Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι δύο Ουκρανοί με το ιστιοφόρο

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι δύο Ουκρανοί με το ιστιοφόρο

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι δύο Ουκρανοί με το ιστιοφόρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1153 ΦΟΡΕΣ

Είχαν μεταφέρει 13 αλλοδαπούς και είχαν συλληφθεί στην Κάρπαθο

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Ουκρανοί που συνελήφθησαν για τη μεταφορά με ιστιοφόρο σκάφος 13 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην Κάρπαθο.

Η σύλληψη των δύο αλλοδαπών έγινε στις 18 Ιουλίου το βράδυ ανοικτά της Καρπάθου.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου, το Ι/Φ «DODU» σημαίας Τουρκίας στο οποίο επέβαιναν οι αλλοδαποί.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 13 αλλοδαπών από το Ιράκ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι «Πηγάδια» Καρπάθου, ενώ οι δύο (02) Ουκρανοί συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές - Κυβερνήτες.


Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Χθες συνοδευόμενοι από τη συνήγορο τους κα. Ευανθία Τσαταλιού οι Ουκρανοί προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκαν, αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν το σκάφος. Όπως είπαν, Τούρκος στα γειτονικά παράλια τους απείλησε με όπλο αναγκάζοντας τους να επιβιβαστούν στο ιστιοφόρο και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους κατά τη διάρκεια του οποίου δέχτηκαν επίσης απειλές με μαχαίρια από τους Ιρακινούς επιβαίνοντες έως ότου εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο Ουκρανοί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Απολογήθηκαν και οι Τούρκοι διακινητές
Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου προσήχθησαν προχθές και οι δύο Τούρκοι ηλικίας 22 και 26 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με θαλαμηγό συνολικά έντεκα αλλοδαπούς μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, τους οποίους και αποβίβασαν με βοηθητικό σκάφος στην περιοχή «Βόδι» της Ρόδου.

Οι διακινητές εντοπίστηκαν στις 18 Ιουλίου 2019 επ’ αυτοφώρω την ώρα της αποβίβασης από τον πλοίαρχο τουριστικού σκάφους ο οποίος και ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Σε βάρος των Τούρκων διακινητών σχηματίστηκε δικογραφία και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο Τούρκοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και δήλωσαν ότι απλώς έκαναν ταξίδι αναψυχής με επιβάτες τους αλλοδαπούς μεταφερόμενους και πως ουδεμία σχέση έχουν με τη διακίνηση τους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο 26χρονος Τούρκος πήρε το δρόμο για τις φυλακές καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.

Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Ιμάμ Τζανέρ.
Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου 2019 περίπου στις 6.30 το απόγευμα, όταν ο κυβερνήτης του επιβατικού -τουριστικού πλοίου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Βόδι» στη Ρόδο, βρισκόταν θαλαμηγός λευκού χρώματος με σημαία Τουρκίας, από την οποία αποβιβάζονταν στην ακτή με τη βοήθεια φουσκωτού σκάφους (tender) σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό σκάφος του Λιμενικού που βρίσκονταν σε περιπολία, αλλά και οχήματα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου από ξηράς.
Πράγματι το πλωτό του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένη τη θαλαμηγό, η οποία μεταφέρθηκε στο νέο καρνάγιο της Ρόδου, ενώ οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, όπως επίσης και οι διακινητές τους.

Πρόκειται για 7 άνδρες μία γυναίκα ενήλικες και τρία παιδιά, ενώ από τις μαρτυρίες προέκυψε ότι κυβερνήτες του σκάφους ήταν οι δύο Τούρκοι ηλικίας 22 και 26 ετών αντίστοιχα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, για το ταξίδι τους αυτό που ήταν δήθεν αναψυχής στα νησιά μας, ο κάθε αλλοδαπός κατέβαλλε το χρηματικό ποσό των 500 λιρών Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών