Η παράσταση “Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα” στο αρχαίο Ωδείο Ρόδου

Μια πολύ δυσεύρετη παράσταση πρόκειται να παρουσιασθεί στο κοινό της Ρόδου την Κυριακή 28 Ιουλίου στο αρχαίο ωδείο Ρόδου στο αρχαιολογικό πάρκο Μόντε Σμιθ από την εξαιρετική Δήμητρα Κρεπς μετά τις τόσο επιτυχημένες παραστάσεις της «Ιφιγένειας in memoriam» στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και τον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.

Η παράσταση «Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα» εμπνέεται από το περίφημο επιστολογραφικό μυθιστόρημα του μοναδικού ελληνολάτρη Γερμανού ποιητή Φρίντριχ Χαίντερλιν που, αν και εκδόθηκε το 1797, έχει απίστευτες επίκαιρες συνηχήσεις σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σωματοποίηση της Δήμητρας Κρεπς που το ενσαρκώνει σε μορφή εν μέρει αφηγημένου μονολόγου με ζωντανή μουσική από την φωνή της ταλαντούχου σοπράνο Δανάης Κωμοδρόμου.

Είναι μια ελεγειακή ιστορία ενός αποκαρδιωμένου μαχητή στον απόηχο του αποτυχημένου κινήματος των Ορλωφικών του 1770 αλλά συνιστά κατ’ ουσίαν έναν ύμνο στην διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και στον έρωτα του Υπερίωνα προς την αγαπημένη του Διοτίμα, μια ελληνίδα επιτομή αυτού του πολιτισμού. Αν και η Διοτίμα πεθαίνει από μαρασμό προτού ενωθεί με τον Υπερίωνα στην επάνοδό του από τα Ορλωφικά, η σύλληψη της παράστασης αυτής είναι ένα liebestod, μια ερωτική νέκυϊα με την ένωση των εραστών στον κάτω κόσμο εις τους αιώνες των αιώνων.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα ΔΟΠΑΡ δήμου Ρόδου με την ευγενική παραχώρηση του αρχαίου ωδείου από την εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με συγκινημένες ευχαριστίες προς την προϊσταμένη της κ. Μιχαηλίδου και τον πρόεδρο της ΔΟΠΑΡ κ. Κυριαζή. Ώρα 6.45 μ.μ.