Τα... φοιτητικά καλοκαίρια στη Ρόδο δεν είναι πλέον τόσο ανέμελα

Τα... φοιτητικά καλοκαίρια στη Ρόδο δεν είναι πλέον τόσο ανέμελα

Τα... φοιτητικά καλοκαίρια στη Ρόδο δεν είναι πλέον τόσο ανέμελα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4853 ΦΟΡΕΣ

Μετά την εξεταστική ακολουθεί δίμηνο σκληρής εργασίας για τους περισσότερους

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Περγαντή

Στο... μεροκάματο
Πάνε οι εποχές που τα καλοκαίρια ισοδυναμούσαν με ξεγνοιασιά, ηρεμία και παραλία για τους φοιτητές μας.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά, φοιτητές σε πανεπιστήμια της χώρας μας ή του εξωτερικού, που έρχονται στη Ρόδο για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ξεκούραση και ξεκινούν εργασία, πριν ξεκινήσουν να κάνουν τις πρώτες τους βουτιές.

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και μαζί με αυτό και η εργασία για τους περισσότερους νέους και φοιτητές. Τα ανέμελα και χωρίς άγχος καλοκαίρια έχουν αντικατασταθεί την τελευταία δεκαετία από ώρες, μέρες και εβδομάδες εξαντλητικής εργασίας, για τους περισσότερους από τους φοιτητές μας.

Βιοποριστικοί οι λόγοι. Οι νέοι αναγκάζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους και για να βοηθήσουν την οικογένειά τους, να δουλεύουν πολλές ώρες καθημερινά.

Έτσι, η παραλία, ο φραπές και το αραλίκι που ήταν συνήθειες ταυτόσημες με τις καλοκαιρινές φοιτητικές διακοπές, εξαφανίζονται σταδιακά, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας. Όλο και λιγότεροι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν ελεύθερα και χωρίς υποχρεώσεις καλοκαίρια, αλλά μέχρι πότε;

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν ξεκινούν αμέσως δουλειά, που δεν βρίσκουν εργασίες και δεν μπορούν να εργαστούν, ή που παραμένουν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο πριν να επιστρέψουν και πάλι στις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

Μία από αυτές, η Τσαμπίκα. «Βγαίνω συχνά στο κέντρο της Ρόδου και πηγαίνω καθημερινά για μπάνιο. Ευτυχώς οι μήνες των διακοπών αρκούν για να γεμίσω μπαταρίες και να συνεχίσω δυναμικά το διάβασμα».
Η Τσαμπίκα διαμένει στο Ηράκλειο της Κρήτης με σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές της στα μαθηματικά. Επέλεξε τις ελάχιστες μέρες που θα βρίσκεται στη Ρόδο να ξεκουραστεί. Για τον λόγο αυτό δεν δουλεύει. Προσπαθεί να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα.

Η Κατερίνα Ισκά είναι φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και αυτή την περίοδο δεν εργάζεται. «Βόλτες, φαγητά, μπάνια και λίγο διάβασμα, έτσι περνάω τις μέρες μου στη Ρόδο το καλοκαίρι. Τα πρωινά πηγαίνω θάλασσα στις μακρινές και καθαρές παραλίες του νησιού μας, ενώ για την βραδινή μου έξοδο επιλέγω την Παλιά Πόλη και σπανιότερα το Φαληράκι, τη Λίνδο και την Ορφανίδου. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στα κλαμπς του κέντρου συχνάζουν περισσότερο Έλληνες παρά τουρίστες».

Η Κατερίνα Ισκά, φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου
Η Κατερίνα Ισκά, φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου


«Περιμένουμε το καλοκαίρι για να δουλέψουμε», σχολίασε ο Νίκος, φοιτητής που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα οικονομικών επιστημών. «Προσπαθώ να μειώσω τα έξοδα στο μίνιμουμ και να εξοικονομήσω χρήματα για το χειμώνα, ο ελεύθερος χρόνος τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολυτέλεια για μένα», συνέχισε.

Ένας ακόμα νέος, που αποφοίτησε πρόσφατα από σχολή Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής μίλησε στη «Ροδιακή» για το δικό του καλοκαίρι: «Από πολύ μικρός εργάζομαι τα καλοκαίρια, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μαγειρική. Οι λόγοι που με ώθησαν στη βιοπάλη είναι καθαρά οικονομικοί. Τα προηγούμενα χρόνια εργαζόμουν στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Φαληράκι, τώρα δουλεύω ως μάγειρας σε μία επιχείρηση εστίασης στην Ιαλυσό. Όταν δεν δουλεύω- πολύ σπάνια- προτιμώ να μην βγαίνω και να ξεκουράζομαι. Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχω βάλει κάποιους στόχους στη ζωή μου πρέπει να δουλέψω για να τους πραγματοποιήσω και χωρίς λεφτά δυστυχώς δεν γίνεται να τους επιτύχω».

Η Δέσποινα – Κυριακή Λαζανάκη σπουδάζει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εργάζεται από τότε που αποφοίτησε από το λύκειο. «Αν και μένω στο σπίτι μου και συνδύασα τις σπουδές μου με το νησί που μεγάλωσα, δουλεύω καθημερινά προκειμένου να μην επιβαρύνω τους γονείς μου με επιπρόσθετα έξοδα. Θέλω να συντηρώ μόνη τον ευατό μου και τις ανάγκες μου. Δεν ζω πολύ τη φοιτητική ζωή αλλά προσπαθώ να βγαίνω, να βλέπω τους φίλους μου και να ζωγραφίζω, όταν έχω την ευκαιρία. Η έξοδος στο κέντρο της Ρόδου είναι η καλύτερη επιλογή».

Δέσποινα – Κυριακή  Λαζανάκη που σπουδάζει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δέσποινα – Κυριακή Λαζανάκη που σπουδάζει νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Σημείο... συνάντησης, όλων των φοιτητών, που έρχονται στη Ρόδο είναι η Παλιά Πόλη.

Στη Ρόδο, υπάρχει πλειάδα από επιλογές ψυχαγωγίας. Το μοτίβο που ακολουθούν οι νέοι (είτε εργάζονται είτε όχι) ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν, είναι απλό: παραλία το πρωί, κλαμπάκια το βράδυ.

Οι περισσότεροι επιλέγουν την Παλιά Πόλη για την έξοδό τους, καθώς είναι ένα μέρος, όπου μπορούν να βρουν ότι επιθυμούν. Ρομαντικά μπαράκια για να βγουν με το ταίρι τους, ρεμπετάδικα για τα πιο εξειδικευμένα γούστα, πολλά και διαφορετικά κλαμπάκια κάποια με ξένη και άλλα με ελληνική μουσική. Ακόμα και μαγαζιά για λάτιν χορούς! Οι επιλογές φαγητού ποικίλουν επίσης, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, κινέζικο, παγωτατζίδικα και γκουρμέ εστιατόρια. Σε κάθε γωνιά πραγματικά το βράδυ υπάρχει ζωή.

Εκτός από τη Παλιά Πόλη οι νέοι συχνάζουν και στο Μανδράκι. Ο πεζόδρομος, τα beach bar και οι διάσπαρτες καφετέριες στην ευρύτερη περιοχή είναι δημοφιλείς επιλογές. Όσοι έχουν όρεξη για πιο μακρινές εξορμήσεις κατευθύνονται προς το Φαληράκι και τη Λίνδο. Τα πρωινά είναι συνήθως ήσυχα. Βουτιές και ηλιοθεραπεία στη παραλία ή κανένας καφές με φίλους. Αυτά βέβαια αφορούν όσους δεν εργάζονται. Οι υπόλοιποι, όταν ξεκλέβουν ώρες και διάθεση ακολουθούν.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι κάποιοι φοιτητές και κάποιες φοιτήτριες που θέλουν να εργαστούν τα καλοκαίρια, θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό που κατάγονται από τη Ρόδο, αφού όπως σημειώνουν, εδώ υπάρχει η δυνατότητα να βρει κάποιος δουλειά και να εργαστεί, έστω και έναν ή δύο μήνες το καλοκαίρι, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας (μη τουριστικές), όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου