Αναστάσιος Πλατής: Επιτέλους τέλος στην περίοδο της απραξίας

Αναστάσιος Πλατής: Επιτέλους τέλος στην περίοδο της απραξίας

Αναστάσιος Πλατής: Επιτέλους τέλος στην περίοδο της απραξίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δρ. Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος

Η Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.

Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως ενώ σέβεται τη δημοτική πλειοψηφία υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράσει, τότε η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όταν η ιστορία της μεταπολίτευσης είναι ιστορία προσυναλλαγών, τότε δεν πρέπει να απορούμε γιατί έχουμε δομές κακοδιοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα αίτια αυτής της κακοδιοίκησης είναι η αναπαραγωγή αντιλήψεων που χαρακτηρίζονται από αυθαιρεσίες, χαριστικούς διορισμούς εκτός ορίων, γενική αλαζονεία και νεποτισμούς. Αλλά, η αιτία η οποία επισημαίνει προπάντων την κακοδιοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η μη παραγωγή ηθών, καθώς η πολιτική έχει δική της ηθική. Μια ηθική, όμως, που θα καθορίζεται από τις επιταγές των ηθών και όχι από εσωτερικευμένες επιταγές και προσωπικά κίνητρα.

Κριτήρια αξιολόγησης της ηθικής στην πολιτική είναι η εφαρμογή του δίκαιου και η επιδίωξη του κοινού αγαθού και όχι το προσωπικό και υστερόβουλο κίνητρο του καθενός. Αντιθέτως, τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιώντας μοντέλα διακυβέρνησης ταξικά, ανάλγητα, αντιδημοκρατικά και αυταρχικά, δεν προσφέρουν μέτρα προστασίας της αυτοτέλειας και της αυτοδυναμίας.

Τα προαναφερόμενα βρίσκουν τόσο γενική εφαρμογή όσο και ειδική, όπως στην τοπική κοινότητα του Αρχαγγέλου, στην οποία τα προβλήματα είναι γνωστά επί σειρά ετών και παραμένουν άλυτα, όπως:
• το κυκλοφοριακό, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τουρισμού και κυρίως ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για τους δημότες μας (απουσία πεζοδρομίου, χώρους στάθμευσης, ηχορύπανση, καρεκλοτραπεζοδρόμια)
• η απουσία χώρων υγιούς ψυχαγωγίας και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου για παιδιά και για νέους, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα φανερή η κρίση στον οικογενειακό και εκπαιδευτικό θεσμό
• η ανυπαρξία οποιουδήποτε προγράμματος σε σχέση με την Τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ)
• η σοβαρή περιβαντολλογική ρύπανση, η θαλάσσια μόλυνση, η δυσοσμία φρεατίων και ποταμιών καθώς και η επικίνδυνη επιβάρυνση του υπεδάφους από τα οικιακά λύματα.
• η απουσία οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων καθώς και η απουσία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
• η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων που επιτάσσουν την αντικατάστασή τους και την ορθή συντήρησή τους.
• τέλος, η υποβάθμιση στην περιοχή των Στεγνών από την ανεξέλεγκτη δόμηση με συνέπεια την παρεμπόδιση της ομαλής πρόσβασης στην παραλία

Η οριστική αλλαγή είναι στα χέρια σας. Είμαι σίγουρος ότι θα δώσετε λύση στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας και να βάλετε, ως καινούρια τοπική αυτοδιοίκηση, τέλος στην περίοδο της απραξίας, της παρακμής και της αλαζονείας.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;