Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Αρβανιτάκη «Αναστασία της Ρόδου: Η τελευταία πολιορκία»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Αρβανιτάκη: «Αναστασία της Ρόδου: Η τελευταία πολιορκία». Η παρουσίαση του βιβλίου τελούσε υπό  την αιγίδα του  οργανισμού «Σπίτι της Ευρώπης» στο Νεστορίδειου Μέλαθρο στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, η οποία ήταν κατάμεστη. 
 
Στην αρχή, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης κ. Μιχάλης Καβουκλής, ο οποίος παρουσίασε με ένα σύντομο βιογραφικό τη συγγραφέα Μαρία Αρβανιτάκη. Ο κ. Καβουκλής με την ιδιότητά του ως εκδότη του βιβλίου  υπογράμμισε ότι είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό, που έλειπε από τη βιβλιογραφία και είναι πολύ χαρούμενος που η συγγραφέας του εμπιστεύτηκε τα χειρόγραφά της και υλοποιήθηκε η έκδοση του βιβλίου. 

Το  λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σπύρος Συρόπουλος, καθηγητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος έκανε μια συναρπαστική παρουσίαση του βιβλίου χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολυμέσα. Ο κ Συρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ηρωίδα της Ρόδου, Αναστασία, για την οποία πολύ  λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή και την προσφορά της.  

Τόνισε επίσης ότι στο βιβλίο αναφέροντ;αι ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που έδρασαν στο διάστημα ανάμεσα στις δύο πολιορκίες, τη μεγάλη πολιορκία του 1480 και κυρίως την τελευταία του 1522, παρουσιάζοντας το χρονικό πλαίσιο που κινείται το βιβλίο. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, που διαβάζεται ευχάριστα, με γρήγορη και δυνατή πλοκή. Στις σελίδες του ζωντανεύει ένας κόσμος για τον οποίο λίγα πράγματα γνωρίζουμε.

 

Η συγγραφέας μελέτησε, υπογράμμισε ο κ. Συρόπουλος διεξοδικά τη βιβλιογραφία και μας παρουσιάζει με πολύ γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα της εποχής. Μέσα από τους χαρακτήρες του βιβλίου, ζούμε την τελευταία περίοδο της Ιπποτοκρατίας όπου οι Ροδίτες ενώνονται και πολεμούν με τους ιππότες μπροστά στο κίνδυνο των Τούρκων πολιορκητών. Στις επικές μάχες που περιγράφονται ζωηρά, οι γυναίκες της Ρόδου διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξεχωριστή προσωπικότητα η Αναστασία, μια Ροδίτισσα, που ντύνεται την πανοπλία του σκοτωμένου άντρα της και πεθαίνει πολεμώντας στις επάλξεις. Αποσπάσματα από το βιβλίο απέδωσε με πολύ ξεχωριστό τρόπο η θεατρολόγος  Βίκυ Θεολόγη. 

Στο τέλος της παρουσίασης το λόγο πήρε η συγγραφέας Μαρία Αρβανιτάκη, η οποία αρχικά ευχαρίστησε όλους και όλες τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια τον κ. Συρόπουλο για της εξαιρετική του παρουσίαση, την κα Θεολόγη για την απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου και τέλος τον εκδότη κ. Μ. Καβουκλή για τη στήριξή του.  

Η κα Αρβανιτάκη, αναφέρθηκε στην κεντρική ηρωίδα του βιβλίου της, την Αναστασία, η οποία ενσαρκώνει τη γυναικεία ψυχή διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους ως εμψυχώτρια του αγώνα στην πρώτη γραμμή στις μάχες του ελληνισμού όπως οι Σπαρτιάτισσες, η Μαρούλα της Λήμνου, η Μαρία Συγκλητική της Κύπρου, οι γυναίκες στο Ζάλογγο, οι Μανιάτισσες, οι γυναίκες της Αντίστασης. 

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της πόλης από τις εκδόσεις mgk.