Ενστάσεις εκλογών: Εννέα ψήφοι κρίνουν την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Ενστάσεις εκλογών: Εννέα ψήφοι κρίνουν την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Ενστάσεις εκλογών: Εννέα ψήφοι κρίνουν την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 484 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκαν η ένσταση και αντένσταση του Στ. Καψάλη και του Θ. Βυρίνη

Συζητήθηκαν χθες, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, η ένσταση αλλά και η αντένσταση που έχουν καταθέσει δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ρόδου, για τη διαφορά των μόλις 9 σταυρών προτίμησης που προέκυψε μεταξύ τους στις, πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόκειται για τους κ.κ. Στέφανο Καψάλη και Θανάση Βυρίνη οι οποίοι ήταν υποψήφιοι με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη «Νέα Μέρα- Ροδίων Όραμα».

Η πλευρά του κ. Βυρίνη διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του κ. Ανδρέα – Νικόλαο Κουκούλη και κ. Χατζηαντωνίου αναπτύσσοντας προφορικά τις θέσεις της στο ακροατήριο κατά τη συζήτηση της κρινομένης ένστασης του κ. Καψάλη και αντένστασης του ιδίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων στο Δικαστήριο ότι «εφόσον ακυρωθούν οι σταυροί προτίμησης που έχει λάβει στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα ο εντολέας του θα πρέπει να ακυρωθούν και οι σταυροί όλων των άλλων συνυποψηφίων του».

Παίρνοντας το λόγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Καψάλη, κ. Ιωάννης Κουμπιάδης τόνισε αναφορικά με τα παραπάνω ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει κατά την εκδίκαση των ενστάσεων, αφού το Δικαστήριο κατά τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και κατά την πάγια νομολογία εξετάζει μόνο την εγκυρότητα των σταυρών του αντιδίκου που προσβάλλονται με την ένσταση και δεν δικαιούται να υπεισέλθει στην εξέταση- εγκυρότητας ή μη- των σταυρών άλλων υποψηφίων, οι οποίοι επ’ ουδενί θίγονται από την ένσταση ανεξάρτητα εάν η τυχόν ακυρότητα καταλαμβάνει και αυτούς».

Διαδικαστικά οι δύο πλευρές θα πρέπει εντός των επόμενων δύο ημερών να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του θέματος, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται να εκδοθεί εντός του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων που έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου και αφορούσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της πρώτης (26 Μαΐου 2019) αλλά και της δεύτερης (2 Ιουνίου 2019) Κυριακής, ο κ. Βυρίνης λαμβάνει 439 ψήφους και ο κ. Καψάλης 430 ψήφους. Το αποτέλεσμα αυτό φέρει εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο τον κ. Βυρίνη και πρώτο αναπληρωματικό δημοτικό σύμβουλο τον κ. Καψάλη, από την παράταξη «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα».

Ωστόσο η μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο συνυποψηφίων είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση ένστασης από πλευράς του κ. Καψάλη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, διά του δικηγόρου του κ. Ιωάννη Κουμπιάδη με την οποία και ζητά να ακυρωθούν 71 ψηφοδέλτια σε συνολικά 19 εκλογικά τμήματα της Ρόδου που αφορούν τη σταυροδοσία του κ. Βυρίνη.

Ως εκ τούτου και εφόσον αυτό γίνει δεκτό, τότε ακυρώνεται η εκλογή του κ. Βυρίνη και ανακηρύσσεται δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Μέρα- Ροδίων Όραμα» ο κ. Καψάλης.

Όπως αναφέρεται στην ένσταση του κ. Καψάλη, οι 71 αυτές ψήφοι του κ. Βυρίνη πρέπει να ακυρωθούν διότι είτε τα ψηφοδέλτια ή και οι σταυροί προτίμησης δεν έχουν μονογραφεί από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ή τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Βυρίνης προσέφυγε και αυτός στη δικαιοσύνη, και δια του δικηγόρου του κ. Ανδρέα – Νικολάου Κουκούλη κατέθεσε αντένσταση στο ίδιο δικαστήριο.

Ο κ. Βυρίνης αναλύει στο δικόγραφό του την κάθε περίπτωση σταυροδοσίας του ξεχωριστά επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ακόμη και να γίνει δεκτό ότι δεν έχει τεθεί μονογραφή στα εν λόγω ψηφοδέλτια, αυτό δεν είναι λόγος ακύρωσής τους, βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Μόνη η παράλειψη αυτή, αν οι σταυροί προτίμησης προκύπτουν από το βιβλίο διαλογής ψήφων υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών και τα πρακτικά Νο 2, δεν επάγεται πρόβλημα στη σταυροδοσία και την καταμέτρηση ούτε των ψηφοδελτίων, ούτε των σταυρών προτίμησης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!