Πακιστανοί είχαν στήσει επιχείρηση και πουλούσαν πλαστά έγγραφα

Άκρως κερδοφόρα «επιχείρηση» κατάρτισης και διάθεσης πλαστών εγγράφων ασύλου ή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς είχε στήσει στη Ρόδο «κύκλωμα» Πακιστανών, το οποίο εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου!

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στη Ρόδο.
Μέχρι τώρα στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας βρίσκονται τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «αρχηγός» του «κυκλώματος», ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα. Επίσης, έχουν συλληφθεί και τρεις ακόμη Πακιστανοί ηλικίας 25, 31 και 51 ετών, οι οποίοι φέρονται να έχουν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τους κατηγορούμενους.

Τα μέλη της «σπείρας» φέρονται να έκαναν «χρυσές», κυριολεκτικά, δουλειές, αφού εκτιμάται ότι το προηγούμενο μόνο διάστημα, «εξυπηρέτησαν» περί τα 300 άτομα. Για την κάθε δε περίπτωση τα χρήματα που λάμβαναν ήταν διαφορετικά, μπορούσαν όμως να φθάσουν έως και τις 3000 ευρώ!
Από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί σε διάφορα σημεία του νησιού μας εντοπίστηκαν δεκάδες πλαστά έγγραφα αλλά και περίπου 100 τηλεφωνικές συνδέσεις τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούσαν στις δραστηριότητες τους, ενώ προέκυψε ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονταν άλλες 24 υποθέσεις, τις οποίες δεν πρόλαβαν να διεκπεραιώσουν!

Η εξιχνίαση της υπόθεσης και οι συλλήψεις
Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου πριν από περίπου έξι μήνες, οπότε και ξεκίνησε η αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεση τους.
Από την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σκιαγραφήθηκε το εγκληματικό προφίλ του «κυκλώματος» που αποτελείται από επτά άτομα, προσδιορίστηκαν τα μέλη της οργάνωσης, διασαφηνίστηκαν οι ρόλοι τους και εξακριβώθηκε το πεδίο της δράσης τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, «αρχηγικό» ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει ένας 37χρονος Πακιστανός, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, με «υπαρχηγό» έναν 37χρονο συμπατριώτη του που διαφεύγει της σύλληψης, και «ταμία- εγγυητή» έναν 36χρονο επίσης Πακιστανό που βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Συγκεκριμένο ρόλο φέρονται να έχουν στην οργάνωση ένας 36χρονος που συνελήφθη, καθώς και άλλα τρία άτομα (συνεργοί τους) από το Πακιστάν που διαφεύγουν και αναζητούνται.

Η εγκληματική οργάνωση επιδίδονταν σε κατάρτιση πλαστών εγγράφων-βεβαιώσεων με τις οποίες προμήθευε αλλοδαπούς προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για την έκδοση αδειών διαμονής και δελτίων αιτήσαντος πολιτικού άσυλου, έχοντας απώτερο σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, η εγκληματική οργάνωση μετέφερε και διοχέτευε στη Ρόδο αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα.
Για τον τερματισμό της εγκληματικής τους δράσης υλοποιήθηκε προχθές (9 Ιουλίου 2019) το πρωί, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε κατοικίες και κατάστημα των εμπλεκομένων, με ταυτόχρονες προσαγωγές ατόμων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    Σαρωτής-Εκτυπωτής εγγράφων
•    Φάκελοι που περιείχαν φωτοτυπίες διαβατηρίων, ιατρικές βεβαιώσεις, φορολογικές βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα τα οποία αντιστοιχούν σε  στοιχεία  24 αλλοδαπών
•    Σημειωματάριο στο οποίο αναγράφονται ονόματα αλλοδαπών κατ’ αντιστοιχία με αριθμούς τηλεφώνων και διαβατηρίων
•    Πλήθος πλαστών βεβαιώσεων κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής, πλαστό δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, παραποιημένες σελίδες ιατρικών εγγράφων νοσοκομείου και υπεύθυνες δηλώσεις

•    Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 2,4 γραμμαρίων
•    350 πακέτα λαθραίων τσιγάρων
•    23 συσκευασίες αδασμολόγητου καπνού των πενήντα γραμμαρίων
•    14 κινητά τηλέφωνα και 98 τηλεφωνικές συνδέσεις
•    Τα χρηματικά ποσά των 5.160 ευρώ και 5 δολαρίων Η.Π.Α.
•    70 παραστατικά μεταφοράς χρημάτων – καταθέσεων σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ο οποίος και παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης, ενώ οι έξι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος.