Επένδυση 10 εκατ. ευρώ και 200 νέες θέσεις εργασίας στο καρνάγιο της Ρόδου

Το «πράσινο φως» για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας, δόθηκε με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παραχώρηση του Καρνάγιου στη Ρόδο, όπως ανακοίνωσε χθες  από εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον απερχόμενο Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη από τον κ. Σαντορινιό εγκριτική απόφαση, με συνυπογράφοντες τον Υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη και την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου που αφορά στην παραχώρηση τμήματος της ζώνης Λιμένα Ρόδου, με σκοπό την χρήση του ως Κέντρο Επισκευής Πλοιαρίων.
Αναλυτικότερα, δόθηκε πράσινο φως στην πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου για παραχώρηση, της συγκεκριμένης έκτασης, γνωστής στη Ρόδο ως Καρνάγιο, με σκοπό την ανάπτυξη εργασιών επισκευής πλοίων, γεγονός που πρόκειται να αναβαθμίσει την περιοχή. Η παραχώρηση θα λάβει χώρα κατόπιν διαγωνισμού και το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα που πρόκειται να λαμβάνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ενώ το διάστημα της παραχώρησης θα ορίζεται στα 40 έτη.

Ο κ. Σαντορινιός, κατόπιν της υπογραφής της απόφασης, σχολίασε:
«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου αλλά και για την ίδια την οικονομία του νησιού. Η συγκεκριμένη απόφαση έγινε πράξη βασιζόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που αυτή η Κυβέρνηση είχε ψηφίσει για την διευκόλυνση σύναψης συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ Κρατικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με επενδυτές. Το να επικαλούνται κάποιοι τις επενδύσεις είναι εύκολο, το να δημιουργούν το πλαίσιο και να δίνουν λύσεις, από ότι φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια, τους ήταν δύσκολο και όπου γινόταν το δημόσιο και η τοπική κοινωνία βγαίναν χαμένοι. Αυτή η Κυβέρνηση στόχευσε και ξεμπλόκαρε επενδυτικές προτάσεις που ήταν κολλημένες για χρόνια.

Οι κοινωνίες, ο κόσμος της εργασίας και οι τοπικές οικονομίες έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους με διαφανή και προσοδοφόρο για το Δημόσιο τρόπο. Με την εκμετάλλευση του Καρνάγιου, δίνεται στη Ρόδο η δυνατότητα να αναπτύξει ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αναβαθμίζοντάς την σε κέντρο προσέλκυσης και εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών της ευρύτερης περιοχής».

Μίλησε ακόμη για τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από το Λιμενικό Ταμείο και ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν τους επέτρεπε τη μακροχρόνια παραχώρηση του χώρου με την ταυτόχρονη κατασκευή έργων. Γι’ αυτό και πέρασαν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης και των Λιμενικών Ταμείων κατά το παράδειγμα των Οργανισμών Λιμένων, που πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και προέβλεπε την ΚΥΑ (σ.σ. τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εσωτερικών εν προκειμένω). Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του καρνάγιου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί αλλά και για την ευρύτερη περιοχή που γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αποκεντρωμένη ώστε να βγει και αυτό το έργο “στον αέρα”. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Λ.Τ. κ. Μιχάλη Χριστοδούλου και τον κ. Σαντορινιό για την προσπάθεια που έχει γίνει με το καρνάγιο, αφού ήταν μία δύσκολη διαδικασία, όπως είπε. Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια, φθάσαμε στο και ένα για την Προγραμματική της Παλιάς Πόλης είπε στη συνέχεια  και ευχήθηκε να μην περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια να γίνει ο διαγωνισμός γιατί το καρνάγιο μας ταλανίζει από το 1985.

Ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο αφού, όπως είπε, πέρα από το ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη, θα φέρει όλα τα σκάφη της ανατολικής Μεσογείου στη Ρόδο-είναι μία έκταση 75 στρέμματα-προβλέπεται επένδυση 10 εκατ. ευρώ και προβλέπονται τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας με όλους αυτούς που ασχολούνται με αυτή την ειδικότητα.