Στα... ηλεκτρονικά δίχτυα της Εφορίας 100 ιδιοκτήτες κατοικιών στη Ρόδο

Στα... ηλεκτρονικά δίχτυα της Εφορίας 100 ιδιοκτήτες κατοικιών στη Ρόδο

Στα... ηλεκτρονικά δίχτυα της Εφορίας 100 ιδιοκτήτες κατοικιών στη Ρόδο

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4221 ΦΟΡΕΣ

Ετοιμάζονται τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ

Πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και ενδέχεται να φθάσουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο, ετοιμάζει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τις εκθέσεις που ολοκλήρωσαν οι ελεγκτές εφοριακοί, σε βάρος ιδιοκτητών κατοικιών, τουριστικών καταλυμάτων στο νησί της Ρόδου, οι οποίοι ενοικίασαν τα σπίτια, τα εξοχικά, τις βίλλες ή άλλα συγκροτήματα κατοικιών τους, ηλεκτρονικά σε τουρίστες αλλά... «ξέχασαν» να δηλώσουν τα αντίστοιχα εισοδήματα!

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει γίνει, προκύπτει ότι η περιοχή της Δωδεκανήσου, βρίσκεται σε υψηλή θέση σε ότι αφορά τον αριθμό των αδήλωτων τουριστικών κατοικιών και ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί με αντίστοιχα ποσά σε νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και την Αττική.

Το σύνολο του ποσού αυτού (που δεν δηλώθηκε άρα δεν φορολογήθηκε), υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχεί στα έτη 2015, 2016 και 2017, ενώ για το 2018 τα στοιχεία έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και εκτιμάται ότι ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εφοριακοί, έφθασαν στα ίχνη των 100 περίπου ιδιοκτητών ακινήτων, διασταυρώνοντας στοιχεία μέσω χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που έγιναν, καθώς επίσης και από τιμολόγια που εκδόθηκαν στο εξωτερικό ή εμβάσματα τα οποία κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την Airbnb ή άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων.

Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των... αδήλωτων ακινήτων, περιλαμβάνονται και πολλοί αλλοδαποί, που ενώ είχαν ενοικιάσει σε τουρίστες τα ακίνητα, τα σπίτια, τις βίλες τους κλπ, δεν είχαν δηλώσει στην εφορία ούτε ένα ευρώ ως εισόδημα. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τη νομοθεσία της χώρας μας αφού κανείς δεν τους είχε ενημερώσει. Σε άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με αυτά που είχαν εισπραχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο πέλεκυς των προστίμων αναμένεται να είναι βαρύς, καθώς εκτός από τις προσαυξήσεις θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες φορολογίες που δεν είχαν επιβληθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και για το 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν περιπτώσεις μέσα στο 2019 όπου αλλοδαποί ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει ακίνητα την τελευταία τριετία δεν είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Ε.

Κατά συνέπεια οι ίδιοι δεν εμφάνισαν στην Εφορία τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους και αλλοδαπούς που προχώρησαν σε αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, αλλά δεν το δήλωσαν στο έντυπο Ε9 και δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ!
Από τους πιλοτικούς ελέγχους που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα το 2018 η ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι 38 φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ. Την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας συνολικά 253.301 ευρώ.
Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων και διαπίστωσαν ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ)

Στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όσοι πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στην ηλεκτρονική τσιμπίδα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο