Γ. Πάππου: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει οξυγόνο στην τοπική αγορά

Συναντήσεις με υπουργούς της νέας κυβέρνησης θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ώστε να ζητήσει την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί  από το επιμελητήριό μας για τη στήριξη του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Πάππου στις προθέσεις του είναι να συναντηθεί πρωτίστως με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό ανάπτυξη και επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και με τον υφυπουργό τουρισμού Μάνο Κόνσολα, ώστε να θέσει και προσωπικά το αίτημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου, καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Άλλωστε και με τους τρεις υπάρχει πολυετής, στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

«Όλα αυτά εμείς ως επιμελητήριο τα έχουμε ήδη στείλει εγγράφως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα έχουμε καταθέσει και στο αναπτυξιακό συνέδριο, έχουμε ενημερώσει όλους τους προηγούμενους αρμόδιους υπουργούς, και τα γνωρίζει και ο κ. Μητσοτάκης από τότε που βρισκόταν στην αντιπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάππου, προσθέτοντας ότι η περιοχή μας έχει προτείνει από καιρό συγκεκριμένα πράγματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη στήριξή της.

Τα κυριότερα ζητήματα που είχαν επισημανθεί αφορούσαν την υπερφορολόγηση και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που γονατίζουν κάθε επιχείρηση και τα οποία αποτρέπουν τις επενδύσεις, σε μία χώρα που έχει γονατίσει οικονομικά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, επεσήμανε το γεγονός ότι σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες της περιοχής μας, του μετέφεραν την αίσθησή τους ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία στην εμπορική αγορά, τονίζοντας ότι η αγορά πάντα «κινείται» και λόγω καλής ψυχολογίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πάππου, υπάρχει μία θετική προσδοκία από τις εξαγγελίες και τα μέτρα της νέας κυβέρνησης, γεγονός που έχει συμβάλει στο να αποτυπωθεί αυτό και κατά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων.

«Η αγορά καταγράφει ένα θετικό πρόσημο σε ότι αφορά τους ντόπιους καταναλωτές» δήλωσε ο κ. Πάππου ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την απόφαση μείωσης της φορολογίας στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα τεράστιο βήμα. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της περιοχής μας που έχει άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό και μάλιστα παλαιότερα είχε εφαρμοστεί.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου συμπαρατάσσεται με την ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας, η οποία κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, ζητά από τη νέα κυβέρνηση, στήριξη στη μικρομεσαία επιχείρηση. Τονίζει δε ότι, η μακρόχρονη και επώδυνη λιτότητα πρέπει να αποδειχτεί διδακτική για όλα τα κόμματα και δεσμεύεται ότι θα στηρίξει κάθε μεταρρυθμιστική επιλογή προς όφελος των πολιτών που θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης.    

Μάλιστα,­­ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά και υψηλές απαιτήσεις: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα!  Επιβάλλεται ο πολιτικός χρόνος να συμβαδίσει επιτέλους με το πραγματικό χρόνο που ζει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας καθημερινά.  Το γεγονός πως η νέα Κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να αλλάξει ταχύτητα και να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα στο επίκεντρο είναι ελπιδοφόρο.

Επισημαίνουμε όμως πως ο δρόμος που έχει ακόμη να διανύσει η πατρίδα μας είναι δύσκολος και απαιτεί να επικρατήσει πνεύμα εθνικής συνεννόησης και κοινωνικού διαλόγου. Η εμπειρία της μακρόχρονης και επώδυνης λιτότητας μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί διδακτική για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει οξυγόνο στην αγορά για να μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε με προοπτική, να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία.

Είναι άμεσα απαραίτητα τα μέτρα ανάσχεσης της υπερφορολόγησης και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αποτρέπουν τις επενδύσεις και τη «στροφή» των επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και την καινοτομία».