Αγώνας δρόμου για να ετοιμαστούν οι νέες αίθουσες για τη νέα σχολική χρονιά

Τριαντατέσσερα χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπλήρωσε ο επίκουρος πλέον καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ράπτης που στο εξής θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό του.

Ο ίδιος αρκετά συγκινημένος για την τοποθέτησή του στο τμήμα επιστημών της προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών, εξέφρασε χτες τις ευχαριστίες του δημόσια, στους ανθρώπους του πανεπιστημίου που τον στήριξαν λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Μετά από 34 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με θεσμικούς ρόλους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «αφήνω» το χώρο και με υπουργική απόφαση, με ΦΕΚ από τις 22 Απριλίου που το ενεργοποίησα προχτές είμαι πλέον στο διδακτικό δυναμικό του πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα επιστημών προσχολική αγωγής και εκπαιδευτικού σχεδιασμού. ΄

Το έναυσμά μου για να πάω εκεί ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής σήμερα Παναγιώτης Σταμάτης πριν πολλά χρόνια. Βοηθήθηκα από τους ανθρώπους μέσα στο τμήμα όπως η κ. Καΐλα, ο κ. Κοντάκος, ο κ. Καλαβάσης άνθρωποι που με βοήθησαν,  ενώ βοηθήθηκα και ο ίδιος στην επαγγελματική μου ανάπτυξη προκειμένου να ανταπεξέλθω επί σειρά ετών στα χιλιάδες ζητήματα που είχε ο χώρος μας».

Πάντως,  ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε και στο θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης που έγινε υποχρεωτική και στη Ρόδο, μετά την εξεύρεση αιθουσών στην πόλη, γεγονός που επιτρέπει να καλυφθούν πλέον τα κενά.

«Οφείλω να καταθέσω προς ενημέρωση όλων ότι η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση προβλέπεται από το 1923. Η υποχρεωτικότητα μπήκε τώρα στο τραπέζι. Πέρσι μπήκαμε σε μία διαδικασία να κάνουμε στη Ρόδο που είχε εξαιρεθεί από το νόμο, υποχρεωτική τη δίχρονη εκπαίδευση.

Έχω πει ότι η προσχολική αγωγή δε μας τιμά στο νησί μας. Τα κτίρια που φιλοξενούν τα μικρά παιδιά μας είναι τα περισσότερα απαράδεκτα. Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία και αυτή τη στιγμή βρέθηκαν αίθουσες και θα φιλοξενηθούμε αυτή τη χρονιά μέσα σε δημοτικά σχολεία. Αυτό που μένει είναι η παρούσα δημοτική αρχή μέχρι τέλος Αυγούστου μέσω της σχολικής επιτροπής να εξοπλίσει αυτές τις δώδεκα αίθουσες. Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει δυνατότητα.
Είναι στη θέληση της παρούσας δημοτικής αρχής να βοηθήσει στο ζήτημα για να μην έχουμε κανένα θέμα.

Οι αίθουσες αυτές δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δηλαδή πίνακα, κομπιουτερ κλπ. ενώ σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό θα καλυφθεί από το υπουργείο παιδείας. Αυτή η διαδικασία όμως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να είναι έτοιμη έως το τέλος Αυγούστου,  ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία.

Οι δώδεκα αίθουσες βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου, εκεί είναι το πρόβλημα γιατί στα χωριά υπάρχουν αίθουσες. Μάλιστα,  εκεί έχουμε κτίρια που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα αλλά δεν έχουμε παιδιά. Το νησί είχε εξαιρεθεί γιατί δεν υπήρχαν χώροι».