Οι συκιές «ευδοκιμούν» τελικά στα τείχη της  Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Χρόνια πολλά γράφουμε και ξαναγράφουμε και φωτογραφίζουμε τα χάλια μας. Αυτό που είδαμε χθες, ξεπερνά κάθε προηγούμενο: Συκιά έχει θεριέψει στα  τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης και συγκεκριμένα στο εσωτερικό μέρος της  εισόδου  από «Κολώνα»!

Το πιο πολυσύχναστο ίσως σημείο της Ρόδου για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο!

Τι κι αν έχουμε γράψει χιλιάδες φορές για τους κινδύνους κατάρρευσης μέρους των μεσαιωνικών μας τειχών, από τη διάλυση των αρμών που υπάρχουν στα τείχη;

Τι κι αν έχουν προσφερθεί ιδιώτες να καθαρίσουν τα τείχη αυτά με ειδικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και η πρότασή τους έχει απορριφθεί πριν καν εξεταστεί;

Τι αν μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη; Όλα σκοντάφτουν στο ίδιο σχεδόν σημείο: στην ανικανότητά μας να συντηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και στη ριμάδα τη γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την αδυναμία μας (για να μην την ονομάσουμε αλλιώς) που δεν έχουμε μάθει σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, να διεκδικούμε, έστω και το αυτονόητο.

Κι επειδή ούτε αυτή τη φορά έχουμε ελπίδες ότι θα γίνει κάτι, θα προτείναμε στο υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογία που έχει την αρμοδιότητα, να συνάψει σύμβαση τουλάχιστον με μερικά μανάβικα της Ρόδου. Να μην πάνε τουλάχιστον χαμένα τόσα φρούτα και τόσα ζαρζαβατικά..!

Μιχ.Μ.