από τις ρίζες των προσβεβληµένων δέντρων ο µύκητας επεκτείνεται στις ρίζες γειτονικών υγιών δέντρων, ενώ συχνά µεταδίδεται σε υγιή φυτά µε τα εργαλεία κλάδευσης και υλοτοµίας.