Κουντουρά: Mε οργανωμένη δουλειά  πετύχαμε πολλά στον τουρισμό

Σε παγκόσμιο πρωταθλητή του τουρισμού αναδείχθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τόνισε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε την Παρασκευή, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, η οποία μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή (ν.ε.) νότιας Δωδεκανήσου στο ξενοδοχείο «Πλάζα», και προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της την τετραετία αυτή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (σ.σ. Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), ο υποψήφιος βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης (σ.σ. βουλευτής) και η υποψήφια βουλευτής κα Μαρία Γκασούκα. Επίσης, σύσσωμη η ν.ε. με επικεφαλής τον Γραμματέα της κ. Αντώνη Αποστολίδη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιάννης Μαρίνος και πολίτες.

Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, προλογίζοντας την κα Κουντουρά, δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν μία εκδήλωση για τον τουρισμό στη Ρόδο αφού είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στη Δωδεκάνησο και πόσο μάλλον όταν μιλάει γι’ αυτό η καλύτερη Υπουργός τουρισμού για το 2018-2019 παγκόσμια η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να απογειωθεί ο κλάδος τα τελευταία τρία χρόνια.

Κατά την ομιλία της, η οποία διήρκεσε αρκετά, η κα Κουντουρά στην ουσία προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της. Και ξεκίνησε λέγοντας: «Χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας, το σχέδιό μας, με συγκροτημένη πολιτική, με σκληρή δουλειά με στοχευμένες ενέργειες, καταφέραμε ο τουρισμός ν’ αναδειχθεί πραγματικά σε πρωταγωνιστή, στην Ευρώπη, παγκόσμια και σ’ αυτή την εθνική μας προσπάθεια για την ανάταση και την ανάπτυξη και μία μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να ανοιχθεί για το μέλλον έτσι ώστε να την αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το οικονομικό-κοινωνικό μας έργο».

Όπως είπε, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού ως, πάνω απ’ όλα, ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία και είναι η πρώτη που σχεδίασε και εφάρμοσε αποτελεσματικά ένα σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αγκάλιασαν τους παραγωγικούς φορείς, έλυσαν παθογένειες δεκαετιών και έδωσαν λύσεις. «Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια και το κύρος της Ελλάδας ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό και δημιουργήσαμε ευκαιρίες για όλους, μέσα από τον τουρισμό. Ποτέ πριν ο τουρισμός δεν ήταν προτεραιότητα», είπε.

Κάνοντας μία αναδρομή, ανέφερε ακόμη ότι από το 2012 που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για τον τουρισμό, το 2013 και το 2014 κινήθηκε ανοδικά. Όμως, η δυναμική ήταν περιορισμένη γιατί δεν υπήρχε πρόγραμμα και στρατηγική. Στις αρχές του 2015, ο πρωθυπουργός της εμπιστεύτηκε αυτό το σημαντικό παραγωγικό Υπουργεί, μία χρονιά με πολλά προβλήματα και τότε σχεδίασαν την πρώτη στην Ελλάδα ενιαία εθνική, περιφερειακή, τουριστική πολιτική με όραμα 365 μέρες το χρόνο.  
Έτσι, με στοχευμένη στρατηγική ανέδειξαν όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  κάθε περιφέρειας, κάθε προορισμού σε όλη την Ελλάδα για μία ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη μέσα από: Την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, το άνοιγμα σε νέες, μεγάλες, αγορές, επισκεπτών μάλιστα υψηλής αγοραστική δύναμης και προσέλκυσαν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό.

Είπε, ακόμη, ότι με την τουριστική στρατηγική τους σε ορίζοντα τετραετίας έφεραν: Από το 2015 μέχρι σήμερα συνεχή ρεκόρ όλων των εποχών σε αυξήσεις και σε έσοδα και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.  Το δύσκολο 2015 έφεραν 26 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς είχαμε την προσφυγική κρίση και εκεί έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη. Με πολιτικές συγκεκριμένες θωράκισαν τον τουρισμό μας και κατάφεραν ν’ ανατρέψουν την αρνητική εικόνα και να φέρουν το 2016 άλλα 2 εκατ. επιπλέον αφίξεις και να φθάσουμε στα 28 εκατ.

Το 2017-συνέχισε-αντιμετωπίσαμε ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα με γεωπολιτικές εξελίξεις και θέματα ασφάλειας σε γειτονικές χώρες και ξεπεράσαμε και αυτούς τους κλυδωνισμούς.
Με προώθηση της Ελλάδας ως έναν πολύ ασφαλή προορισμό, το 2017 έφεραν άλλα 2 εκατ. τουρίστες και ξεπεράσαμε το φράγμα των 30 εκατομμυρίων τουριστών. Το 2018, επίσης μία χρονιά με συνεχείς απρόβλεπτες εξελίξεις, η στρατηγική τους απέδωσε επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο κλείσιμο της τετραετίας ήταν η καλύτερη χρονιά στον ελληνικό τουρισμό με νέο ιστορικό ρεκόρ των 33 εκατ. τουριστών και ρεκόρ εσόδων.

Είπε ακόμη ότι στήριξαν την κρουαζιέρα η οποία είχε επηρεαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στις γειτονικές μας χώρες και δεν είχαμε μείωση τουριστών αλλά μία μικρή μείωση προσεγγίσεων. Για το 2019, η πρώην Υπουργός ανέφερε ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της κρουαζιέρας και τώρα  που επιστρέφει από τις άλλες ηπείρους, συγκρατήσαμε τα μερίδιά μας, εξασφαλίσαμε την αύξηση των επισκεπτών και ήδη αυτή η χρονιά θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα.

Συνοψίζοντας για το τι κατάφεραν για τον τουρισμό αυτή τη δύσκολη τετραετία, είπε η κα Κουντουρά: Να αυξηθεί 35% ο τουρισμός στην Ελλάδα με ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης 7%-8% και αντίστοιχα 10% που είναι διπλάσιος της ανάπτυξης του παγκόσμιου μέσου όρου. Η ίδια έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία γιατί σε απόλυτα νούμερα ήρθαν 9 εκατ. τουρίστες παραπάνω, τα δε τουριστικά  έσοδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 18,5 δις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το παγκόσμιο συμβούλιο ταξιδιών και τουρισμού.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο τουρισμός είχε μία καταλυτική συμβολή στη μείωση της ανεργίας κατά οκτώ μονάδες και στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Για το 2019: Καταρχήν, θύμισε ότι είχαν πει από την αρχή ότι θα ήταν μία ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά λόγω πολλών εξωγενών και αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν όλη την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, το πρώτο τετράμηνο του 2019 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με διψήφια αύξηση σε όλες τις διεθνείς αφίξεις σε όλη την Ελλάδα πάνω από 10% και τα τουριστικά έσοδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 22%.

Τέλος, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι πέρυσι η χώρα μας σάρωσε όλα τα βραβεία σε κορυφαίους παγκόσμιους θεσμούς, ανάμεσά τους ήρθε και η δική της προσωπική αναγνώριση αφού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο ταξιδίων και τουρισμού πήρε το βραβείο του παγκόσμιου πρωταθλητή στον τουρισμό αλλά και η ίδια το βραβείο της καλύτερης Υπουργού τουρισμού της χρονιά παγκοσμίως.
Της ομιλίας της κας Κουντουρά ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους υποψήφιους βουλευτές και στη συνέχεια συζήτηση με τους πολίτες.