Άννα Μπεκρή: «Η γυμναστική είναι για όλους»

Συνέντευξη στην Ευαγγελία Περγαντή
 

Η Γυμναστική είναι ένα μέσο εκτόνωσης, πνευματικής ευεξίας,  προσφέρει επίσης ψυχαγωγία και ένα καλλίγραμμο σώμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστεί κάποιος, πολλά αθλήματα και χιλιάδες ασκήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καθενός.

Η απόφοιτος των Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Άννα Μπεκρή, μίλησε στη «Ροδιακή» για την ίδια, για την άθληση και την γυμναστική και για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να γυμναστεί στη Ρόδο.

Ποια είναι η σχέση σου με τον αθλητισμό και τη γυμναστική;
Εγώ από το 2000 είμαι αθλήτρια jiu jitsu, έκανα το hobby μου επάγγελμα και τώρα εργάζομαι στο γυμναστήριο Colossusgym Ialisos.

Με τι ασχολείσαι; Πάνω σε τι ενδιαφέρεσαι να εξειδικευτείς; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Σπούδασα Τ.Ε.Φ.Α.Α. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη σχολή εξειδικεύτηκα στον αθλητικό τουρισμό και στην αναψυχή. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με τις πιλάτες και το personal training. Επιθυμώ στο μέλλον να κάνω ένα μεταπτυχιακό πάνω στο sport management και να δουλέψω σε εταιρείες στο εξωτερικό ή στην ολυμπιακή επιτροπή.

Τι σε δίδαξε η ενασχόλησή σου με τη γυμναστική;
Όταν θες να κερδίσεις κάτι αυτό έρχεται με κόπο και για αυτό πρέπει να επιμένεις στο στόχο σου.

Υπάρχει διαφορά στην εκγύμναση ανηλίκων και ενηλίκων;
Οι ενήλικες έχουν ένα διαφορετικό πλάνο, ενώ για τους ανήλικους υπάρχει ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που πρέπει να κάνουν στον τομέα του γυμναστηρίου.  

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην άθληση και στη γυμναστική;
Τον αθλητισμό τον ξεκινάμε για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, κάνουμε ένα άθλημα, επειδή μας αρέσει και μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. Αντιθέτως, η γυμναστική προσφέρει ευεξία και γίνεται συνήθως για να έχουμε ένα ωραίο σώμα.

Ποιοι γυμνάζονται περισσότερο άντρες ή γυναίκες;
Και τα δύο φύλα γυμνάζονται απλώς σε διαφορετικό είδος γυμναστικής.

Ποιο άθλημα επιλέγουν οι περισσότεροι και γιατί;
Αυτό είναι αναλόγως με τον ελεύθερο χρόνο, την οικονομική δυνατότητα και την διάθεση  που έχει ο καθένας.  

Ο κόσμος με βάση τι θα έπρεπε να διαλέγει το είδος της γυμναστικής του;
Ανάλογα με το τι του αρέσει, καθώς η μισή γυμναστική είναι η ψυχολογία μας και μετά με το τι έχει ανάγκη το σώμα του καθενός αλλά και το τι επιτρέπεται.
Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής; Γιατί θα έπρεπε κάποιος να αρχίσει να γυμνάζεται;
Πολλαπλά. Υγειά, ευεξία, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση ειδικά στα γυμναστήρια.

Από τι ηλικία τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν τη γυμναστική; Υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός;
Από την ηλικία που καταλαβαίνει μπορεί να αρχίσει κάποιος. Φυσικά σε ότι έχει να κάνει με τα βάρη, πρέπει να είναι λίγο πιο μεγάλος. Για παράδειγμα, το baby swimming έχει να κάνει με τα μωρά. Το καλό είναι ότι στη γυμναστική δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός.

Οι γονείς πρέπει να ακούνε τις προτιμήσεις των παιδιών τους ως προς το άθλημα που θέλει να αρχίσει ή μήπως να ακούνε τους ειδικούς; Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η επιλογή μελλοντικά;
Πρέπει να ακούνε τι θέλουν τα παιδιά, καθώς αν τα αναγκάσουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν μετά από λίγο θα δυσανασχετήσουν, θα κουραστούν και δεν θα θέλουν να συνεχίσουν. Εάν έχει ένα ταλέντο καλό θα ήταν να ακούσει το γονιό να δοκιμάσει αν του αρέσει και εάν όχι, να φύγει.

Υπάρχουν αθλήματα τα οποία δεν είναι τόσο διάσημα και όμως αξίζουν την προσοχή μας;
Υπάρχουν αρκετά, ναι. Ανάλογα σε ποια χώρα ζει κάποιος και τι αθλητικές δραστηριότητες υπάρχουν στον τόπο αυτό κλπ.

Αν κάποιος έχει προβλήματα υγείας π.χ. οστεοπόρωση ή κύφωση υπάρχει κάποια γυμναστική που δεν μπορεί να κάνει;
Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που δεν μπορούν να κάνουν για αυτό πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο γυμναστή, ο οποίος τους βγάζει ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα του καθενός.

Αν κάποιος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει σε γυμναστήριο ή σε ένα άθλημα, πώς μπορεί να γυμναστεί στη Ρόδο;
Μπορούν να κολυμπήσουν στην παραλία, να τρέξουν ή να περπατήσουν. Παράλληλα, μπορούν να ασκηθούν στο σπίτι ή να ακολουθήσουν κάποια από τα δωρεάν προγράμματα εκγύμνασης που προσφέρει ο Δήμος.