Tο πολιτιστικό συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

Tο πολιτιστικό συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

Tο πολιτιστικό συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 396 ΦΟΡΕΣ

Aπό το Αναγνωστήριο Καλύμνου “Αι Μούσαι” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: “Με επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του ΚΑ’ Πολιτιστικού Συμποσίου Δωδεκανήσου, που διοργάνωσε φέτος στο νησί μας η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, από 27 μέχρι και 30 Ιουνίου.

Τις δύο πρώτες μέρες -Πέμπτη και Παρασκευή – οι εργασίες του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου και τις άλλες δύο –Σάββατο και Κυριακή – στο συνεδριακό κέντρο της Ι. Μονής του Αγίου Σάββα.

Παρουσιάστηκαν 79 εισηγήσεις, που αφορούσαν στα νησιά του Νομού μας, εκ των οποίων οι 27 αφορούσαν την Κάλυμνο.

Οι συνεδρίες και των τεσσάρων ημερών εξελίχτηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα, έτσι όπως αυτό προ καιρού είχε καταρτιστεί.

Όλα …κύλησαν ομαλά, χωρίς προσκόμματα και απρόβλεπτες «αναποδιές», γεγονός που ικανοποίησε πλήρως τους κύριους διοργανωτές, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, που εξέφρασαν δημοσίως ευχαριστίες για τη στήριξη και τη φιλοξενία που δέχτηκαν. Ικανοποιημένοι, επίσης, έφυγαν και οι σύνεδροι για τους ίδιους λόγους.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα αποτελέσουν την ύλη του ΚΖ΄ τόμου των Δωδεκανησιακών Χρονικών που εκδίδει κάθε δύο χρόνια η Στέγη.

Το Αναγνωστήριο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το Συμπόσιο αυτό να στεφτεί με επιτυχία, όπως είχε συμβεί και πριν τριάντα έξι (36) χρόνια (Αύγουστο του 1983), όταν είχε πραγματοποιηθεί και τότε το 3ο Πολιτιστικό Συμπόσιο στο νησί μας.

Τόσο στον οργανωτικό τομέα, όσο και σ’ αυτόν της φιλοξενίας έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, για να σημειώσει επιτυχία από κάθε πλευρά αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το νησί μας.

Την τέταρτη μέρα, το απόγευμα, δηλαδή, της Κυριακής της 30ής Ιουνίου (το συμπόσιο έληξε το μεσημέρι της ίδιας μέρας) έγινε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου η παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου προέδρου της Στέγης κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη, ακάματου και «χαλκέντερου» ερευνητή της ιστορίας της Δωδεκανήσου, πολυγραφότατο συγγραφέα, με τίτλο: «Οι Κοινοτικοί Θεσμοί στα Δωδεκάνησα κατά τα χρόνια της δουλείας (1522 – 1945». Την παρουσίαση έκανε ο φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης και διδάκτωρ Λαογραφίας κ. Γεώργιος Θανάτσης. Και αυτή η εκδήλωση σημείωσε επιτυχία και ικανοποίησε τα μέγιστα, τόσο τον ίδιο τον συγγραφέα, όσο και αυτούς που παρέστησαν στην εκδήλωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν οικονομικά, ηθικά και πρακτικά στην υλοποίηση αυτού του απαιτητικού για το νησί μας πολιτιστικού γεγονότος. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους κάτωθι:

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο στα Προγράμματα: Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκά και Εθελοντισμού για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων που ζητήσαμε.

Τον Μητροπολίτη μας κ. Παΐσιο για την παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου του Αγίου Σάββα.
Τον Δήμο μας, και ιδιαιτέρως τον αντιδήμαρχο κ. Μικέ Ρήγα, για τη διάθεση ενός λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας για τις ανάγκες μεταφοράς των συνέδρων στον Άγιο Σάββα.

Το Λύκειο Ελληνίδων για το ωραίο χορευτικό πρόγραμμα, με το οποίο καλωσορίσαμε το πρώτο βράδυ του συμποσίου τους προσκεκλημένους μας, στην πλατεία Χριστού. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την πρόεδρο του ΛΕΚ κ. Πόπη Μαύρου κι όλο το Δ.Σ., καθώς και τις κ: Στέλλα Κουτρουμάνη και Μαρία Ιερομονάχου για την επιμέλεια του προγράμματος. Τους χορευτές, τους οργανοπαίχτες, καθώς και τις κυρίες: Θέμι Κουλλιά και Νομική Κωλέττη, που τραγούδησαν εξαιρετικά τοπικά παραδοσιακά τραγούδια.

Την Εταιρεία «ΑΡΓΩ», την κ. Σεμίραμι Ψαρομπά, καθώς και τα παιδιά της, για την οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 500,00 €, για τις ανάγκες του Συμποσίου.

Την κ. Καλλιόπη Τσαγκάρη, η οποία δια μέσου του τουριστικού της γραφείου παρείχε άψογα τις υπηρεσίες της στην τακτοποίηση των επισκεπτών μας στα ξενοδοχεία της Πόθιας, αλλά και για τις δημιουργικές οργανωτικές της προτάσεις.

Τον κ. Μιχάλη Κυράννη, τον ακάματο συνεργάτη, για την πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση Φωτογραφίας που επιμελήθηκε και η οποία είχε συνάφεια με το περιεχόμενο των περισσοτέρων εισηγήσεων που αφορούσαν την Κάλυμνο.

Τον κ. Ηλία Δουρόπουλο, δάσκαλο, που πρόσφερε εθελοντικά πολύτιμες υπηρεσίες στην τεχνική υποστήριξη του συμποσίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη προβολής του εποπτικού υλικού που συνόδευε κάθε εισήγηση. Ήταν, πράγματι, η παρουσία του «μάννα εξ ουρανού», αφού εργάστηκε με επαγγελματική επάρκεια, στωικότητα και, προπάντων, με ευγένεια και διαρκές χαμόγελο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου.

Το Σχολικό Κέντρο για τη δωρεάν παροχή υλικού για τις ανάγκες συσκότισης της αίθουσας του Πνευματικού μας Κέντρου.

Τέλος, ευχαριστούμε και τους συμπατριώτες μας που έδωσαν το “παρών” και στους δύο χώρους διεξαγωγής του πολιτιστικού συμποσίου. Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους καλό καλοκαίρι!”

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»