Νερό υπάρχει αλλά  δεν φτάνει στις βρύσες των Κοσκινιατών

Νερό υπάρχει, αλλά δεν φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών, θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του συγκεκριμένου ρεπορτάζ!

 Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι των Κοσκινού ξαναζούν από προχθές τον… εφιάλτη των δύο προηγούμενων καλοκαιριών, όταν έμεναν ακόμη και για μέρες ολόκληρες χωρίς νερό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την Τρίτη το μεσημέρι σε μεγάλο μέρος του οικισμού (σ.σ. περισσότερες από 100 οικίες λένε οι πληροφορίες) και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες «Απάνεμος», «Αγγελή», καθώς επίσης και στις περιοχές πέριξ της Euromedica και της Μεραρχίας, διεκόπη ξαφνικά η υδροδότηση.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν συμπληρωθεί ήδη 24 ώρες και συνεχιζόταν το πρόβλημα, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αποκατάσταση της υδροδότησης αργά χθες το βράδυ!

Χωρίς ρεύμα το αντλιοστάσιο
 Όταν πάντως ενημερώθηκε αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΥΑΡ να ελέγξει ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα, τότε έκπληκτοι διαπίστωσαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πως δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση στο αντλιοστάσιο.

Πιθανόν λόγω κάποιας διακοπής ρεύματος έπεσε το ρελέ διαφυγής στον πίνακα, χωρίς όμως να αντιληφθεί κανείς το γεγονός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση για τουλάχιστον δύο ημέρες λένε οι εκτιμήσεις και σταδιακά να αρχίσουν από το πρωί της Τρίτης να αδειάζουν οι δεξαμενές.

Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό το γεγονός, επανήλθε μεν η ηλεκτροδότηση, ωστόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης για νερό δεν ήταν εφικτό να γεμίσουν οι δεξαμενές, καθώς οι παραγόμενες ποσότητες καταναλώνονταν σχεδόν άμεσα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι ειδήμονες, για να εξομαλυνθεί η κατάσταση προφανώς απαιτείται να μειωθεί η ζήτηση, πράγμα δύσκολο όταν τόσα πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση για ώρες ολόκληρες σε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και να αυξηθεί αντίστοιχα το επίπεδο του νερού στις δεξαμενές κάτι που όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω απαιτεί πολύ χρόνο.

«Νερό υπάρχει, λάθος διαχείριση»
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινού, Νίκος Μανωλάγκας, αφενός επιβεβαίωσε τα παραπάνω, αφετέρου εξέφρασε και τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι νερό υπάρχει.

Ενδεχομένως όμως να γίνεται λάθος διαχείριση από τη  ΔΕΥΑΡ. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι επιφορτισμένος κάποιος υπάλληλος να ελέγχει σε καθημερινή βάση αν είναι όλα εντάξει στο αντλιοστάσιο και αν υπάρχει ηλεκτροδότηση», σημείωσε ο κ. Μανωλάγκας, που αποκάλυψε και κάτι ακόμα: «Εκτός από τις γεωτρήσεις στα Κοσκινού, παίρνουμε και νερό από το φράγμα Γαδουρά μέσω της πόλεως Ρόδου με τον λεγόμενο «κλέφτη», κάτι όμως που δεν επαρκεί.

Ωστόσο πέρυσι όταν χάλασε η αντλία έγινε παραγγελία μιας καινούργιας «τρίδυμης» με σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες.

Αν και τοποθετήθηκε, ποτέ δεν μπήκε σε λειτουργία, άγνωστο γιατί. Αντίθετα επισκευάστηκε η παλιά και μπήκε ξανά στη θέση της. Είναι αυτή που λειτουργεί τώρα…».

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΤΗΣ