Στη Μόσχα το έργο του Σ. Καρατζιά “Θεοφάνης ο Έλληνας”

Στη Μόσχα το έργο του Σ. Καρατζιά “Θεοφάνης ο Έλληνας”

Στη Μόσχα το έργο του Σ. Καρατζιά “Θεοφάνης ο Έλληνας”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 426 ΦΟΡΕΣ

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο αγιογράφο «ΘΕΟΦΑΝΗ τον ΕΛΛΗΝΑ», έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, στις 19:00 στην Tretyakov Gallery στην αίθουσα Vrubel Hall της Μόσχας.

Ο Έλληνας συνθέτης Σάββας Καρατζιάς δημιουργεί μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών με κοινό σκοπό τη διατήρηση και την προώθηση του πολιτισμού, της γλώσσας και λογοτεχνίας των 2 χωρών, καθώς η συναυλία του έργου "Θεοφάνης ο Έλληνας" εντάσσεται στό έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Ελλάδας στη Ρωσία και τελεί υπό τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας της Μόσχας.

Αυτή η μεγάλη συνεργασία με την Συνοδική Χορωδία της Μόσχας αποτελεί για το συνθέτη ιδιαίτερη χαρά και τιμή.
Στο έργο «Θεοφάνης ο Έλληνας», ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς καταπιάνεται με το οδοιπορικό του μεγάλου αγιογράφου - ζωγράφου Θεοφάνη στις 4 μεγάλες πορείες της ζωής του: από τη γέννησή του στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια στην Κριμαία και στη γη των Ρως, στο μακρινό Νόβγκοροντ και τον τελευταίο του προορισμό τη Μόσχα.

Ο Θεοφάνης μεγαλούργησε στη Ρωσία και αγιογράφησε τις μεγαλύτερες εκκλησίες. Πολλές από τις τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες αυτές στους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νόβγκοροντ), της Θείας Γέννησης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού. Υπήρξε θεμελιωτής της Ρωσικής αγιογραφίας και δάσκαλος του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Ο Σάββας Καρατζιάς αποτυπώνει σε ήχους αυτό το μακρινό ταξίδι, αλλά και τη λαμπρότητα της τέχνης του μεγάλου Θεοφάνη μέσα από μαρτυρίες, κείμενα και έργα του μεγάλου Αγιογράφου. Μια εσωτερική ανασκαφή, που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια την τέχνη του Θεοφάνη.

Συντελεστές
Μουσική σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς
Μουσική διεύθυνση: Alexei Puzakov
Σοπράνο-Αφήγηση: Anna Polivinkina
Mε τη συμμετοχή της Συνοδικής Χορωδίας της Μόσχας «Synodal Choir Moscow»
Ensemble: “Voce Anima”
Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα