Αποχαιρετισμός στην Καλλιόπη-Μαρία Φαρμακίδη

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αποχαιρετούν με οδύνη μία νέα συνάδελφο, που προσέφερε κατά διαστήματα ως συμβασιούχος πολύτιμες υπηρεσίες στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλάι των μόνιμων συναδέλφων της, ιδίως στον δύσκολο τομέα του επαναπατρισμού και της ανάκτησης κλεμμένων αρχαιοτήτων αλλά γενικότερα σε θέματα πολιτισμού.

Η Καλλιόπη-Μαρία Φαρμακίδη, αδελφή της συναδέλφου τους και μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ελένης Φαρμακίδη, ένα πάντα χαμογελαστό και φωτεινό κορίτσι, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στις 22 Ιουλίου αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην ευρύτερη αρχαιολογική οικογένεια.

Αγαπημένη μαθήτρια του μεγάλου αρχαιολόγου Luigi Beschi, τελείωσε με άριστα τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με εξειδίκευση στην γλυπτική, πλάι στον καθηγητή Geoffrey Waywell του Κings College στο Λονδίνο.

Με την τόσο πρόωρη απώλεια της Καλλιόπης η έρευνα στερείται τη διεισδυτική ματιά μιας νέας και επίμονης ερευνήτριας, που είναι βέβαιο ότι είχε πολλά να προσφέρει στα μεγάλα και δύσκολα ερωτήματα της γλυπτικής και της κλασικής/ελληνιστικής αρχαιολογίας αλλά και στα συμφραζόμενα ευρημάτων χωρίς ενδείξεις προέλευσης.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην αδελφή της Ελένη και στους οικείους της. «Όσοι από εμάς γνωρίσαμε τη γλυκιά, χαρισματική και υποστηρικτική σε δύσκολες ώρες Καλλιόπη είναι βέβαιο ότι θα την θυμόμαστε για πάντα με αγάπη και σεβασμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.
 Η κηδεία θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 13:00 στο νεκροταφείο του Ταξιάρχη στην πόλη της Ρόδου.