Κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης στη Ρόδο

Στη Ρόδο θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στα νησιά, με σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα διώροφο λεωφορείο που θα βρίσκεται στο νησί μας αύριο Δευτέρα και θα σταθμεύσει μπροστά από το Δημαρχείο. Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν ειδικές συσκευές που θα ανακυκλώνουν χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά και αλουμίνιο, ενώ θα προβάλλονται και ενημερωτικά video.

 Το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται από την Τετάρτη και με την καθοδήγηση δύο εξειδικευμένων ατόμων θα βλέπει πώς γίνεται η ανακύκλωση στην πράξη.  Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Δρ Χρήστος Γαμβρούδης ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος επεσήμανε τα εξής:
«Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από Τετάρτη ο δήμος θα έχει τη χαρά να φιλοξενεί ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μπροστά από το Δημαρχείο με στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε θέματα ανακύκλωσης, βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι ένα διώροφο λεωφορείο το οποίο μέσα θα έχει μηχανήματα ανακύκλωσης αλουμινίου, πλαστικού, χαρτιού και παράλληλα θα υπάρχει και ειδική αίθουσα που θα προβάλλονται ενημερωτικά video για το κοινό.
Το κέντρο θα έρθει στη Ρόδο σε συνεργασία με την ανταποδοτική ανακύκλωση προερχόμενο από την Κρήτη και στο πλαίσιο περιοδείας στα νησιά θα κάνει στάση και στη Ρόδο.
Μέσα στο λεωφορείο θα υπάρχουν και πλαστικά και γυαλιά και χαρτιά και εξειδικευμένα άτομα θα δείχνουν τη διαδικασία. Θα είναι ανοιχτό στον κόσμο και θα λειτουργεί κάθε μέρα 8 ώρες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο κόσμος μπορεί να πάει να ενημερωθεί για το πλαστικό και τα άλλα υλικά, να δει πώς ανακυκλώνονται και ποια είναι η διαδικασία».

Μέχρι σήμερα κατά τις περιοδείες που πραγματοποιεί, μαθητές, εκπαιδευτικοί και δημότες επισκέπτονται το κινητό κέντρο και μέσα από μία ωριαία παρουσίαση με προβολή βίντεο, στο 2ο επίπεδο, εκπαιδεύονται, συνειδητοποιούν τα οφέλη της ανακύκλωσης και ανακυκλώνουν κι εκείνοι.
Το «κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης» έχει αναπτυχθεί από το εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών» της ΑΒ Βασιλόπουλος, με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των δημοτών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων του κινητού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής» δράσης.

Ο δήμος Ρόδου θα αποκτήσει το δικό του κινητό κέντρο ανακύκλωσης
Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι ο δήμος Ρόδου σύντομα θα αποκτήσει και το δικό του κινητό κέντρο ανακύκλωσης με στόχο να «καλύψει» κάθε γωνιά του νησιού και ειδικά τα σημεία που υπάρχει μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών.
Τέτοια σημεία είναι φυσικά οι παραλίες του νησιού στις οποίες το καλοκαίρι συχνάζουν χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαμβρούδη, ο διαγωνισμός για την προμήθεια του κινητού κέντρου ανακύκλωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτέλεσματά του περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θα είναι όπως τα ήδη υπάρχοντα κέντρα ανακύκλωσης που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, όμως θα καταλαμβάνει μικρότερο χώρο και θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να μεταφέρεται παντού και ειδικά στις παραλίες που επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι.