Τα προβλήματα του κλάδου μετέφερε στον  Κ. Μητσοτάκη ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Τεράστιες είναι οι αγκυλώσεις και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Αρχιτέκτονες στα Δωδεκάνησα.

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι τεράστια, τόσο από πλευράς Αρχιτεκτόνων, όσο και από πλευράς ιδιωτών, ενώ αρκετά από αυτά τονίστηκαν από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σκιαδόπουλος είχε την ευκαιρία να στιγματίσει τη ζοφερή αυτή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ παραγωγικών και επιστημονικών φορέων που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Συνοπτικά, οι τομείς που αναφέρθησαν είναι οι εξής:
• Υποστελέχωση Υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα.
• Ασφαλιστικές και Φορολογικές εισφορές Αρχιτεκτόνων.
• Προβλήματα Αρχαιολογικού Νόμου στα Δωδεκάνησα.
• Γραφειοκρατία Προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
• Γραφειοκρατία Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων.

Αναλυτικά, το όσα ανέφερε ο κ. Σκιαδόπουλος:
« …Αν μου επιτρέψετε ως τον νεαρότερο αιρετό εντός της αίθουσας, βρισκόμενοι ήδη στη δεύτερη συνεχή θητεία μας, με μέλη Επιστημονικού Συλλόγου σε όλα τα Δωδεκάνησα, τη δικιά μας τη γενιά την έχουν καταστρέψει οι καταστάσεις των τελευταίων χρόνων. Και όχι μόνο τη δικιά μας τη γενιά, η οποία αφανίζεται, αλλά και το επάγγελμά μας των Αρχιτεκτόνων το οποίο επίσης αφανίζεται, καθότι συνάδελφοί μας αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, λόγω ης αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Σας προσκαλούμε και θα σας θέλαμε συμμέτοχο στο κοινό μέτωπο που χτίζουμε ξεκινώντας από την Αθήνα και φτάνοντας μέχρι τα Δωδεκάνησα. Μαζί με κοινούς θεσμικούς μας φίλους και συνεργάτες, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, κ. Δημήτρη Ξυνομιλάκη, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργο Στασινό, καθώς και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου κ. Αντώνη Γιαννικουρή. Τα νησιά μας είναι τόσο υποστελεχωμένα σε μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, που ήδη υπάρχουν αιτήματα από πλευράς Υπηρεσιών για την ίδια την κατάργησή τους, λόγω αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στο αντικείμενό τους.

Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις, σας υπενθυμίζω τη στιχομυθία που είχαμε στην προηγούμενή σας συνάντηση στη Ρόδο, κατά την οποία μας παρουσιάσατε τον στόχο σας για Ιδιωτικούς Φορείς Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι Επενδύσεις – υφιστάμενες και νέες – από την τεράστια γραφειοκρατία που διέπει το τωρινό καθεστώς.

Επιπλέον, λόγω των απαιτήσεων του Αρχαιολογικού Νόμου, κατόπιν των τελευταίων θεσμοθετήσεων Αρχαιολογικών Ζωνών, επικρατεί τεράστια ταλαιπωρία σε ιδιώτες, είτε πρόκειται για την κατασκευή μίας νέας κατοικίας, είτε μίας νέας ξενοδοχειακής μονάδας, είτε πρόκειται για τη διατήρηση μίας υφιστάμενης μονάδας.

Τέλος, έχοντας πετύχει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ακατόρθωτο, να έχουμε συμπροκηρύξει 5 Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, διεκδικούμε την εξομάλυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκήρυξης Διαγωνισμών. Επόμενός μας στόχος είναι η προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού, εγχείρημα αδύνατο με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς…»

Τμήμα της τοποθέτησης του κ. Σκιαδόπουλου είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό κανάλι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στον σύνδεσμο https://youtu.be/Lif01kCZUII

Γιώργος Σκιαδόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης, Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς, Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

 

* Φώτο: Χρήστος Στάτης