Αντ. Γιαννικουρής : «Πρέπει να ανακτήσουμε τις χαμένες ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στο μέλλον»

Αντ. Γιαννικουρής : «Πρέπει να ανακτήσουμε τις χαμένες ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στο μέλλον»

Αντ. Γιαννικουρής : «Πρέπει να ανακτήσουμε τις χαμένες ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στο μέλλον»

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1357 ΦΟΡΕΣ

Διαβεβαιώνει ότι θα αγωνιστεί για όλους τους νησιώτες

«Είναι ευθύνη και καθήκον μου να αγωνιστώ για όλους τους πολίτες του νομού μας και για όλα όσα συνεπάγεται η νησιωτικότητα», επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Γιαννικουρής, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι η 8η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει μία καινούρια αρχή», τονίζει ο κ. Γιαννικουρής, ο οποίος αναφέρεται επίσης στην απογοήτευση και τον προβληματισμό που υπάρχει στους νέους και στις νέες.

Αναφέρεται επίσης στη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των νησιών, στο ενδιαφέρον του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για την περιοχή μας, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.

Κύριε Γιαννικουρή, έχετε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και ενασχόληση με τα κοινά του τόπου, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο πώς αισθανθήκατε όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το όνομά σας, ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους πανελλαδικά, ως ένα από εκείνα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Δωδεκάνησα, στις επικείμενες εθνικές εκλογές;
Αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή αλλά την ίδια στιγμή και τεράστια ευθύνη να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Δωδεκανήσου, ειδικά από τη στιγμή που η υποψηφιότητά μου ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά που επέλεξε να με θέσει στην κρίση των Δωδεκανησίων.

Είναι δεδομένο ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που δείχνει στο πρόσωπό μου, καθώς θεωρώ ότι η κίνησή του αυτή σηματοδοτεί και μία αλλαγή, μία στροφή, τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τη νέα γενιά αλλά και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Η ανακοίνωση, δε, ενός Δωδεκανήσιου υποψηφίου ανάμεσα σε άλλους πανελλαδικά αποδεικνύει εμπράκτως ότι τα νησιά μας είναι στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί πρόκληση αλλά γεννά καθήκοντα και σοβαρές υποχρεώσεις. Είναι ευθύνη και καθήκον μου να αγωνιστώ για όλους τους πολίτες του Νομού μας και για όλα όσα συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Θεωρώ οτι η 8η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει μια καινούρια αρχή.

Ξεκινάμε μαζί να γυρίσουμε σελίδα, με δυναμισμό, όραμα και πάθος για τον τόπο μας. Ήρθε η ώρα και επιβάλλεται πλέον, να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς μακριά από τις παλιές νοοτροπίες, την ιδεοληψία και την προχειρότητα της τελευταίας τετραετίας ώστε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, να ανακτήσουμε τις χαμένες ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου της Ρόδου και μάλιστα σε άκρως τιμητική θέση, στο Προεδρείο. Αφενός μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι είστε καλός γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και αφετέρου ότι έχετε αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτήν πώς θα την εκμεταλλευτείτε εφόσον σας στείλει με την ψήφο του στη Βουλή ο Δωδεκανησιακός λαός;
Πράγματι διετέλεσα επί δύο θητείες γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του ενιαίου Δήμου της Ρόδου. Εξελέγην στην τιμητική αυτή θέση από τους συνάδελφους της παράταξης μου «Ροδιακή Δημιουργία» του Χατζή Χατζηευθυμίου το 2015.

Η εμπειρία που απέκτησα ήταν αδιαμφισβήτα εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη. Ο Δήμος, όπως γνωρίζετε, έχει μια σειρά από αρμοδιότητες σε νευραλγικούς τομείς, όπως το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η οικονομική και η τοπική ανάπτυξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, είναι εκείνο που έχει τη γενική αρμοδιότητα να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στον Δήμο και να δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις.

Ο Α’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει, πρωτίστως, την αμεσότητα στις σχέσεις με τους πολίτες, διότι ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική υποστήριξη αλλά παράλληλα και θέματα που αφορούν στη δομή και εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από την εκπόνηση μελετών, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την εκτέλεση έργων και κατασκευή δομών.

Μέσα λοιπόν από τη διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνώρισα εκ των έσω, από «πρώτο χέρι» αν μου επιτρέπετε, το μέγεθος αλλά και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Πράγματι, η Ρόδος έχει πολυάριθμα και ουσιαστικά προβλήματα και δυστυχώς η πολιτική οικονομικών περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τελικώς χρησιμοποιήθηκαν ως βασική πηγή χρηματοδότησης της κεντρικής Κυβέρνησης, που ασκήθηκε από την απερχόμενη Κυβέρνηση, γιγάντωσε τα θέματα αυτά. Και όλα αυτά παρά το γεγονός της Δωδεκανησιακής εκπροσώπησης ακόμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντιλαμβάνεστε ότι η υποχρηματοδότηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στους δήμους και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες τη στιγμή που οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας ώστε να βαλτώνουν επενδυτικά έργα και να χάνονται αναπτυξιακά προγράμματα. Για όλα αυτά θα αγωνιστώ και θα παλέψω, εφόσον οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν την Κυριακή με την ψήφο τους.

Υπάρχουν όμως και τα μικρότερα νησιά του νομού μας, με τις τόσες ιδιαιτερότητες και τις τόσες δυσκολίες. Ποια είναι τα θέματα που θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να προτάξει η Κεντρική Διοίκηση για να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων τους και να τους δώσει προοπτική; Και κατ’ επέκταση ποια είναι αυτά που είναι πρώτα στη δική σας ατζέντα;
Οι επαφές μου με τους Δωδεκανήσιους συμπατριώτες μου έχουν παρελθόν, δεν ξεκίνησαν τώρα με την ιδιότητά μου, του υποψήφιου Βουλευτή. Ωστόσο, αυτό που εισπράττω μέσα από τις επισκέψεις μου στα μικρότερα νησιά μας, είναι η ισχυρή θέληση των κατοίκων να παραμείνουν σ’ αυτά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκεί λοιπόν η Κεντρική Διοίκηση μέσα από μια σειρά αναπτυξιακών μέτρων, φορολογικών κινήτρων και προϋποθέσεων μπορεί να συμβάλει ώστε αυτά να μην ερημώσουν. Το θέμα είναι μείζον και εθνικής σημασίας.

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως αρχιτέκτων μηχανικός, εργάζομαι και διατηρώ ιδιωτικό τεχνικό γραφείο σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά κυρίως λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως Προέδρου του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου κατά την πρόσφατη διοικητική περίοδο, αντιμετωπίζω καθημερινά τα προβλήματα των νησιών μας. Απουσία ιατρών και κενά στις Δομές Υγείας, ελλείψεις και υποστελέχωση στην εκπαίδευση και στις Διοικητικές υπηρεσίες σε δήμους μικρών νησιών, παρά τις ομολογουμένως τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά των υπηρετούντων υπαλλήλων στα νησιά αυτά. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας αποτελεί άλλο πρόβλημα που παραμένει.

Δυστυχώς χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης, υλοποίησης έργων αλλά και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και να δημιουργούν συνθήκες και τάσεις ερήμωσης των νησιών αυτών, που τονίζω ξανά αποτελούν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και σημεία στρατηγικής και εθνικής σημασίας, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό λόγω της κλιμακούμενης έντασης με τη γείτονα χώρα. Η εξεύρεση λύσεων αποτελούν άμεση προτεραιότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και δική μου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στην περιοχή μας, κάτι που φαίνεται και από τις συχνές επισκέψεις του στα νησιά μας. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε αυτό προς όφελος των νησιών μας;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε την περιοχή μας πολλές φορές τα δύο τελευταία χρόνια, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία της Δωδεκάνησου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνώστης των προβλημάτων και των αναγκών όλων των νησιών.

Πρόκειται για γεγονός που μας δίνει ελπίδα και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη. Στο σκέλος της ερώτησης για το πώς θα αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον του Προέδρου προς όφελος των νησιών μας, αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει μέσα από στοιχειοθετημένες μελέτες, με τη βοήθεια των οποίων θα χαρτογραφηθούν λεπτομερώς οι ανάγκες του κάθε τόπου και ακολούθως θα διατυπωθούν προτάσεις και θα αναληφθούν δράσεις. Με αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να πράξουμε στοχευμένα.

Επιτρέψετέ μου να αναφερθώ στο σημείο αυτό, σαν παράδειγμα, σε δράση που οργανώσαμε πρόσφατα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Καταθέσαμε πρόταση στο ΕΣΠΑ που αφορούσε στην ανάπτυξη μικρών νησιών της Δωδεκανήσου που βρίσκονται στη στενή ή στην ευρύτερη περιφέρεια της Ρόδου, συγκεκριμένα της Χάλκης, της Σύμης, του Καστελόριζου και της Κάσου.

Η πολιτιστική κληρονομιά και η αναβάθμιση του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και αρχιτεκτονικού τους αποθέματος, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ώθησης της ανάπτυξης στον τουριστικό κλάδο και να οδηγήσουν στην οικονομική αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών. Διαθέτουμε όραμα, έχουμε καινοτόμες ιδέες, είμαστε έτοιμοι για σκληρή δουλειά, όμως πάνω και πρώτα από όλα έχουμε την αγάπη για τον τόπο μας. Πιστεύω ειλικρινά πως θα τα καταφέρουμε.

Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τη μια, έναρξη εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη συνέχεια. Δύο θέματα που μας απασχολούν έντονα αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά και που αναπόφευκτα έχουν συνδεθεί. Ένα σχόλιο θα ήθελα καταρχήν αλλά και ποιες παρεμβάσεις σκοπεύετε να κάνε γι’ αυτά, εφόσον στις 8 Ιουλίου είστε βουλευτής Δωδεκανήσου.
Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούσαν προνόμιο για τα νησιά μας αλλά κεκτημένο δικαίωμα, λόγω των προβλημάτων που απορρέουν από τη νησιωτικότητα. Η κυβέρνηση αυτή παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με δική της πρωτοβουλία, θεωρώντας το ως δίκαιο μέτρο, χωρίς να ζητηθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό προκύπτει αβίαστα και από τις σχετικές επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων των δανειστών.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έπληξε τα νησιά μας, απαξίωσε το τουριστικό προϊόν έναντι του διεθνούς τουριστικού ανταγωνισμού, έβλαψε την επιχειρηματικότητα αλλά το κυριότερο, προκάλεσε οριζόντια και σοβαρότατη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων καθώς αυτά πλήττονται πρώτα από την επιβολή έμμεσων φόρων. Ο αντίλογος της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε καμία περίπτωση δεν εξισορροπεί την απώλεια και δεν λειτουργεί αντισταθμιστικά έναντι αυτής.

Η ζημία που προέκυψε από την κατάργηση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι δυσανάλογη με τυχόν οφέλη του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο. Με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης σε πολίτες και επιχειρήσεις, με ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, ξεκινάμε την ανάπτυξη και στοχεύουμε στο αύριο.

Είστε ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία και έχει επαφή με τους νέους και όχι μόνο. Τι σας λένε; Τι τους απασχολεί; Τώρα, στις περιοδείες που κάνετε, τι είναι αυτό που σας ζητούν περισσότερο;
Αυτό που εισπράττω στην επαφή μου με τη νεολαία είναι απογοήτευση, προβληματισμό, ανασφάλεια αλλά και θυμό. Αγωνία για το μέλλον, συνάμα όμως αμφιβολία και αμφισβήτηση προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Πρόκειται ξεκάθαρα για την πιο προικισμένη γενεά της σύγχρονης Ελλάδας με μακροχρόνιες σπουδές, μόρφωση και καλλιέργεια που αποκτήθηκαν με τεράστιες οικονομικές θυσίες η οποία όμως μαστίζεται από την ανεργία και την απουσία προοπτικής, μέλλοντος και οράματος για μια καλύτερη ζωή. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, με τις βαλίτσες τους γεμάτες από όνειρα, αλλά και προσόντα, πτυχία και μεταπτυχιακά.

Χάσαμε μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά μας και μέρος του πλέον εξειδικευμένου δυναμικού της χώρας, το λεγόμενο brain drain, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ξανά την πρώτη επιλογή για τους νέους. Να δημιουργήσουμε ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον όπου οι κόποι του παραγωγικού εργατικού δυναμικού να αναγνωρίζονται και να ανταμείβονται με μόνο γνώμονα τις ικανότητες και την αξία του καθενός και της καθεμίας, όπου η αξιοκρατία, η αριστεία και η εργατικότητα θα αποτελούν αρετές.

Ως νέος άνθρωπος θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση την οποία ο Πρόεδρός μας υποστηρίζει εδώ και χρόνια, με μέτρα και ρεαλιστικά προγράμματα, κοστολογημένα και άμεσα εφαρμόσιμα. Στόχος η αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας, η οποία θα βοηθήσει όλους να εργαστούν αξιοπρεπώς, να δημιουργήσουν οικογένειες να δώσουν πνοή στην ελληνική κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς δεν είναι προσπάθεια των πολλών ή των λίγων, των αρίστων, των προνομιούχων ή των λαϊκών στρωμάτων, είναι μία εθνική προσπάθεια ΟΛΩΝ των Ελλήνων. Ξεκινάμε λοιπόν μαζί και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, θα ανατάξουμε την οικονομία θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή, σύγχρονη, αυτοδύναμη Ελλάδα, την Ελλάδα που μας αξίζει.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος