Μόνο με την τροπολογία θα μπορέσει να σωθεί η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Μία εκ βαθέων συζήτηση για τη δημιουργία και λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά κυρίως για το μέλλον της,  αν αυτό μπορεί ακόμη να διασφαλιστεί, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή του πρόεδρου της αντιδημάρχου Αγαπητού Πάλλα του διευθυντή Νίκου Γιωτόπουλου, και των νομικών Νίκου Πέρου και Μιχάλη Κόκκινου, παρουσία του μέλους Μιχάλη Σταυρή και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββα Χατζησάββα.

Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα για τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας μέχρι την εκκαθάρισή της στην περίπτωση που δεν υπάρξει τροπολογία για την παράταση της διάρκειάς της, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να βρεθεί λύση καθώς έχει ενημερωθεί ακόμα και ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της εταιρείας Αγαπητού Πάλλα ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία του για τα όσα του καταλόγισαν κάποιοι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, αναφορικά με τα όσα δήλωσε προ ημερών γύρω από τις προθέσεις του. Ειδικότερα,  ο αντιδήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «η προσπάθεια ήταν συλλογική από την αρχή.

 Πήρα το ρίσκο μαζί με το δ.σ του συμβουλίου μου να περιμένουμε την τροπολογία για την παράταση των δέκα ετών. Περιμέναμε την υπόσχεση του κ. Σαντορινιού ότι είναι εφικτό να περάσει αυτή η τροπολογία. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Έγινε μία προσπάθεια, δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να μη γίνει δεχτή η τροπολογία. Η εταιρεία πέρασε από χίλια κύματα. Ήθελα να είναι εδώ σήμερα και ο πρόεδρος του σωματείου γιατί ο έλληνας έχει κοντή μνήμη.

Είχαμε βρει μία λύση με τις προγραμματικές συμβάσεις. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου καθώς το καταστατικό είχε μία διάρκεια ζωής δεκαπέντε χρόνων. Στο τέλος του 2018 το καταστατικό έληγε και κάποιος έπρεπε να ρισκάρει. Πιστέυω λοιπόν ότι αυτό δεν εκτιμήθηκε από το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή να αφήσω την εταιρεία ανοιχτή για να έχει συνέχεια.

Μπορώ να πάω στο νέο δημοτικό συμβούλιο χωρίς παύση της εταιρείας εκτός αν υπάρχουν κάποιες γραπτές δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρχει νομικό πρόβλημα και δεν θα πάω για παράβαση καθήκοντος μετά από όλη αυτή την προσπάθεια.

Έδωσα μία συνέντευξη προ ημερών και είπα ότι εάν μέχρι τις 15 Αυγούστου δεν ξεκαθαρίσει το θέμα,  δεν μπορώ να περιμένω και θα πάω σε παύση της εταιρίας. Βγαίνουν λοιπόν κάποιοι εργαζόμενοι και λένε:  «βρήκε ο Πάλλας τη μέρα που έγινε η καταστροφή στο Μάτι να κλείσει την εταιρία». Αυτά είναι γελοία πράγματα.

Έδειξα στην πορεία μου τόσα χρόνια τι αγώνα έδωσα να σταθεί αυτή η εταιρία. Μάλιστα επί Μαχαιρίδη και Κουσουρνά βρέθηκα στην εντατική με έμφραγμα… για αυτό το θέμα.
Είμαι αισιόδοξος όμως γιατί δέχτηκα τηλέφωνο από βουλευτή που μου είπε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι θα περάσει η τροπολογία».

«Στοχοποιούνται άδικα»
Ακολούθησε ο διευθυντής της εταιρείας Νίκος Γιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στα μέλη της διοίκησης και ειδικά στον πρόεδρο λέγοντας τα εξής: «Ξεκίνησε μία υπερπροσπάθεια εδώ και δύο χρόνια από όλους να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει για μία ακόμα δεκαετία τη λειτουργία της εταιρείας μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με το ίδιο πλαίσιο που δουλέψαμε με επιτυχία από το 2014 και μετά.

Εμένα δε μου αρέσει να στοχοποιούνται και να κατηγορούνται άδικα πρόσωπα τα οποία έχουν καταθέσει και την ψυχή τους για την εταιρεία και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον πρόεδρο. Το καταστατικό της εταιρείας έληξε στις 9 Δεκεμβρίου του 2018. Ο Αγαπητός Πάλλας με προσωπική του ευθύνη και τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να τρενάρουν το ζήτημα αυτό και ξαφνικά στοχοποιούνται από ανθρώπους που ήταν μαζί μας σε όλη τη διαδικασία και τις επαφές με όλους. Γνώριζαν τα πάντα, και λένε ότι ξαφνικά ο Πάλλας αποφάσισε να κλείσει την εταιρία; Είναι δυνατόν;»

«Στην Περιφέρεια κινήθηκαν σε λάθος δρόμο»
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ Νίκος Πέρος που πήρε αμέσως μετά το λόγο εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία δηλώνοντας «προσωπικά εγώ θλίβομαι που η εταιρεία είναι… στα τελευταία της». Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης μίλησε για τη δική του συμμετοχή στην έναρξη λειτουργίας της εταιρείας και για το τι προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων ο κ. Πέρος είπε: «Υπήρξα μετά από εντολή του Γιώργου του Γιαννόπουλου ο άνθρωπος που δούλεψε το καταστατικό της εταιρίας. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία αυτός ο θεσμός. Μάλιστα κατά καιρούς υπουργοί μας έδιναν συγχαρητήρια και όλοι υπόσχονταν ότι αυτό το μοντέλο θα επεκτεινόταν και σε όλη την Ελλάδα.

Έχει λήξει η καταστατική της διάρκεια όμως εξακολουθεί να υφίσταται ως εταιρεία για τις ανάγκες της εκκαθάρισης η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Άρα λοιπόν εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της εταιρείας ο Αγαπητός Πάλλας είτε το θέλει είτε δεν το θέλει. Η πορεία του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η νέα δημοτική αρχή ενστερνιστεί το θεσμό και κάνει προσπάθειες ή να την τερματίσει ή να την αναβιώσει.

Έγιναν φιλότιμες προσπάθειες τον τελευταίο καιρό να αναβιώσει η εταιρεία και το υπουργείο Νησιωτικης Πολιτικής έδειξε ειλικρινή προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα. Είχα προτείνει να περάσει η διαδικασία μέσα από το υπουργείο νησιωτικής πολιτικής, γιατί ταίριαζε περισσότερο ως θέμα νησιωτικης πολιτικής. Έτσι περάσαμε αυτή τη διαδικασία μέσα από το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Κάποιοι άλλοι στην Περιφέρεια σκέφτηκαν ότι έπρεπε να κινηθούν και αυτοί. Και αυτοί κινήθηκαν σε λάθος δρόμο. Με αίτηση που έκαναν και ενέργειες προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό ήταν για εμένα ένα θανάσιμο λάθος γιατί πήραμε ένα θεσμό που υπηρετούσε περισσότερο νησιωτικές πολιτικές να τον εντάξουμε σε έναν άλλο θεσμό του  υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα έπρεπε να τον μελετήσει σε όλη του τη διάσταση και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος.

Αυτό δημιούργησε μία εμπλοκή στη διαδικασία με αποτέλεσμα ενώ είχε προχωρήσει αρκετά το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής που σχεδόν είχε καταρτίσει και τη σχετική διάταξη με δική μας συμμετοχή και θα περνούσε από τη Βουλή ξαφνικά βλέπουμε να εμπλέκεται και ο τότε υπουργός Χαρίτσης, με αποτέλεσμα να στέλνονται έγγραφα από το υπουργείο για να τους πούμε ποια είναι η νομική μορφή κ.λπ, δηλαδή πάλι από την αρχή. Το θέμα πλέον πήγαινε να… καταχωνιαστεί και να μη μιλάμε πλέον για τέτοιες εταιρίες.

Η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή υπό εκκαθάριση όμως εξακολουθεί να ζει. Ζει όμως με σκοπό να πεθάνει. Πριν πεθάνει αν μπορέσουμε να την κρατήσουμε στη ζωή. Πώς; Με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία επιμένω ότι πρέπει να γίνει από το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής που ήδη γνωρίζει το θέμα. Πιο εύκολα θα περάσει από εκεί το θέμα. Εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Και πιστεύω ότι ο κ. Πάλλας μπορεί να προσφέρει πολλά στην υπόθεση γιατί έχει εμπειρία γιατί είναι άνθρωπος που μπορεί να ενώσει πολλούς.

Δεν πρέπει όμως να καθυστερήσουμε. Να κινηθούμε άμεσα γιατί αν το θέμα δεν επιλυθεί μέσα σε δύο μήνες τότε ξεχάστε την»

«Θα γίνει το μεγάλο βήμα…»
Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων Μιχάλης Κόκκινος που παρευρέθηκε επεσήμανε ότι πολλές φορές η εταιρεία έφτασε στο χείλος του γκρεμού αλλά παρ’ όλα αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, όπως επίσης θα ξεπεραστούν και τα σημερινά. Μάλιστα εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα δοθεί τέλος στην αγωνία όλων η οποία κατά την κρίση του δημιουργεί και κάποιες πικρίες. « Κανένας δεν υπάρχει σήμερα που να μη θέλει τη συνέχιση της εταιρίας.

Πέρασε πολλά προβλήματα υπήρξαν πολλά ζητήματα τα οποία όμως τα λύσαμε. Ο περιφερειάρχης ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της εταιρίας, έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Εσωτερικων και με τον πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ επίσης ενδιαφέρονται… Έχει κατατεθεί η περίφημη τροπολογία αλλά εγώ έχω μία ένσταση σε ότι αφορά τη διάρκειά της. Δε χρειάζεται να είναι στο βάθος του χρόνου…

Όσον αφορά τις πικρίες και τις στεναχώριες ας τις ξεχάσουμε. Από τη στιγμή που έχουμε το ενδιαφέρον της ηγεσίας του τόπου και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία τυπικη διαδικασία για τις εταιρίες νησιωτικών δήμων. Δηλαδή και αυτή θα πρέπει να παραμείνει και θα πρέπει να παραταθεί (για εμάς) επ’ αόριστον. Η εταιρεία δεν τελειώνει βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.

Θεωρώ ότι θα γίνει το μεγάλο βήμα… Χαιρετίζω ήδη τη συνέχιση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με το καταστατικό που υπάρχει. Αν κάτι πάει στραβά,  θα το λύσουμε όπως ξεπεράσαμε κάθε άλλο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Κόκκινος.