Θεόδωρος Τσικούρης: «Τι έγινε με τα Island Games;»

Τη δική του τοποθέτηση για το γεγονός ότι η Ρόδος έμεινε εκτός Island Games του Γιβραλτάρ και κινδυνεύει να διαγραφεί και από τον θεσμό, εκφέρει μέσω επιστολής του ο ιατρός (χειρουργός - οδοντίατρος) Θεόδωρος Τσικούρης ο οποίος είναι παράλληλα και τριαθλητής.

Το πλήρες κείμενο που απέστειλε στη "Ροδιακή" είναι το ακόλουθο:
"Ένα από τα πράγματα που η Ρόδος θα μπορούσε να υπερηφανευτεί είναι οι διεθνείς αγώνες νήσων ή αλλιώς Island Games. Ένας θεσμός μέσα στον οποίο η Ρόδος βρίσκεται 20 χρόνια. Μια γιορτή που νησιώτες αθλητές συναντιούνται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα για να διαγωνιστούν.

Αυτά μέχρι τώρα.

Η Ρόδος φέτος αποκλείστηκε για πρώτη φορά από αυτή τη διεθνή γιορτή. Πρώτη φορά και ίσως και οριστική. Ο λόγος που κάθισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι γιατί η αιτία αποκλεισμού ίσως να μην είναι απλώς και μόνο η έλλειψη χρημάτων, που ήταν, ούτως ή άλλως, απαραίτητα για τη συμμετοχή της Ρόδου.

Κάποιοι ηθελημένα ή μη ευθύνονται για την αποτυχία της αποστολής. Οι λόγοι για αυτόν τον ευνουχισμό που έχει υποστεί ο αθλητισμός της Ρόδου κρύβονται πίσω από ένα ζοφερό ομιχλώδες τοπίο το οποίο ίσως  αποτελεί παραπέτασμα της βρόμικης πολιτικής σκηνής της Ρόδου.

Επειδή όμως όπου υπάρχουν συμπτώματα σήψης υπάρχει σίγουρα και η γενεσιουργός νόσος, θα πρέπει να σκεφτούμε μερικά ερωτήματα.

Πρώτον. Γιατί εφόσον δεν είχε γίνει η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής προς την κεντρική διοργάνωση καθώς και άλλων απαραίτητων εξόδων, μέχρι και την τελευταία στιγμή, βγήκε ανακοίνωση να εγγραφούν αθλητές στην αποστολή;

Δεύτερον. Μήπως κάποιος σκανδαλωδώς έταξε και ήθελε να στείλει δωρεάν διακοπές άτομα, εν δυνάμει ψηφοφόρους του, αλλά για κακή του τύχη τελευταία στιγμή και πριν τις εκλογές το θέμα «έσκασε» στα χέρια του;

Τρίτον. Σχετίζονται οι πρόσφατες εκλογές του νησιού με αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα;

Τέταρτον. Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής για όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να διαγωνιστούν σε τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση (η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γιβραλτάρ μεταξύ 6-12 Ιουλίου); Αν τελικά υπάρχουν τέτοια κριτήρια, ποιος φορέας διενεργεί τον έλεγχό τους;

Η διενέργεια του ελέγχου είναι διαφανής και δημόσια; Διασφαλίζονται όλα τα παραπάνω ή αιτήσεις για συμμετοχή στους αγώνες μπορούν να υποβάλλουν και άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αθλητές τελευταίας διαλογής και ως εκ τούτου, για κακή τους τύχη, «κόβονται» αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου που πραγματικά αξίζουν να μας εκπροσωπήσουν σε μια τέτοια διεθνή διοργάνωση;

Πέμπτον. Με ποια κριτήρια καθορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα εκπροσωπήσουν κάθε άθλημα; Μήπως εδώ υπερισχύει το «δίκιο» των πιο «δικτυωμένων» προπονητών/ομάδων με αποτέλεσμα αυτοί/ές αυθαιρετώντας να στέλνουν περισσότερα άτομα;

Τελικά στο βωμό των αμοιβαίων εκδουλεύσεων και της διαπλοκής, άτομα που είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι για το φιάσκο των «βρόμικων νησιωτικών παιχνιδιών», εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο με τη σιωπηρή ανοχή των αρμοδίων προσβάλλοντας ανελέητα τη νοημοσύνη των αθλητών που πραγματικά άξιζαν να εκπροσωπήσουν τη Ρόδο σε αυτούς τους αγώνες.

Τα ταπεινά μου συλλυπητήρια, λοιπόν, προς τον δήμο Ροδίων και τους διοργανωτές της ελληνικής αποστολής για τα Island Games γιατί απαξίωσαν και έβαλαν την ταφόπλακα σε ένα μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού της Ρόδου και μαζί μ’ αυτό και στον κάθε αθλητή ξεχωριστά που δίνει καθημερινά μάχη με το σώμα του και με τους λογής-λογής  διεφθαρμένους δημόσιους φορείς που στόχο έχουν το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο.

Ας πάρει κάποιος επιτέλους την ευθύνη, υποβάλλοντας την παραίτησή του. Ένας τέτοιος ευλογημένος τόπος θα έπρεπε να είχε ιθύνοντες ικανούς και έντιμους που να προωθούν την ανάδειξή του και όχι να τον γυρνάνε πίσω σε παλαιολιθικές εποχές.

Τέλος, είναι θλιβερό το γεγονός ότι υπάρχουν ανεύθυνα και χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας άτομα της πολιτικής σκηνής που κινούν τα νήματα του αθλητισμού στο νησί και τα οποία δεν έχουν καμία συναίσθηση του πιο βασικού των βασικών, του αθλητικού ιδεώδους.

Ως διακεκριμένος αθλητής τριάθλου μεγάλων αποστάσεων είναι τιμή μου που είμαι από το νησί της Ρόδου και προσωπικά μου αρκεί που κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά μεταξύ των ανθρώπων και των αθλητών της Ρόδου.

Υ.Γ.: Όλα τα παραπάνω ερωτήματα βασίζονται σε συζητήσεις μεταξύ Ρόδιων αθλητών και προπονητών που αγαπούν και σέβονται τον αθλητισμό".