Φώτης Χατζηδιάκος: Τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο και δεν τα χαρίζω σε κανέναν

Με ανασηκωμένα μανίκια και από νωρίς το πρωί στο Δημαρχείο και στα έργα, βρίσκει τον Δήμαρχο της Ρόδου, τον απερχόμενο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, η δεύτερη ημέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, από την οποία οι Ροδίτες έταξαν τον ίδιο και την παράταξή του στα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για την επόμενη τετραετία.

Μία «κανονική» ημέρα ήταν και η χθεσινή όσον αφορά την καθημερινότητα για τον Δήμο της Ρόδου. Μία «επιστροφή στην κανονικότητα», μετά τις εκλογές του β’ γύρου και έτσι σκοπεύει να συνεχίσει ο κ. Χατζηδιάκος μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μπορεί η κόπωση των τελευταίων ημερών να είναι εμφανής στο πρόσωπό του, όμως, αυτό διαχέει στους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους αλλά και…τους εργολάβους που εκτελούν έργα του Δήμου αυτή την περίοδο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις εκλογές, στη «Ροδιακή», ο κ. Χατζηδιάκος εξακολουθεί να αναφέρεται με ζήλο στα έργα που εκτελούνται-«γιατί αυτά τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο και δεν τα χαρίζω σε κανέναν!», όπως λέει-ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει τον νέο Δήμαρχο, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη σε οτιδήποτε χρειαστεί και να του παραχωρήσει γραφείο δίπλα από το δικό του, φθάνει…να βρίσκεται εκεί ο ίδιος αλλά δεν διστάζει να αφήσει και διάφορες αιχμές προς…διάφορες κατευθύνσεις.

«Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω τον ροδιακό λαό»
Τον ρωτήσαμε, καταρχάς, πώς είναι η καθημερινότητά του μετά την Κυριακή:
«Όπως είχα δεσμευτεί, οι εκλογές τελείωσαν την Κυριακή στις 2 Ιουνίου, ο β’ γύρος. Ο  καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, και για τον εκλογικό αγώνα και για το αποτέλεσμα και για την αποχή και για τα άκυρα ψηφοδέλτια και για όλα τ’ άλλα. Κάποια στιγμή, ίσως, με περισσότερη διάθεση χρόνου και νηφαλιότητα, μπορούμε να κάνουμε μία ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και του προεκλογικού κλίματος. Για εμάς, τελείωσε την Κυριακή το βράδυ.

Όπως είχα δεσμευτεί-και δεν έχω μάθει ποτέ να αναιρώ το λόγο μου-τη Δευτέρα το πρωί ήμουνα στη θέση μου, ήμουνα στο Δημαρχείο, πήγα ακολούθως στην πόλη της Ρόδου να επιβλέψω την εκτέλεση κάποιων έργων που ήταν σε εξέλιξη». Και είπε, στη συνέχεια: «Γιατί, κάποιοι υποστήριξαν ότι κορόιδεψα τον ροδιακό λαό με την εκτέλεση έργων το τελευταίο δίμηνο. Τα ‘χουμε πει προεκλογικά για ποιο λόγο άρχισαν τα έργα το τελευταίο δίμηνο. Εγώ δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω τον ροδιακό λαό και πολύ περισσότερο να κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι κορόιδεψα τον ροδιακό λαό, κοροϊδεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί άλλα μου λένε κατ’ ιδίαν και άλλα λένε στα μικρόφωνα»!

»Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι χωρίς σύνεση. Η σύνεση, εγωιστικό αυτό, με διέκρινε πάντα. Αυτό είναι απάντηση σε κάποιες δηλώσεις κάποιων συναδέλφων», είπε ακόμη.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί, αδιάκοπα, καθημερινά και μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας βρισκόταν στο Δημαρχείο μέχρι τις 2:00 το πρωί ενώ χθες είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της πρώην ΚΥΔ για το θέμα της διεκδίκησης των δημοσίων κτηρίων για λογαριασμό του Δήμου, όπως είναι το Στρατολογικό γραφείο, το ακίνητο απέναντι από τα σφαγεία που ήταν μισθωμένο στην Εταιρεία «Παρασκευάς», για να μεταστεγαστούν το ΚΤΕΛ και η ΡΟΔΑ και να γίνει εκεί ο υπεραστικός σταθμός και για ένα άλλα δύο ακίνητα που φέρονται εγγεγραμμένα στο δημόσιο, για να δούμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Αναφέροντας τα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο και τα οποία επιβλέπει (βλ. παρακάτω ), δήλωσε στη συνέχεια: «Μ’ άλλα λόγια, δεν σταματάμε τη δουλειά, εμείς δεν χρειάζεται…να ξεκουραστούμε μετά τον εκλογικό αγώνα. Δεν έχουμε ούτε ώρα ανάπαυλας και ξεκούρασης γιατί έχουμε μάθει να δουλεύουμε από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 τα μεσάνυχτα.

Αυτά που σας λέω, δεν έχουν ούτε αιχμές ούτε αναφέρομαι σε κανέναν άλλο, είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να δουλεύουμε γιατί εμάς ο ροδιακός λαός μας ανέθεσε αυτή την εντολή και αυτή την ευθύνη μέχρι τις 31 Αυγούστου και μέχρι τότε θα δουλεύουμε και θα υπερασπιζόμαστε το έργο μας. Και, βέβαια, όπως έχω δηλώσει, θα δρομολογήσουμε τα πάντα ούτως ώστε η νέα Δημοτική Αρχή και για τα τέσσερα χρόνια να βρει έτοιμα, στρωμένα, έργα τα οποία θα υλοποιούνται με υπογραφή δική μας και θα εγκαινιάζονται από αυτούς…με εικονική πραγματικότητα».

«Θα διαθέσω γραφείο στον νέο Δήμαρχο, στον ίδιο όμως»
Ερωτηθείς ο κ. Χατζηδιάκος εάν τον έχει ενημερώσει ο νέος Δήμαρχος πότε θα επισκεφθεί το Δημαρχείο είπε ότι δεν το γνωρίζει και θύμισε ότι ο ίδιος επικοινώνησε μαζί του και τον συνεχάρη. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Είμαι στη διάθεσή του. Εννοείται ότι θα στηρίξω όλο αυτό το έργο που εμείς δρομολογήσαμε αυτή την πενταετία και ό,τι σωστό και καλό η νέα Δημοτική Αρχή από την 1η του Σεπτέμβρη θα προτείνει, θα δρομολογήσει, θα υλοποιήσει για την επόμενη θητεία…Δόξα τω Θεώ, το ταμείο έχει 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα, νομίζω ότι έχουν πρόσφορο έδαφος, φθάνει να έχουν σχέδια, φαντασία και αποτελεσματικότητα και όρεξη για δουλειά».

Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θέλει ο νέος Δήμαρχος είναι στη διάθεσή του. Μάλιστα, ανέφερε ότι τον περίμενε και το βράδυ των εκλογών μαζί με τον Πρόεδρο, τον κ. Βαγγέλη Μανδρακό, και τους συνεργάτες του, στο γραφείο μέχρι τις 1:15 το πρωί, έστω και εθιμοτυπικά να επισκεφθεί το Δημαρχείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, του είπε ότι θα το κάνει όταν θα είναι έτοιμος. Και δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος:

«Και βέβαια, θα του διαθέσω ένα γραφείο παραδίπλα από το γραφείο του Δημάρχου να έρχεται. Ο ίδιος όμως-ο Δήμαρχος συνομιλεί μόνο με τον επόμενο Δήμαρχο και όχι με συμβούλους και κολαούζους και δήθεν συνεργάτες. Να έρχεται από το πρωί που είμαι εγώ μέχρι τις 2:00 τα μεσάνυχτα είμαι στη διάθεσή του. Και θα φέρνω και όλους τους Αντιδημάρχους, τους συνεργάτες, τους Διευθυντές να τον ενημερώσουν σε οτιδήποτε. Η μόνη προϋπόθεση και ο μόνος όρος που βάζω είναι να έρχεται ο ίδιος ο επόμενος Δήμαρχος και αν θέλει θα κάθεται και δίπλα στο γραφείο μου, από αύριο που λέει ο λόγος μέχρι 31 Αυγούστου ό,τι συναντήσεις έχω, ό,τι υπηρεσιακές συνεργασίες έχω να τις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ούτως ώστε από 1η του Σεπτέμβρη να είναι έτοιμος να προχωρήσει το έργο του. Και εγώ πάλι, αν με χρειαστεί, από την 1η του Σεπτέμβρη, θα είμαι στο ίδιο γραφείο δίπλα του να τον βοηθώ».

«Τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο»
Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος υπέγραψε συμβάσεις για την εκτέλεση δύο νέων εργολαβιών: Η μία αφορά στην απόξεση και αποκατάσταση του δικτύου στα φανάρια του Ροδινιού και στην ευρύτερη περιοχή και τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ απέναντι από τη ΔΕΥΑΡ. Μάλιστα, θύμισε ότι η μελέτη ξεκίνησε από την επόμενη μέρα που έγινε η ανατροπή του βυτιοφόρου του στρατού στο σημείο εκείνο.  Ύστερα από δέκα ημέρες θα ξεκινήσει το έργο εκεί γιατί ο ίδιος εργολάβος εκτελεί τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στη δ.ε. Καμείρου (σ.σ. Καλαβάρδα, Σάλακο, Διμυλιά, Απόλλωνα) και ο ίδιος θα συνεχίσει τις ασφαλτοστρώσεις στην Ιαλυσό, από την Αστυνομία μέχρι  την Εκκλησία, και άλλους τρεις δρόμους ενώ έχει και την εργολαβία της πόλης για την απόξεση στο Αραπάκι μέχρι τα φανάρια της Μιχαήλ Πετρίδη και άλλους 20 δρόμους.

Όπως είπε, πίεσε τους εργολάβους αυτούς να συνεχίσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου να δουλεύουν. «Ούτε διακοπές, ούτε άδειες, ούτε περιθώρια», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Γιατί αυτά τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο και δεν τα χαρίζω σε κανέναν»!
Μάλιστα, σχετικά με έργο που ολοκληρώνεται στα Στεγνά σχολίασε ο κ. Χατζηδιάκος μιλώντας στη «Ροδιακή»: «Πριν τέσσερις μέρες, όταν ο εργολάβος είχε φθάσει στα μισά του δρόμου και επειδή δεν είχε έρθει η πρώτη ύλη, η πίσσα, οι Αρχαγγελίτες καταψήφισαν τον Χατζηδιάκο γιατί έκανε λέει τα μισά Στεγνά. Σήμερα, λοιπόν, μετά τις εκλογές που έγιναν όλα τα Στεγνά, να δω τι θα πουν οι Αρχαγγελίτες που θα πάω να επισκεφθώ επιτόπου την περιοχή εκείνη»!

Αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος:
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ρόδου, υπογράφτηκε χθες από το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Χαράλαμπος Μαυρονικόλας» η σύμβαση έργου «Άρση επικινδυνότητας, αποκατάσταση φθορών και βελτίωση οδοστρώματος στην περιοχή Ροδίνι».

Οι εργασίες εκτέλεσης του έργου ξεκινούν άμεσα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους τις 180 ημερολογιακές ημέρες, με  συνολικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και χρηματοδότηση  από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου και μεταξύ  άλλων προβλέπει εργασίες τοποθέτησης νέου αντιολισθητικού τάπητα  στις ακόλουθες οδούς: Δρόμος από ΔΕΥΑΡ προς κόμβο Ροδινιού, δρόμος από Αγ. Δημήτριο προς κόμβο Ροδινιού, οδός Βρυξελλών, οδός Λυδίας, οδός Μητροπολίτη Σπυρίδωνος  (ρεύμα ανόδου–καθόδου), οδός Μαραθώνα, χώρος στάθμευσης απέναντι από ΔΕΥΑΡ. 

Επίσης, χθες,  ο Δήμαρχος Ρόδου υπέγραψε τη δεύτερη κατά σειρά σύμβαση έργου «Συντήρηση Δημοτικών Κτηρίων Δημοτικής Ενότητας Ρόδου», συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου, που προβλέπει τη  συντήρηση και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων  της Διεύθυνσης Πρασίνου  και τεσσάρων (4) Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εντός της Πόλεως. 

Συγκεκριμένα:  Εγκαταστάσεις Διεύθυνσης Πρασίνου, Παιδικός Σταθμός, περιοχή νέου Νοσοκομείου Ρόδου), Δημοτικός Παιδικός Σταθμός «Μαρίτσας Καβαρινού», Κοινοτικό Προσχολικό Κέντρο Αγίων Αποστόλων, Παιδικός Σταθμός, περιοχή Μοσχόβη. 
Ακόμη, ο ίδιος εργολάβος αυτή τη στιγμή εκτελεί την εργολαβία για τη συντήρηση στην Κρεμαστή, το δημοτικό κατάστημα και το ιατρείο, στην Παστίδα και το Παραδείσι και πάλι ο ίδιος θα συνεχίσει τη συντήρηση των δημοτικών κτηρίων στην ενότητα Καμείρου (σ.σ. Σορωνή, Σάλακο, Απόλλωνα).

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου.  Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία «Τσακίρης ΕΚΤΕΡ Ο.Ε», με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών τις 240 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. 
Τέλος, χθες  παραδόθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, από το ύψος της εθνικής οδού έως την παραλία Στεγνών,  καθώς η οδός  Εμ. Χαραλάμπους μπροστά στο Χαραλάμπειο Γηροκομείο, αφού προηγουμένως κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΡ νέος αγωγός όμβριων υδάτων.