Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στο Sliven της Βουλγαρίας

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στο Sliven της Βουλγαρίας

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στο Sliven της Βουλγαρίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 703 ΦΟΡΕΣ

Συμμετοχή μαθητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου σε διεθνή συνάντηση ανταλλαγής μαθητικών ομάδων στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου πραγματοποίησε, στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+/KA229 με τίτλο: «Boîte à trésors» promouvoir la diversité culturelle pour valoriser et partager des valeurs communes, συνάντηση ανταλλαγής μαθητικών ομάδων στο Sliven της Βουλγαρίας την περίοδο 30/3 έως 4/4/2019.

Στη συνάντηση αυτή το σχολείο εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης Θεανώ Διακομιχάλη και Ελευθερία-Τσαμπίκα Καστανάκη, η δασκάλα της Γ΄ τάξης κ. Γεωργία Ιωαννίδου και η υπεύθυνη επικοινωνίας και εκτέλεσης του σχεδίου κ. Αλεξάνδρα Σιώπη, καθηγήτρια Γαλλικών.

Πρόκειται για ένα διετές γαλλόφωνο σχέδιο (2018-2020), το οποίο έχει στόχο την ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών στοιχείων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία και Φινλανδία), προκειμένου να καλλιεργηθεί η αξία της ειρηνικής συνύπαρξης.

Στο σχέδιο αυτό, συμμετέχουν:
• το école publique JUST SAUVEUR από την πόλη Le Tampon της Νήσου Réunion της Γαλλίας (συντονιστικό σχολείο)
• το ASS GESTION COLL LYC CATHOLIQUE PRIVE AGCLCP Lycée Saint Charles από την πόλη St-Pierre της Νήσου Réunion της Γαλλίας,
• το Kantokasken koulu από την πόλη Espoo της Φινλανδίας,
• το CEIP ARAGÓN από το Las Palmas de Gran Canaria της Ισπανίας,
• το Sixth secondary school "Bratya Miladinovi" από το Σλίβεν της Βουλγαρίας και
• το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου από την Ελλάδα.

Κύριο θέμα της συνάντησης στο Sliven αποτέλεσε το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων σε ζητήματα σχετικά με τις καλές τέχνες και την τέχνη γενικότερα.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι των φιλοξενούμενων εταιρικών σχολείων συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σόφιας. Την επόμενη ημέρα η ομάδα, αποτελούμενη από 19 μαθητές/τριες και 10 εκπαιδευτικούς αναχώρησε για το Σλίβεν της Βουλγαρίας, συνοδευόμενη από εκπροσώπους της Παιδαγωγικής Ομάδας του βουλγαρικού σχολείου.

Η υποδοχή στο βουλγαρικό σχολείο Bratia Miladinovi από τον Διευθυντή κ. Mitko Mitev, την Παιδαγωγική Ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών έγινε σε εορταστικό κλίμα και περιλάμβανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου, ανταλλαγή δώρων από όλους τους εταίρους και παρουσιάσεις των μελών (εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών) κάθε αποστολής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια πολιτιστικού περιεχομένου που διοργάνωσε η βουλγαρική Παιδαγωγική Ομάδα.

Στα εργαστήρια «Λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών χορών», «Λαϊκών κοστουμιών», «Εθίμων και παραδόσεων», «Λαϊκής τέχνης», «Μαγειρικής - λαϊκής βουλγαρικής κουζίνας», «Παραδοσιακών παιχνιδιών» συμμετείχαν ενεργά οι εκπρόσωποι όλων των εταιρικών σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βουλγαρικό σχολείο διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενώ το μαθητικό δυναμικό του αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα από μαθητές/τριες που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, τουρκόφωνες και Ρομά, που είναι πλήρως ενταγμένοι στο εκπαιδευτικό σύστημα και συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις κοινές δραστηριότητες του σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη χώρα υποδοχής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Περιφέρεια του Sliven και σε φορείς της εκπαίδευσης, όπου έγινε παρουσίαση της περιοχής, της ιδιαίτερης σύνθεσης του πληθυσμού και της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Βουλγαρία.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν πλείστες δράσεις οι οποίες αφορούσαν επισκέψεις σε αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της ευρύτερης περιοχής: πρωτότυπη και παιγνιώδης βιωματική ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο Tuida στα προάστια του Σλίβεν, επίσκεψη της πόλης του Veliko Tarnovo και του λόφου Tsarevets, όπου βρισκόταν το παλάτι των Βούλγαρων τσάρων κατά την περίοδο 1185 - 1393, επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων όπου απεικονίζεται η μεσαιωνική, βυζαντινή και νεότερη ιστορία του τόπου και αναβιώνουν οι παραδόσεις ενός πολιτισμού που διαμορφώθηκε μέσα από την επίδραση της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.

Τελευταίος προορισμός πριν την αναχώρηση των εταιρικών σχολείων, η πόλη του Plovdiv. Γνωστή σε μας ως Φιλιππούπολη, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης και Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2019. Το Plovdiv αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα αρχαίων πολιτισμών (Θρακικός, Ρωμαϊκός, Βουλγαρικός, Οθωμανικός).

Πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μνημεία το μαρτυρούν. Η πόλη χτίστηκε από διαφορετικές κοινότητες που στην πραγματικότητα συνεργάστηκαν και συνέχισαν να ζουν εκεί ειρηνικά και να απολαμβάνουν την ενότητα μεταξύ των λαών.

Η Φιλιππούπολη για να τιμήσει το πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν της επέλεξε ως σύνθημα τη λέξη «ΜΑΖΙ».

Το «ΜΑΖΙ» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μεγάλη προσπάθεια μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Αυτό το σύνθημα, φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τους στόχους του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου που υλοποιεί το 2ο Πειραματικό Δ. Σ. Ρόδου.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε η γνωριμία μεταξύ των μαθητών /τριών, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανακαλύψουν διάφορους τρόπους επικοινωνίας, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών και πάνω απ’ όλα να έχουν μια ουσιαστική διαπροσωπική επαφή, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αντιληφθούν τα κοινά τους ενδιαφέροντα και στόχους.

Επόμενες συναντήσεις ανταλλαγής ομάδων μαθητών: Νοέμβριος 2019 στο Las Palmas de Gran Canaria της Ισπανίας, Φεβρουάριος 2020 στην πόλη Espoo της Φινλανδίας και Μάιος 2020 στη Ρόδο.

Οι πραγματικές ανταλλαγές και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ευνοούν το άνοιγμα προς τους άλλους, παρακινούν ιδιαίτερα τους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανοίγουν πεδία προβληματισμού και συνεργασίας, αναδεικνύουν τον σεβασμό στην ποικιλομορφία σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία, η συμπληρωματικότητα και η αλληλοβοήθεια είναι απαραίτητες για καλύτερη ένταξη στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου