«Μπορεί στις εκλογές να τους δίνεις και τσάντες και 50άρικα, αλλά σε δουλεύουν κιόλας...»!

Ο Γιάννης Γιαννακάκης είναι από εκείνους που δικαιούνται να ομιλούν. Και λόγω του διαυγούς βίου του και επειδή... τη χιλιάρα των σταυρών την έχει στην τσέπη, με όποια παράταξη κι αν κατέβει στις εκλογές, κι είναι δική του, δεν παίρνει από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της. 

Τώρα που κάθεται η σκόνη που απομακρυνόμαστε  από τη χλαπαταγή και τον ορυμαγδό που δημιούργησαν αυτές οι εκλογές, πάμε να δούμε τι έγινε δίνοντας το λόγο στους πρωταγωνιστές. Γιατί ο Γιαννακάκης μπορεί να πλασαρίστηκε 5ος στην πόλη και να μην εκλέγεται από την παράταξη του Φώτη Χατζηδιάκου, αλλά όταν μιλάει πρέπει ν’ ακούμε!

Πώς ήταν αυτές οι δημοτικές εκλογές, τι αίσθηση σας άφησαν εσάς που έχετε ζήσει και πολλές άλλες;
Το γεγονός ότι γίνανε ταυτόχρονα εκλογές και για την Ευρωβουλή και κατ’ ανάγκη στήθηκαν τέσσερις κάλπες, δημιούργησε μία σύγχυση. Και βέβαια αυτό που παρατήρησα και λυπάμαι γι’ αυτό είναι ότι επιχειρούσαν κάποιοι, διαφόρων παρατάξεων  είτε ήταν οι ίδιοι υποψήφιοι είτε ήταν κάποιοι δικοί τους, να «ψαρέψουν» ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη, δημιουργώντας παρατράγουδα. Κι ο καθείς ας καταλάβει! Ήταν πιο άγριες αυτές οι εκλογές.

Οι τσάντες με τα τρόφιμα, τα 50άρικα, καθορίζουν τις εκλογές; Και τελικά υπάρχουν αυτά και σε τι βαθμό;
Ακούστηκαν πολλά, πιο πολλά από προηγούμενες εκλογές. Οι προηγούμενες εκλογές ήταν πιο ήπιες απ’ αυτές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι συνέβησαν τέτοια φαινόμενα, αλλά αν συνέβησαν δεν περιποιούν τιμή για κανέναν. Ούτε γι’ αυτούς που τα έδωσαν ούτε γι’ αυτούς που τα πήραν. Και πρέπει να ξέρει  κανείς ότι συχνά τέτοιες κινήσεις πέφτουν στο κενό. Τους δίνεις μεν, αλλά σε δουλεύουν κιόλας. Γι’ αυτό για το μέλλον, εύχομαι και ελπίζω να εκλείψουν παντελώς τέτοια φαινόμενα.

Δεν πολώθηκε το κλίμα, κοινώς δεν κυλίστηκαν στα πατώματα οι μονομάχοι! Πιστεύετε ότι ο Φώτης Χατζηδιάκος έχασε από το γεγονός αυτό; Εσείς τι τον προτρέψατε να κάνει;
Εγώ τον προέτρεψα να δώσει τον αγώνα του πολιτισμένα και ήπια, με επιχειρήματα διότι και ως δήμαρχος ενός μεγάλου Δήμου, όφειλε να σταθεί στο ύψος του για να διασφαλίσει και το κύρος του και τον θεσμό. Να μην παρεκτραπεί. Κι έτσι έπραξε.

Θα μπορούσατε και να την καλύψετε τη διαφορά στη δεύτερη Κυριακή;
Έπεσε το ηθικό μας. Η διαφορά της πρώτης Κυριακής φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι θα μπορούσε να ανατραπεί. Δεν δώσαμε τη μάχη της δεύτερης Κυριακής, με το πάθος και την ένταση που χρειαζόταν.

Τελικά, εσείς προσωπικά ό,τι κι αν γίνει τη 1000άρα των σταυρών την έχετε στην τσέπη! Πώς συμβαίνει αυτό;
Είμαι πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή και από το επάγγελμά μου, αλλά και λόγω της συμμετοχής μου στα κοινά είμαι αρκετά γνωστός. Δεν είμαι από εδώ, ήρθα πριν από πολλά χρόνια από την Καρδίτσα, αλλά είναι ένας τόπος που επέλεξα και αγάπησα. Και επιτρέψτε μου, χωρίς να είναι εγωιστικό, να πω ότι υπήρξα πάντοτε κοντά στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Είναι φυσικό να υπάρχει ένας ικανός αριθμός φίλων και ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν και μ’ αγάπησαν. Κι εγώ αμοιβαία, απλόχερα ανταποδίδω την αγάπη τους. 

Τόσο ψηλά σε σταυροδοσία στην πόλη, αλλά δεν εκλεχθήκατε!
Δεν με πειράζει, δεν έχω πικρία, ό,τι μπόρεσα μέχρι σήμερα πρόσφερα για τον τόπο μας και θα συνεχίσω εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου να παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και να συμπαραστέκομαι στους συμπολίτες μας γιατί για εμένα αυτό είναι το κυρίαρχο, ο πολίτης. Έχω εκλεγεί 5ος στην πόλη της Ρόδου, εκλόγιμη θέση δηλαδή, αλλά την έδρα την παίρνει ο επικεφαλής της παράταξης εν προκειμένω ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος. Εγώ έμεινα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, στις κάλπες της πόλης σαρώσατε!
 Από όλα τα εκλογικά κέντρα της πόλεως Ρόδου πήρα το αναλογούν μερίδιο και μάλιστα πήρα το μεγαλύτερο ποσοστό. Οι άλλοι που με προσπέρασαν τελικά έφεραν σταυρούς από τα χωριά της καταγωγής τους. 

Πώς πορευτήκατε, τι είχε προτεραιότητα για εσάς; Τι θα λέγατε στους επόμενους;
Από το 2002 εκλέγομαι στον Δήμο Ρόδου και στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παλαιότερα. Πριν υπηρέτησα τον Επιμελητηριακό θεσμό όπου είχα εκλεγεί α’ αντιπρόεδρος υπό την προεδρία του αείμνηστου Γιώργου Καραγιάννη. Το 2000 με τον Χατζή Χατζηευθυμίου από τα έδρανα της μειοψηφίας στον Δήμο και το 2006 που ο ροδιακός λαός μας έδωσε τη δυνατότητα να τον υπηρετήσουμε με δήμαρχο τον Χατζή Χατζηευθυμίου, πετύχαμε πολλά.

Το έργο του σημαντικό και μετρήσιμο. Διετέλεσα αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Δημότη και της Καθημερινότητας.  Εγώ μπορεί να καταπιανόμουν με «μικρά» ζητήματα, αλλά ήταν ουσιώδη. Έλυνα προβλήματα και αυτό είναι η δική μου οπτική και θεώρηση των πραγμάτων. Τα προβλήματα της καθημερινότητας και όλα τα κακώς κείμενα, τα εντόπιζα και τα έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που θέλω να το δουν και να το κάνουν και οι επόμενοι.