Η Λάρδος θα τιμήσει τον παπά  και δάσκαλο Ευάγγελο Ευαγγελίδη

Την οφειλόμενη τιμή σε έναν σπουδαίο παπά και δάσκαλο που γαλούχησε ολόκληρες γενιές ανθρώπων στα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας και του φασισμού στα Δωδεκάνησα, αποδίδει την ερχόμενη Κυριακή η Λάρδος.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη γνωστό ως «παπα-Βάγγελο», του οποίου η προτομή φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Λάρδου και μεθαύριο θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήριά της αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία (10.30 π.μ.).

Την πρωτοβουλία αυτή έλαβε ο εφημέριος του χωριού και επίσης παπάς-δάσκαλος, πρωτοπρεσβύτερος  Σάββας Παπαδημητρίου, ο οποίος άλλωστε υπήρξε ο διάδοχός του στην ιεροσύνη και στα γράμματα, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και του Σεβασμιώτου Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου.

Στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια αναμένεται να παραστούν εκτός του Μητροπολίτη Ρόδου, ο Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας και πρώην Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος επίσης κατάγεται από τη Λάρδο, και ο Ροδίτης Επίσκοπος Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββας. Επίσης αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι αρχές του τόπου, ο Στρατηγός της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Στην πρόσκληση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Το εκκλησιαστικόν Συμβούλιον της Ενορίας Ταξιαρχών Λάρδου έχει την τιμήν να σας προσκαλέση εις τα αποκαλυπτήρια της προτομής του παπά-δασκάλου Ευαγγέλου Ευαγγελίδου (1897-1981), τα οποία θα λάβουν χώραν εις τον αύλειον χώρον του Ενοριακού Ιερού Ναού Ταξιαρχών Λάρδου, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019. Της Αρχιερατικής Συλλειτουργίας και της τέλεσης των αποκαλυπτηρίων θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος».

 

 

Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης
Γεννήθηκε στη Λάρδο το 1897, αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου το 1915 και διορίστηκε δάσκαλος στη γενέτειρά του τη Λάρδο. Λόγω Ιταλοκρατίας διδάσκει το πρωί Ιταλικά σε παιδιά και το βράδυ με το κεράκι στον Νάρθηκα Ελληνική γλώσσα και γραφή.

Το 1925 χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος υπό του τότε Μητροπολίτου Ρόδου Αποστόλου Τρύφωνος, συνεχίζοντας και το λειτούργημα του δασκάλου.

Το 1928 λαμβάνει το Οφφίκιο του Οικονόμου και του Πνευματικού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διδάσκει ως παπάς-δάσκαλος για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία με μεγαλύτερη άνεση.

 Με τη δημιουργία των κατηχητικών σχολείων προθυμοποιείται να γυρνάει με τη γαϊδουρίτσα του χειμώνα-καλοκαίρι, τα γύρω χωριά διδάσκοντας Ελληνική γλώσσα και γραφή και παράλληλα ενδυναμώνοντας το εθνικό και θρησκευτικό συναίσθημα παιδιών και γονέων, προτρέποντάς τους σε αντίσταση κατά του κατακτητή, για ελεύθερα Δωδεκάνησα και Ορθοδοξία.

 Αρκετές φορές εναντιώθηκε σε ενέργειες των κατακτητών εις βάρος κατοίκων. Μετά την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, συνεχίζει να είναι δάσκαλος και ιερέας στο χωριό του τη Λάρδο. Συνταξιοδοτείται ως δάσκαλος το 1960 και ως ιερέας το 1971.

Απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1981 σε ηλικία 84 ετών.