ΓΕΛ Αρχαγγέλου: Μαθητές εν δράσει!

Στην διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών οι μαθητές του ΓΕΛ Αρχαγγέλου επέδειξαν όλα εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα που μας συγκινούν και αποτελούν το ζητούμενο μιας εποχής στην οποία κυριαρχεί ο ατομικισμός και η αποξένωση· ανέδειξαν αξίες, όπως ο εθελοντισμός, η ανάληψη κοινωνικής ευθύνης, η αγάπη και η συντροφικότητα, η δημιουργικότητα, η δράση και η αλλαγή του περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε, μέσα από την προσωπική κινητοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΛ Αρχαγγέλου στις αρχές του παρόντος μήνα πένθησε την τραγική απώλεια του μαθητή της Α΄ Λυκείου,Τσαμπίκου Δανά. Το προαύλιο και οι σχολικές αίθουσες του σχολείου βουβάθηκαν και πάγωσαν. Οι φίλοι και συμμαθητές του, όμως, προχώρησαν σε μια συγκινητική εκδήλωση αγάπης και τιμής προς τη μνήμη του. Έτσι, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, προέβησαν σε δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου.


Τα παιδιά που τον ένιωθαν αδερφό και φίλο έδωσαν υπόσχεση να κρατήσουν τα δέντρα ζωντανά και οργανώθηκαν σε ομάδες που θα ποτίζουν και θα φροντίζουν τα δέντρα κατά τη διάρκεια του θερμού και άνυδρου καλοκαιριού που συνηθίζεται στο νησί μας. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές πέρασαν από τα λόγια σε πράξεις ευθύνης, φροντίδας και αγάπης. Τα δενδρύλλια προσέφερε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, το οποίο ευχαριστεί θερμά ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου· ιδιαίτερες ευχαριστίες κατατίθενται στον κ. Νίκο Ρένεση για τη βοήθεια και τις συμβουλές του.

Παράλληλα, όμως, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, το τοπίο του σχολείου σιγά σιγά, βδομάδα με τη βδομάδα άλλαζε όψη γεμίζοντας χρώματα, όνειρα και σχήματα. Οι μαθητές αποφάσισαν να ζωντανέψουν τους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου με γκράφιτι και ζωγραφικές δημιουργίες που εμπνεύστηκαν μέσα από συλλογική αναζήτηση. Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι ιδέες αναδύονταν και έπαιρναν σάρκα και οστά μέρα με τη μέρα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μαθητές παρακολουθούσαν με ζωηρό ενδιαφέρον και έντονο ενθουσιασμό την εξέλιξη των έργων.


Το σχολείο κατά τη διάρκεια όλης της δράσης μετατράπηκε από ένα χώρο απρόσωπο, τον οποίο οι μαθητές αντιμετώπιζαν ως ξένο προς αυτούς, σε ένα χώρο δικό τους στον οποίο είχαν λόγο, σε έναν χώρο που μπορούσαν να διαμορφώσουν, να αλλάξουν και να αποτυπώσουν κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Και, καθώς προχωρούσαν τα έργα στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, η έμπνευση κέρδισε κι άλλο έδαφος και τα παιδιά προχώρησαν και σε εσωτερικούς τοίχους τάξεων.

Το αποτέλεσμα άλλαξε την καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών ως προς την αισθητική. Στην προσπάθεια αυτή στάθηκε αρωγός η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ροδίων, κ. Ελπίδα Ατσίδη, την οποία ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Αρχαγγέλου ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Τέλος, ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Αρχαγγέλου κρίνει σκόπιμο να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους μαθητές που υπήρξαν εμπνευστές και υλοποιητές των συγκεκριμένων δράσεων, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μάς δίνουν τη χαρά και την ελπίδα ότι οι σημερινοί μας μαθητές θα είναι οι αυριανοί πολίτες που θα αναλάβουν την ευθύνη να δημιουργήσουν έναν κόσμο καλύτερο, στον οποίο θα πρυτανεύουν οι αξίες του ουμανισμού και του σεβασμού προς τον πολιτισμό, το περιβάλλον, προς τον συνάνθρωπο και προς την ίδια τη ζωή εν τέλει.