Ρόδος: Γεμάτα τα ξενοδοχεία αλλά τα καταστήματα παραμένουν άδεια

Γεμάτα ξενοδοχεία αλλά άδειοι δρόμοι και καταστήματα, είναι η εικόνα της τουριστικής περιόδου αυτό το διάστημα στη Ρόδο, φαινόμενο που παρατηρείται πιο έντονα φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πελάτες αυτό το μήνα οι πληρότητες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και τον Αύγουστο, που πάντα «κινείται» καλύτερα, όμως αυτό φέτος εκτιμάται ότι δε θα γίνει.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός από άλλες χώρες με φθηνότερα πακέτα που δε μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των αντίστοιχων πακέτων στη χώρα μας, είναι ο κυριότερος λόγος στον οποίο οφείλεται αυτή η εξέλιξη.

Για παράδειγμα στην περιοχή των Κολυμπίων υπάρχει ένα… μούδιασμα όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που μίλησαν στη «Ροδιακή» ενώ και στην Ιξιά τα πράγματα δε φαίνεται να διαφοροποιούνται.

Οι τουρ οπερέιτορς  δίνουν όπως υπογραμμίζουν βάρος κυρίως στα club και μετά στις άλλες μονάδες, ενώ όπως φαίνεται τα πεντάστερα ξενοδοχεία που έχουν πολλαπλασιστεί τα τελευταία χρόνια στο νησί, είναι εκείνα που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
«Η επίθεση τιμών που δεχόμαστε από τα αντίστοιχα πεντάστερα των ανταγωνιστών είναι, πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.

Το να κάνει κάποιος διακοπές σε ένα πεντάστερο άλλης χώρας σχεδόν με τα μισά χρήματα από ό,τι θα έδινε στην Ελλάδα είναι ο σοβαρότερος παράγοντας που διαμορφώνει την απόφαση των τουριστών» λένε οι ξενοδόχοι μας.

Μάλιστα πολλοί από τον κλάδο τους συμφωνούν με την επισήμανση του Γιώργου Δρακόπουλου από την “Tourism Generis “που έγραψε σε άρθρο του προ ημερών πως όποτε υπήρξε μείωση στον ελληνικό τουρισμό, ποτέ δεν περιορίστηκε μόνο σε ένα έτος, επισημαίνοντας ότι ήδη οι τράπεζες θεωρούν δεδομένη τη διετή ύφεση στον τουρισμό και γενικά στα οικονομικά και ετοιμάζονται ανάλογα.

Άρα λοιπόν κατά την κρίση τους η δυσχέρεια της φετινής χρονιάς θα συνεχιστεί και του χρόνου, οπότε θα πρέπει να γίνει από φέτος προετοιμασία για να διατηρήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από τα κεκτημένα μας.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ακόμα και τα δωμάτια που ενοικιάζονται μέσω Airbnb δεν έχουν γεμίσει στη Ρόδο, κάτι που δείχνει ότι φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση εκτός ξενοδοχείων, μία βόλτα στους δρόμους το βράδυ έως αργά σε περιοχές εκτός πόλης είναι αρκετή για να αποδείξει την… έλλειψή της, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφετέριες και μπαρ είναι σχεδόν άδεια.  Οι καταστηματάρχες παραπονιούνται γιατί οι τουρίστες παραμένουν στα ξενοδοχεία και παρακολουθούν τις μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί και έτσι η αγορά δεν κινείται.