Με περιβαλλοντική μελέτη βγάζουν ακατοίκητα τα Λέβιθα

Του Νίκου Μελιανού το patmostimes.gr

 

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους αυτό που συμβαίνει με τα Λέβιθα και την εγκατάσταση αιολικού πάρκου με 30 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 180 MW, το 47% δηλαδή της συνολικής παραγωγής των 106 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 486 MW που θα εγκατασταθούν και σε "ερημονήσια" Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Και εδώ είναι το κλειδί, αφού τα Λέβιθα κατοικούνται και άρα δεν επιτρέπεται η λειτουργία του πάρκου εκεί, πέραν βέβαια του ιδιοκτησιακού του νησιού που έχει αναγκάσει τη Μονή Πάτμου να βρίσκεται στα δικαστήρια με το Δήμο Λέρου, αλλά και η νήσος Κίναρος που τη θεωρεί ιδιοκτησία του ο δήμος Λέρου και παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν του την παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο (ερώτηση στη Βουλή του Μ. Κόνσολα και απάντηση του υπουργείου).

Το κακό είχε ξεκινήσει το 2011, όταν κάποιοι "ειδήμονες" της ΕΛΣΤΑΤ κατά την τότε απογραφή έβγαλαν τα Λέβιθα ακατοίκητα μέσω τηλεφώνου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ για προφανείς λόγους, άσχετα αν ανέκρουσαν πρύμνα στη συνέχεια αναφερόμενοι σε στατιστικό λάθος. Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε το 2011 πάει να ολοκληρωθεί το 2019 με την εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών που περιγράφει, εξακολουθεί και αναφέρεται στο νησί ως ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ! 

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας αυτήν την περιβαλλοντική - ενεργειακή μελέτη η οποία αποτελείται από 967 σελίδες, συν 15 χάρτες, εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2018, από την Εταιρεία Κυκλαδικά μελτέμια Α.Ε. έχουσα τίτλο "Ανάπτυξη 3 ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας), συνολικής ισχύος 486 MW επί 14 ακατοίκητων νησίδων των δήμων: Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των συνοδών έργων, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το πτυχίο της εταιρείας και συνεχίζει στη σελίδα 11: "ο προτεινόμενος σχεδιασμός (14 νησίδες), θα αξιοποιεί το αιολικό δυναμικό των 14 ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΩΝ νησίδων: Κούνουπος, Οφιδούσα, Σμύρνα, Μεσονήσι, Πλακίδα, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά Ανάψησ, ΛΕΒΙΘΑ, ΚΙΝΑΡΟΣ, Λιάδι, Περγούσα, Κανδελιούσσα και Παχειά Νισύρου, κάνοντας μάλιστα αναφορά στους τρεις σταθμούς και στην παραγόμενη ενέργεια. 

Πιο συγκεκριμένα, για τον ΑΣΠΗΕ 2 που υπάγονται τα ΛΕΒΙΘΑ και η ΚΙΝΑΡΟΣ μαζί με 2 παρακείμενα νησιά, αυτός θα έχει ισχύ 261 MW με 47 ανεμογεννήτριες από τις οποίες οι 30 θα εγκατασταθούν στα Λέβιθα (180MW) και οι 10 στο Κιάρο (60 ΜW).

Οι ανεμογεννήτριες τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι: ENERCON e-126 6000 MW σε κάθε νησί θα εγκατασταθούν σε χώρους χάριν των οποίων θα κατασκευαστεί οδικό δίκτυο μήκους 30 χιλιομέτρων στα Λέβιθα. 

Εύκολα βέβαια κάποιος αντιλαμβάνεται την οικολογική καταστροφή, άσχετα με αυτά που αναγράφονται στο κεφάλαιο 3, ότι: "πρόκειται για έργο με ακραιφνής περιβαλλοντική στόχευση", ενώ συνεχίζει η μελέτη, ότι: "Υπάρχει ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ λόγω χωροθέτησης του υπό μελέτη έργου σε ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ (σελ. 219), ενώ στη σελίδα 2-70 αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν: "σημαντικές τουριστικές υποδομές και παραλίες ή άλλες ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ που να επηρεάζονται από την εργοταξία". Το ίδιο αναφέρεται και στη σελ. 269.

Φυσικά και προς τεκμηρίωση των θέσεών τους, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες του χώρου με συντεταγμένες λήψης των φωτογραφιών, π.χ. 71823 - 4097676, 718227 - 4097779, κ.λπ. που όμως είναι παρμένες με τέτοιο τρόπο που δεν φαίνονται τα κτίσματα, παράρτημα 111-34, 111-33 και είναι παρμένες με μαεστρικό τρόπο, από πολύ μακριά που ακόμη και το σημείο εγκατάστασης των Α/Γ 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 46 σχεδόν να μη φαίνεται στη φωτογραφία: είναι κυκλωμένο με κόκκινο χρώμα - και αυτό γιατί αν έπαιρναν φωτογραφία από άλλη οπτική γωνία, θα φαίνονταν τα κτίσματα και πιθανόν οι κάτοικοι. 

Μια βόλτα στο google earth θα αποδείξει του λόγου το αληθές. Ακόμη στη σελ. 8-23 παρουσιάζονται και αναλύονται τα μορφολογικά και τα πιο λογικά χαρακτηριστικά του νησιού που το χαρακτηρίζει ακατοίκητο πάλι και ότι αποτελεί σύμπλεγμα με άλλες νησίδες, ενώ το νησί κατοικείται προ αμνημονεύτων χρόνων, αφού πάνω στα Λέβιθα υπήρχε ΦΑΡΟΣ αρχαιολογικό μνημείο, υπάρχουν τα λείψανα του και επιτέλους ας παρέμβει η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, του οποίου ο φαροφύλακας ήταν από την Πάτμο και ο εκπρόσωπος της Γαλλικής εταιρείας που τον κατασκεύασε, έμενε στην Πάτμο.

Η συνέχεια του τότε φαροφύλακα, είναι ως απόγονοι οι σημερινοί κάτοικοι. Ακόμη σε άλλα κεφάλαια αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν δένδρα, πιθανόν για να μην εμπλακεί το δασαρχείο. 

Πάλι με το google earth διαπιστώνεται, ότι υπάρχουν και πολλά μάλιστα, αλλά είναι χαμηλού ύψους και δεν μεγαλώνουν λόγω της ξηρότητας του εδάφους και λόγω του άνυδρου περιβάλλοντος, ενώ πάλι προβλέπεται να φυτευτούν από την εταιρεία ελιές και άλλα δένδρα για να φανεί ότι πρόκειται για χορτολιβαδική έκταση. 

Γιατί άραγε δεν γίνεται αναφορά στα ήδη υπάρχοντα δέντρα στο νησί; Ένα νησί, ίδιων διαστάσεων με το Καστελόριζο γύρω στα 9.200 στρέμματα έκτασης.

Υπάρχουν και άλλα π.χ. για τα πουλιά που καταγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο και αναφέρεται, ότι αν ψοφήσουν: να καταγράφονται, να μετρώνται, να αναφέρουν από τι πέθαναν και μόνο για τη διαθήκη τους δεν λένε κάτι σχετικό!! 

Με τη λειτουργία των Α/Γ και με τόσο θόρυβο - οι ΑΠΕ είναι σε όγκο και θόρυβο 2 και πλέον φορές μεγαλύτερες η κάθε μία από αυτές της Πάτμου, δεν θα πατάει "πουλί πετούμενο" άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα και αυτό θα θεωρηθεί θετικό στοιχείο, παρά και τη μελέτη του Ε.Μ.Π. για την μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί, με την εξαφάνιση 40 περίπου ειδών σπανιότατων ειδών πουλιών. Φυσικά και σε άλλες σελίδες, όπου χρειάζεται να αναφερθεί η μελέτη για τις επιπτώσεις της σκόνης, αναφέρεται ότι το νησί είναι ακατοίκητο και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τελικά, αν και κατοικούνται, με αυτά που θα γίνουν μάλλον θα διώξουν τους κατοίκους, αφού πάντα θα αιωρείται ο κίνδυνος για την υγεία τους, τόσο με το θόρυβο όσο και με τις άλλες επιπτώσεις. 

Μια ματιά σε αιολικά πάρκα, σε νησιά ακατοίκητα, είναι ικανή να δείξει και τι μπορεί να προκαλέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Φυσικά η μελέτη θα υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στη ΡΑΕ και αφού πάρει έγκριση, θα ξεκινήσουν τα έργα, βέβαια ανάλογα και με το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης Μονής Πάτμου και δήμου Λέρου. 

Ήδη ετοιμάζεται υπόμνημα, προς πάσα αρμόδια αρχή αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που μόνο έγγραφα στέλλει με τα οποία αναφέρεται σε εθνικούς κινδύνους και απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά δεν κάνει κάτι για να τα αποτρέψει.

Έχει ενημερωθεί η Αρχαιολογία η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και πολιτισμού και αναμένεται παρέμβαση. 

Σινελόντι ειπείν, είμαστε υπέρ των επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά εκεί που δεν δημιουργείται πρόβλημα φαίνεται ότι ίσως η μόνη μέριμνα της εταιρείας είναι να γίνει το έργο, πάση θυσία, αδιαφορώντας για περιβάλλον, πολιτισμό, ιστορία και ανθρώπους. 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.