Μ. Χατζηγιάννης: «Χαίρομαι να κάνω συναυλίες στο Θέατρο της Τάφρου»

Δύο μέρες πριν τη συναυλία που θα πραγματοποιήσει στη Μεσαιωνική Τάφρο της Ρόδου, ο αγαπημένος δημιουργός και ερμηνευτής της σύγχρονης μουσική σκηνής, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, παραχώρησε συνέντευξη στη "Ροδιακή".

Ο καλλιτέχνης που έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, μίλησε για τη νέα του συνεργασία με τη Heaven Music, για την περιοδεία του, τη σχέση του με το κοινό της Ρόδου αλλά και τη Ρόδο.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που δεν παραλείπει σχεδόν ποτέ τη Ρόδο από την καλοκαιρινή του περιοδεία, μας περιμένει για μια ακόμη live συναυλία, την Παρασκευή 12 Ιουλίου στη Μεσαιωνική Τάφρο της Ρόδου, λίγο μετά τις 8μιση το βράδυ. 

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώσατε τη νέα σας συνεργασία με τη Heaven Music. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία. Τι θα δούμε σε αυτό το δημιουργικό σας ταξίδι;
Παρόλο που δεν είμαι άνθρωπος που αλλάζει εύκολα συνεργάτες και φίλους, πιστεύω ότι κάθε πράγμα έχει τον καιρό και τον χρόνο του. Είμαι πολλά χρόνια στην πόλυγκραμ, που έγινε universal και μετά cobalt και ευχαριστώ όλους για αυτή την μοναδική περίοδο. Όμως τώρα αισθάνθηκα ότι μια αλλαγή θα βοηθούσε στα επόμενα σχέδιά μου και η Heaven με τους ανθρώπους της με έπεισε πραγματικά για αυτό. Είμαι με μια ομάδα που νιώθω ήδη πολύ κοντά και εύχομαι η συνεργασία μας να αποδώσει καρπούς που θα έχουν αξία και θα τ’ αγαπήσει ο κόσμος. 

Περιμένουμε να ακούσουμε άμεσα καινούργια τραγούδια, καινούργιο δίσκο; 
Εγώ προσωπικά ετοιμάζομαι ούτως ή άλλως, είμαι στο στούντιο όσο μπορώ και όσο χρόνο μπορώ να διαθέσω αυτή την περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του φθινοπώρου, αρχές του χειμώνα θα είναι έτοιμο προς κυκλοφορία. 

Θα ακούσουμε το ίδιο στυλ του Μιχάλη Χατζηγιάννη που ξέρουμε και έχουμε αγαπήσει ή κάτι διαφορετικό; 
Νομίζω η διαφορετικότητα θα παίξει αρκετό ρόλο στο νέο δίσκο γιατί νομίζω πως και η τελευταία απόπειρα που έκανα ήταν και για μένα αρκετά πρωτοπόρα και καινοτόμα, σε σχέση με το τι έκανα στο παρελθόν. Αυτό που είναι πολύ εμφανές, ότι θα υπάρχει κάτι καινούργιο, μια υφή καινούργια που ούτε και εγώ μπορώ να χαρακτηρίσω.
 


Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον φετινό χειμώνα; Θα εμφανίζεστε σε κάποια μουσική σκηνή; 
Είναι κάτι που το σκέφτομαι. Τα δύο τελευταία χρόνια είχα δύο πολύ όμορφες συνεργασίες  με την Ελένη Γκασούκα και τον Θανάση Αλευρά στο Φως. Έπειτα μια πολύ ωραία συνεργασία επί σκηνής και όχι μόνο με την αγαπημένη μου Δήμητρα Γαλάνη και μαζί με τα νέα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν, κάποιες εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν.

Έχουμε και φέτος τη χαρά να σας φιλοξενούμε στο νησί μας. Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό της Ρόδου; 
Η σχέση μας με το κοινό της Ρόδου είναι διαρκής και σταθερή. Για παράδειγμα, την Παρασκευή παίζουμε σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της πόλης , το θέατρο της μεσαιωνικής τάφρου. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που εμφανιστήκαμε  πριν 17-18 χρόνια σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς  χώρο. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το κοινό της Ρόδου είναι ζεστό, δεκτικό, ποιοτικό αλλά και απαιτητικό μαζί και συμμετέχει πάντα με τον καλύτερο τρόπο στις συναυλίες  μας.

Η επιλογή της Τάφρου είναι προσωπική επιλογή; Επειδή φαίνεται να την προτιμάτε.
Όποτε υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, εμείς τον προτιμούμε γιατί είναι ένας χώρος που είναι καθιερωμένος, ένας χώρος, όπου η μουσική, ο ήχος και τα τραγούδια παίρνουν άλλη διάσταση. Ένας χώρος ιστορικής αξίας στον οποίο και εμείς χαιρόμαστε να κάνουμε συναυλίες. 

Θα καταφέρετε να ξεκλέψετε μερικές μέρες για διακοπές στο νησί μας, το οποίο όπως μας έχετε ομολογήσει στο παρελθόν αγαπάτε πολύ; 
Ότι το αγαπώ πολύ, αυτό είναι δεδομένο. Πάντα το λέμε αυτό, να "ξεκλέψουμε χρόνο" ακόμα και με φίλους που έχω χρόνια στο νησί αλλά δυστυχώς οι πολυήμερες διακοπές είναι πολύ δύσκολες διότι πριν μερικές μέρες ξεκινήσαμε την περιοδεία και όπως καταλαβαίνετε είμαστε τώρα σε αρκετά πιεσμένη πορεία. Ωστόσο, μια μέρα παραπάνω θα έχω για να χαρώ το νησί. Κάτι είναι και αυτό.

Μετά τη Ρόδο, πού αλλού θα πραγματοποιήσετε συναυλίες; 
Το πρόγραμμά μας έχει πολλούς σταθμούς και φέτος. Δεν μπορούμε να πάμε παντού αλλά ένα μεγάλο μέρος, πρώτα ο Θεός θα το καλύψουμε. Μετά τη Ρόδο, στις 19 και 20 Ιουλίου ταξιδεύουμε για Κρήτη, όπου θα κάνουμε δύο παραστάσεις, στο Ηράκλειο και τα Χανιά με τον μοναδικό Κώστα Χατζή. Είναι κάτι έκτακτο αυτό μόνο για την Κρήτη και με κάνει χαρούμενο γιατί έχω ξανασυναντήσει τον Κώστα Χατζή σε κοινές εμφανίσεις και χαίρομαι που τραγουδάω ρεπερτόρια αυτού του μεγάλου και ξεχωριστού δημιουργού και ερμηνευτή. Μετά όμως συνεχίζουμε μόνοι μας σε σταθμούς όπως Μουδανιά Χαλκιδικής , Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Πάτρα, Κύπρο, Βόλο, Πόρο, Αθήνα αλλά και εξωτερικό. Στα Τίρανα Αλβανίας και Αυστραλία παρέα με την αγαπημένη μου Γλυκερία. 

Ο κόσμος σας αγαπάει πολύ ενώ τα περισσότερα τραγούδια σας είναι διαχρονικά και στις καρδιές όλων. Ποιά πιστεύετε είναι η μυστική συνταγή;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει και πώς υπάρχει «μυστική συνταγή». Η σύνθεση τραγουδιών είναι από μόνη της ένα μυστήριο. Δεν ξέρεις τη στιγμή που θα έρθει έμπνευση και αν πραγματικά είναι έμπνευση. Είναι μια "αναλαμπή" θα έλεγα συναισθηματική και εγκεφαλική που μπορεί να σε βρει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να έχεις πάντα ανοιχτές τις πόρτες σου και να είσαι αρκετά ευαίσθητος για να μπορείς να το συνειδητοποιήσεις και να το εκφράσεις. Ο χρόνος το φανερώνει. Από την άλλη αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας στον τομέα του είναι να εργάζεται μεθοδικά και με αγάπη για το αντικείμενό του. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει.

Πώς έχει καταφέρει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έπειτα από τόσα χρόνια να εξακολουθεί να "ξεσηκώνει" μικρούς και μεγάλους; 
Είναι μια απορία μου και εμένα αυτό! (Γέλια...)
Συνήθως περιμένεις όσο μεγαλώνεις να μεγαλώνει και το κοινό μαζί σου και να το συναντάς στη διαδρομή σου. Ωστόσο, δεν γίνεται μόνο αυτό! Ξαφνικά βλέπεις τη νέα γενιά μπροστά σου στα λάιβ να γνωρίζει απ’ έξω τα περισσότερα τραγούδια σου και νομίζεις ότι ξαναζείς κάτι από την αρχή. Είναι απίστευτη η χαρά που μου δίνει η παρουσία των νέων παιδιών που ξέρει τα τραγούδια σου, συμμετέχουν, δίνουν αυτή τη δυναμικότητα και τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους.