«Ρόδιος της Χρονιάς» θα ανακηρυχθεί από τους αποδήμους ο Φ. Χατζηδιάκος

«Ρόδιο της Χρονιάς» θα ανακηρύξει το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο ο παρροδιακός σύλλογος Αμερικής «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο πλαίσιο του προσυνεδρίου του που διεξάγεται και φέτος στη Ρόδο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τον τιμήσει για τη βοήθεια και τη στήριξη στο έργο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 27ης Ιουλίου στα Μαριτσά και σε αυτήν παράλληλα θα τιμηθούν από το σύλλογο η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο επιχειρηματίας Νίκος Μελισσουργός καθώς και οι Ελευθέριος Φεγγάρας και Χριστίνα Καπόλη.

Το προσυνέδριο των αποδήμων της Αμερικής ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 28 Ιουλίου και σ’ αυτό οι διοργανωτές του δίνουν ιδιαίτερο βάρος καθώς φέρνει στη γενέτειρα Ρόδο μεγάλο αριθμό ξενιτεμένων και συγγενών τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Ηλίας Τομάζος συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου Πολύβιο Παυλίδη επισκέφθηκαν χτες το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο καθώς και με την αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Παρουσία των δημοσιογράφων αναφέρθηκαν στο τι ακριβώς περιλαμβάνει το προσυνέδριο και στη σημασία που έχει για το μέλλον των αποδήμων της Ρόδου στην Αμερική η σύσφιγξη των σχέσεων με το νησί μας και η στήριξη των προγραμμάτων φιλοξενίας των παιδιών των αποδήμων στο νησί μας.

Τι είπε ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος στο πλαίσιο των δηλώσεών του υπογράμμισε τα εξής: «Έχουμε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν να ασχολούμαστε και να ενδιαφερόμαστε για τον απόδημο ελληνισμό κυρίως για την τρίτη γενιά των Ροδιτόπουλων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και η προσπάθεια έχει φέρει καρπούς.

Όταν πρωτοξεκίνησα στη νομαρχία είδα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχαν γίνει τη δεκαετία του ‘80 και συγκεκριμένα να γίνει το χωριό των αποδήμων στη νότια Ρόδο. Δεν υλοποιήθηκε για διάφορους λόγους όμως είχε πέσει ο σπόρος και σιγά-σιγά με την υλοποίηση των προγραμμάτων του οργανισμού ΠΑΙΔΕΙΑ άρχισε να χτίζεται η σχέση αυτή της τοπικής κοινωνίας με τον απόδημο ελληνισμό.

Ο απόδημος ελληνισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Έχουμε άλλη μία Ελλάδα εκτός των συνόρων και είναι μεγάλη επιτυχία ότι κάθε χρόνο καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε εκατοντάδες συμπατριώτες μας που είναι στο εξωτερικό και να ασχολούμαστε στο προσυνέδριο με σπουδαία θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου.

Όμως το μεγάλο επίτευγμα δεν είναι να κάνουμε το συνέδριο μία εβδομάδα κάθε χρόνο και να βρισκόμαστε, είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς για όλο το χρόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η σχέση λειτουργεί αμφίδρομα.

Δεν κατάφεραν τότε να κάνουν το χωριό των αποδήμων στη νότια Ρόδο αλλά με την απόφαση που πήρε το δ.σ. να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις στα Κολύμπια των πρώην κατασκηνώσεων και να γίνει μία σωστή υποδομή με χρηματοδότηση του απόδημου ελληνισμού νομίζω ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να έχουμε παιδιά από το εξωτερικό που θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές.

Αυτοί θα προβάλουν τη Ρόδο, θα είναι επιστήμονες ή πολιτικοί, ή στελέχη σε καίρια πόστα που θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τη Ρόδο. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί έχουμε συμβάλει με τη δρομολόγηση αυτών των προγραμμάτων.

Είχαμε πάει μαζί με τον κ. Τομάζο στο υπουργείο για να αξιοποιήσουμε το γηροκομείο το οποίο ιδιοκτησιακά δεν ανήκει στο δήμο, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Ζητήσαμε να παραχωρηθεί στο δήμο και να αναστηλωθεί όπως ήταν.

Εμείς από 1 Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλο ρόλο, άλλοι θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης αλλά θα πρέπει ό,τι θετικό και ό,τι καλό έχει γίνει να συνεχιστεί. Αυτά που δρομολογήσαμε με το σύλλογο τα αφήνουμε παρακαταθήκη στους επόμενους».

Δηλώσεις του Ηλία Τομάζου
Ακολούθησε ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Τομάζος που δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο, την κ. Χατζηλαζάρου και όλο το δημοτικό συμβούλιο γιατί συνεχίζουν την ένθερμη στήριξη στα ζητήματα που αφορούν τους αποδήμους.

Ο ελληνισμός που βρίσκεται εκτός Ρόδου πρέπει να… ζήσει και να διατηρηθούν οι δεσμοί, πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά μας στη Ρόδο και γι’ αυτό προσπαθούμε κάτι να κάνουμε για τις επόμενες γενιές.

Ο δήμαρχος όχι μόνο μας έδωσε την ευκαιρία να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός αγάλματος για τον ιδρυτή της πόλης Ρόδου που θα τοποθετηθεί εδώ αλλά και για την κατασκευή των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια για να φέρνουμε τα παιδιά μας.

Όχι μόνο από Αμερική αλλά και από Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη που θα είναι επίσης στη διάθεση του δήμου και της μητρόπολης ώστε να μπορούν και τα παιδιά της Ρόδου να φιλοξενούνται.

Μετά από 100 χρόνια ξενιτιάς αρχίζουμε και δε γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο όργανο γιατί είναι απαραίτητο. Ο σύλλογός μας πρέπει να γίνει παγκόσμιος φορέας αποδήμων ροδιακού ελληνισμού.

Πριν μερικούς μήνες επισκεφθήκαμε τον Καναδά και τα αδέρφια μας εκεί ομόφωνα αποφάσισαν να ενωθούμε. Τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε στην Αυστραλία και να ζητήσουμε από τους εκεί αποδήμους αν συμφωνούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι εμείς ερχόμαστε για το συνέδριο αλλά και για να κάνουμε προσκύνημα.

Γιατί αυτά τα χώματα για εμάς είναι ιερά. Το πρώτο μας μέλημα είναι να επισκεφτούμε τα κοιμητήρια. Τους τάφους των πατεράδων μας, των παππούδων μας και να κάνουμε επιμνημόσυνη δέηση.

Επειδή η απόφαση να μας δώσουν την περιοχή στα Κολύμπια για να φέρνουμε τα παιδιά μας, είναι ιστορική για εμάς, ως μία μικρή ένδειξη σεβασμού που δείχνει ο κ. Χατζηδιάκος σε εμάς αποφασίσαμε ομόφωνα να τιμηθεί ο δήμαρχος ως ο “Ρόδιος της Χρονιάς”. Είναι μια νέα τιμητική διάκριση που δίνουμε οι Ρόδιοι του εξωτερικού. Ο δήμαρχος είναι ο δεύτερος που θα τιμηθεί και πιστεύω ότι το αξίζει. Επίσης θα τιμήσουμε τη Μαρίζα Χατζηλαζάρου που δε βρίσκουμε λόγια να την ευχαριστήσουμε.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για όσα έχει κάνει. Παράλληλα  θα τιμήσουμε το Νίκο Μελισσουργό για την αγάπη του στον πολιτισμό, το Λευτέρη Φεγγάρα, τη Χριστίνα Καπόλη και τους συλλόγους που μας βοηθούν στο έργο μας. Επίσης τα παιδιά μας θα πάρουν μέρος και στους αθλητικούς αγώνες του Αγίου Σουλά».

Οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου
Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου  Πολύβιος Παυλίδης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο και τη Μαρίζα Χατζηλαζάρου, που μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω ξανά στη Ρόδο και να συνεχίσουμε το έργο μας. Αυτό που ζητάμε είναι την αγάπη των Ροδίων.

Εμείς τους αγαπάμε και δεν τους ξεχνάμε εκεί στην Αμερική, γυρνάμε παντού για να βρούμε πού είναι ο τελευταίος Ροδίτης για να του μιλήσουμε ώστε να τον φέρουμε κοντά μας. Αυτό ζητάμε αυτή τη στιγμή. Εμείς ως σύλλογος ό,τι έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε στη Ρόδο θα το κάνουμε».