Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από την Ίριδα Μαυράκη

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα  στον Μάνο Ελευθερίου από την  Ίριδα Μαυράκη

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από την Ίριδα Μαυράκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 346 ΦΟΡΕΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα στο κινηματοθέατρο “Ρόδον”

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή, στιχουργό, πεζογράφο, ιστορικό και ζωγράφο Μάνο Ελευθερίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στο κινηματοθέατρο “ΡΟΔΟΝ” με ερμηνεύτρια την Ίριδα Μαυράκη, ακριβώς ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου.
Αφού πρώτα παρακολούθησε μαθήματα ως ακροατής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θέατρου γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα και τους πρώτους του στίχους μεταξύ των οποίων και “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Συνεργάστηκε με το “Reader’s Digest” για δεκαέξι χρόνια.

Τα πρώτα του βιβλία με διηγήματα η “Σφαγή” και το “Διεθυντήριο” απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Η συνεργασία του με τον Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη διακόπηκε εξαιτίας της Δικτατορίας. Συνεργάστηκε και με τον Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Θανάση Γκαϊφύλλια, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Ζαμπέτα, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταύρο Ξαρχάκο, Αντώνη Βαρδή και άλλους. Έγραψε περισσότερα από 400 τραγούδια.

Επίσης, έγραψε και εικονογράφησε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο, “Ενθύμιον Σύρας” κ.ά. Εργάστηκε ως αρθρογράφος και έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας 9,84. “Το άγγιγμα του χρόνου” ήταν η πρώτη του νουβέλα και το μυθιστόρημά του “Ο Καιρός των Χρυσανθέμων” τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας το 2005. Βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2018 σε ηλικία 80 ετών.

Στίχους του Μάνου Ελευθερίου που μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες θα ερμηνεύσει η Ίρις Μαυράκη. Αποσπάσματα κειμένων και ποιημάτων θα διαβάσει ο ηθοποιός Παναγιώτης Τσακίρης. Τη συναυλία θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή και οι μουσικοί Αντώνης Κολλιός, Βασίλης Ζαχαρίου, Γιώργος Πούλος, Εμίλ Πολυμένοφ, Κώστας Τσέκκας, Μιχάλης Καλαεντζής, Μιχάλης Σαββάκης.

Η συναυλία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και με την παραχώρηση του κινηματοθεάτρου “ΡΟΔΟΝ” από τον ΔΟΠΑΡ.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η συμμετοχή της Ίριδας Μαυράκη αφιλοκερδής.
Για την πραγματοποίησή της μίλησαν χτες σε συνέντευξη τύπου ο εντεταλμένος πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου, καθώς και η Ίρις Μαυράκη.

Ειδικότερα ο κ. Διακογεωργίου, αναφερόμενος στην κ. Μαυράκη που τα τελευταία χρόνια ζει στο Μάντσεστερ, τόνισε ότι όλοι γνωρίζουμε τι έχει προσφέρει στο τραγούδι και στον πολιτισμό, ενώ μιλώντας για την εκδήλωση είπε ότι η ΠΝΑΙ πήρε την πρωτοβουλία για τη συναυλία, καθώς ήταν ένα όνειρο για όλους, προσθέτοντας ότι υπάρχει ελεύθερη είσοδος αλλά επειδή γίνεται για κοινωνικό σκοπό όσοι θέλουν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά με όποιο ποσό επιθυμούν. Τα χρήματα θα διατεθούν για δύο παιδιά την Ελευθερία και το Δημήτρη που έχουν ανάγκη.

Τέλος, ο εντεταλμένος πολιτισμού Δωδεκανήσου είπε για την κ. Μαυράκη ότι είναι ένας θησαυρός για τον πολιτισμό μας, που τιμά και δοξάζει τη Ρόδο διεθνώς, ευχαριστώντας την για την αγάπη που δείχνει για το νησί της και τη Δωδεκάνησο.
Από την πλευρά της η Ίρις Μαυράκη δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στη Ρόδο, στο νησί της, και εξέφρασε τη χαρά που της δίνεται η ευκαιρία να βάλει ένα πολύ μικρό λιθαράκι στον τομέα του πολιτισμού μέσα από το αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion