Φ. Χατζηδιάκος: Άλλοι επί πέντε χρόνια έκαναν θεσμικές εκτροπές!

Φ. Χατζηδιάκος: Άλλοι επί πέντε χρόνια έκαναν θεσμικές εκτροπές!

Φ. Χατζηδιάκος: Άλλοι επί πέντε χρόνια έκαναν θεσμικές εκτροπές!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 849 ΦΟΡΕΣ

Απάντηση του δημάρχου Ρόδου στον Περιφερειάρχη

Η… σειρά του απερχόμενου Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ήταν χθες να απαντήσει στα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, προχθές, σχετικά με την αναβολή της έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη από το περιφερειακό συμβούλιο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να δώσει κάποιες απαντήσει στις αιχμές, όπως είπε, λέγοντας ότι ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. που προκάλεσαν και την αντίδραση του Περιφερειάρχη) όταν εξέφρασαν τη λύπη τους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, για τη μη έγκριση της Προγραμματικής από το περιφερειακό συμβούλιο. Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, η θέση τους αυτή, η έκπληξη και η λύπη τους, εδράζεται σε κάποιες προηγούμενες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής όπως την πανηγυρική υπογραφή του προσχεδίου της Προγραμματικής στο Καστέλο, τα δύο δημοσιεύματα πριν από τη συνεδρίαση του περιφερειακού στα οποία εκθειάζονταν το πρώτο και το δεύτερο μέρος των έργων που περιλαμβάνει η Προγραμματική, η οποία θύμισε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στις 12 Απριλίου, ωστόσο δεν έτυχε ανάλογης δημοσιότητας.
Στη συνέχεια, είπε ότι την ημέρα της συνεδρίασης του περιφερειακού υπήρξε δημοσίευμα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη για την Προγραμματική, όπου στο τέλος της η πρότασή του ήταν λήψη απόφασης για την έγκρισή της.
Σχετικά με την αναφορά του σε σκοπιμότητες και συμφέροντα, εξήγησε ότι μπορεί αυτά να είναι και υλικά, μπορεί όμως να είναι και πολιτικά και ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοεί. Και είπε χαρακτηριστικά:

«Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές να υπογραφεί μία Προγραμματική την οποία επεδίωκαν όλες οι Δημοτικές Αρχές και όλοι οι θεσμικοί φορείς, καταλαβαίνει κανείς τι αντίκτυπο θα είχε. Για να τελειώνουμε μ’ αυτό, να ξέρουμε τι μεσολάβησε από την γραπτή εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο να υπογραφεί (σ.σ. η Προγραμματική), μέχρι την απόφαση του περιφερειακού να αναβάλει την έγκριση».

Σχετικά μ’ αυτό που είπε ο κ. Χατζημάρκος ότι ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνεται στην Προγραμματική είναι 5,6 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι ευχές, ο απερχόμενος Δήμαρχος καταρχήν, θύμισε ότι στην πρώτη εκδήλωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη στο Ροδίνι, σε μία αποστροφή του λόγου του είχε πει «γιατί μιλάτε για 15 εκατ. ευρώ, εδώ υπάρχουν κάποια αναξιοποίητα ακίνητα κτλ.».

Ακόμη, για την αναφορά στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη-συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-ότι η Δημοτική Αρχή έκανε τις συζητήσεις με το Υπουργείο και στην Αθήνα και εδώ για την αξιοποίηση των 300 τόσων ακινήτων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Προγραμματική, όπως είπε, πράγματι δεν μετείχε εκείνος, έκαναν όντως συζητήσεις, τα έθεσαν εκτός αυτά τα ακίνητα και μπήκαν σε άλλη λογική.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ έχει υπογράψει την Προγραμματική και εκεί προβλέπεται η χρηματοδότηση των 11 εκατ. ευρώ είτε από το πρόγραμμα Φιλόδημος είτε και από άλλες πηγές, ακόμα και από δικά της έσοδα. Άρα, κατά τον ίδιο, είναι ενδεικτικό τα ποσό των 5,6 εκατ. γιατί υπήρχαν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Για να δούμε, λοιπόν, ποια ήταν η σκοπιμότητα του να μην εγκριθεί από το περιφερειακό. Για να μην καρπωθεί προεκλογικά ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός την προσπάθεια αυτή και το κόμμα του; Για να μην καρπωθεί ο σημερινός Δήμαρχος με την υπογραφή και μείνει αυτό; Γιατί είμαστε πολλά χρόνια και ξέρω και για ποιο λόγο δεν υπογράφηκε (σ.σ. η Προγραμματική) το 2012».

Στην αναφορά του Περιφερειάρχη για «θεσμικές εκτροπές» που προσάπτει στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, είπε ο κ. Χατζηδιάκος: «Αν κάποιοι πέντε χρόνια έκαναν θεσμικές εκτροπές και παρενέβαιναν σε αρμοδιότητες άλλων θεσμικών οργάνων, είναι άλλοι, όχι εμείς» και συμπλήρωσε ότι μιλάει και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ που έχει ακούσματα και από άλλους Δημάρχους.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να κάνει ένα σχόλιο για τη χθεσινή, ευρεία, σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης για το κυκλοφοριακό στο αεροδρόμιο της Ρόδου: «Και πέστε μου κάτι, δεν είναι σήμερα θεσμική εκτροπή να συνεδριάζει απέναντι ένα κουαρτέτο για το αεροδρόμιο και να μη μετέχει ο σημερινός Δήμαρχος; Ο νεοεκλεγείς καλώς μετέχει να ενημερώνεται αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμα, δεν έχει λόγο. Δεν είναι θεσμική εκτροπή αυτή;».

Ο Αντιδήμαρχος
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηιωάννου είπε: «Νομίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη δικαιώνουν την επιφύλαξη που νιώθαμε ή τους προβληματισμούς ή την αγωνία στην απάντηση ότι “ναι, μπορεί να είναι ρίσκο το να μην υπογραφεί τώρα η Προγραμματική από την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».
Είπε, ακόμη, ότι αυτό το σχέδιο το οποίο έγινε κάλυπτε όλα τα νέα δεδομένα για το Μνημείο. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η αναφορά του είχε να κάνει με τον προβληματισμό σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση, την οποία απέρριψε η Δημοτική Αρχή και δεν άφησε καμία αιχμή για κανέναν. Είπε, ακόμη, ότι ήταν σαφέστατος και απλά εξέφρασε την αγωνία του που δεν είναι ενός Αντιδημάρχου αλλά ενός πολίτη της Ρόδου.

Ο κ. Σαντορινιός
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, καταρχήν θύμισε ότι όταν υπεγράφη το προσύμφωνο δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο και προχώρησε η Προγραμματική η οποία περιλαμβάνει μία σειρά από έργα ανάδειξης Μνημείων αλλά και διαμόρφωσης του χώρου εντός και εκτός της Παλιάς Πόλης. Το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι προβλέπεται και η χρηματοδότηση των υπογείων δικτύων χωρίς να περιγράφεται επειδή δεν έχουν ακριβή προϋπολογισμό από το πρόγραμμα Φιλόδημος στο οποίο και είναι επιλεξιμο.

Επομένως-είπε-σήμερα είναι διασφαλισμένα και άλλα 15 εκατ. ευρώ, σύνολο 20 εκατ. ευρώ αλλά το ερώτημα είναι αν αυτά τα 20 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εναλλακτικούς πόρους, όπως με την αξιοποίηση των ακινήτων. Και είπε, στη συνέχεια: «Δηλαδή, 20 εκατ. ευρώ θα πάρουμε με αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΠΑ. Από ποιους; Από αυτούς που μένουν μέσα σ’ αυτά τα ακίνητα του ΤΑΠΑ ή από αυτούς που τα έχουν ενοικιάσει τα ακίνητα του ΤΑΠΑ, μικρομεσαίοι που έχουν επιχειρήσεις. Έχουμε αυτό τον σκοπό, να πάρουμε είκοσι εκατ. ευρώ απ’ αυτούς ή μήπως θα τους διώξουμε για να βάλουμε κάποιους άλλους που θα μας δώσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ερώτημα, ένας προβληματισμός».

Κατανοεί όπως είπε τις αγωνίες όλων και τα προβλήματα αλλά πρέπει ν’ αντιληφθούμε που οδηγούμαστε και τι θα σημάνει μία τέτοια εξέλιξη για τη Μεσαιωνική Πόλη, για τους κατοίκους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Για το «Φιλόδημος»
Απαντώντας σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο απερχόμενος Δήμαρχος, καταρχήν, διευκρίνισε ότι στην πενταετία που πέρασε δεν έχουν αφήσει πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό εργαλείο που να μην έχει αξιοποιήσει ο Δήμος. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, εκτελούνται 65 έργα πάνω στο νησί, 15 έργα έχουν προς δημοπράτηση οι Τεχνικές Υπηρεσίες και 5 η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και το Λιμενικό Ταμείο.

Είπε, λοιπόν ότι στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε στο «Φιλόδημος» γιατί άκουσε μία δήλωση του Περιφερειάρχη ότι μαζί με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο εξετάζουν το πρόγραμμα «Φιλόδημος» όσον αφορά τις παιδικές χαρές και τους αύλειους χώρους των σχολείων. Αυτό, όπως είπε είναι καθαρά αρμοδιότητα του Δήμου. «Ποιος εκτρέπεται θεσμικά λοιπόν; Ο ομιλών;», είπε και ανέφερε ότι ίσως ήταν ανενημέρωτοι αφού για τις μεν παιδικές χαρές έχουν υπογράψει ήδη τη σύμβαση με τον εργολάβο και οι 35 παιδικές χαρές αυτή τη στιγμή ξεκινούν να υλοποιούνται.

Για δε τους αύλειους χώρους έχει υπογράφει και έχει αναλάβει ο εργολάβος για 40 σχολεία από το «Φιλόδημος» ενώ βάζουν και ίδιους πόρους για να κερδίσουν και την έκπτωση. Διευκρίνισε, λοιπόν, ότι αναφέρθηκε συγκεκριμένα σ’ αυτά τα δύο και όχι σε άλλες χρηματοδοτήσεις που έχουν να κάνουν με την Περιφέρεια. Είπε, ακόμη, ότι για τα δίκτυα ύδρευσης και το πρόγραμμα για τον Γαδουρά, δικαιούχοι ήταν οι Δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ, οι ΔΕΥΑ και οι Περιφέρειες.

Η ΔΕΥΑΡ το Μάρτιο είχε ετοιμάσει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 41 εκατ. 340 χιλιάδων ευρώ για να το υποβάλει στο «Φιλόδημος» για τα έργα ύδρευσης β’ φάσης νοτίου και κεντρικού υδραγωγείου Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά . Η πρόταση και το τεχνικό δελτίο ήταν έτοιμα και όταν πληροφορήθηκαν ότι και η Περιφέρεια είχε ετοιμάσει ένα τεχνικό δελτίο για 26 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, είπε στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ αφήστε να προχωρήσει η Περιφέρεια.

«Ξέρουμε, λοιπόν, πολύ καλά ποια είναι τα έργα που πρέπει να υποστηρίξει η Περιφέρεια και ποια είναι τα έργα που δεν έχει καμία σχέση και αυτό αναδείξαμε στο δ.σ. Τώρα, τι τους ενόχλησε δεν ξέρω», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και συνέχισε: «Αλλά ξέρετε κάτι; Επειδή είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τα θέματα μέχρι να τελειώσει η θητεία μας, εγώ να πω ότι με σοβαρότητα και εντιμότητα τα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πενταετία και ο κόσμος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Γιατί, εμείς υπηρετούμε και υπηρετούσαμε χρόνια την Αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μας, γι’ αυτό μας εμπιστεύονται είκοσι χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε από το θεσμικό ρόλο που μας έταξε, με οποιονδήποτε τρόπο και αν βγήκε αυτό το αποτέλεσμα».

»Εμείς συνεχίζουμε από την επόμενη μέρα των εκλογών, άλλοι έκλεισαν τα γραφεία…και πήγαν διακοπές. Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ μέχρι τις 31 Αυγούστου, στη θέση που μας έταξε πριν πέντε χρόνια ο ροδιακός λαός και από την 1η του Σεπτέμβρη μη νομίζουν ότι θα τα αφήσουμε στην τύχη τους, θα τα παρατηρούμε».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε μία σειρά έργων στο νησί που έχουν δρομολογηθεί, ανάμεσά τους και η Ροδιακή Έπαυλη για την οποία ενημέρωσε ότι συνεδρίασε το Ελεγκτικό και περιμένουν την έγκρισή του για να υπογράψουν τη σύμβαση για την οποία ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, λέγοντας μάλιστα ότι οι δυο τους ήταν αυτοί που ρίσκαραν για την παραχώρηση του εμβληματικού κτηρίου στον Δήμο.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»
Σχόλιο – απάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στις χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου:
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Λυπάμαι που το κάλεσμά μου για σοβαρότητα έπεσε στο κενό. Συνιστώ στον απερχόμενο δήμαρχο της Ρόδου, στο διάστημα που έχει απομείνει έως τη λήξη της θητείας του, να διαχειριστεί τα αισθήματά του με τρόπο αξιοπρεπή. Οφείλει να το κάνει. Αν όχι για τον ίδιο, τουλάχιστον για τον θεσμό που ακόμη εκπροσωπεί και για την πολιτική ζωή του τόπου».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης