Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Δύο αιτήσεις οι οποίες αφορούν λάθη εκ παραδρομής που έγιναν κατά την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, συζητήθηκαν χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Η μία αίτηση αφορούσε τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε ο κ. Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου υποψήφιος με την παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη, στην εκλογική περιφέρεια Καλλιθέας.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αίτηση που κατέθεσε διά του δικηγόρου του κ. Βασίλη Καταβενάκη, ο κ. Κωνσταντίνου εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα πρώτος στη σειρά με 1.412 σταυρούς προτίμησης.

Ωστόσο στην επίσημη απόφαση που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, εκ παραδρομής γράφτηκε ότι έλαβε 1.342 σταυρούς προτίμησης. Η διαφορά των 70 ψήφων προέκυψε αρχικά επειδή κατά τη μεταφορά του πλήθους των 97 ψήφων από τα βιβλία διαλογής του 242 Α ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΡΟΔΟΥ αναγράφηκε το πλήθος των 27 ψήφων στους συγκεντρωτικούς πίνακες εκ παραδρομής. Μετά την αίτηση που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντίνου προς το Πρωτοδικείο Ρόδου «για επίδειξη ψηφοδελτίων», το υπηρεσιακό λάθος εντοπίστηκε και διορθώθηκε στους συγκεντρωτικούς πίνακες ο σωστός αριθμός που είχε λάβει, ωστόσο εκ παραδρομής στην τελική απόφαση μεταφέρθηκε το λανθασμένο των  1342 αντί του ορθού των 1412 σταυρών προτίμησης. Επίσης στην ίδια απόφαση αναγράφεται λάθος το πατρώνυμο του κ. Κωνσταντίνου το οποίο και ζητά να διορθωθεί.

Όπως τονίζει στην αίτηση του ο κ. Κωνσταντίνου η διόρθωση της απόφασης δεν θα επιφέρει κάποια αλλαγή στη σειρά των εκλεγέντων τακτικών συμβούλων της  Εκλογικής Περιφέρειας Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου  αφού ήδη εκλέχθηκε ως  πρώτος στη σειρά σύμβουλος, ωστόσο και η ηθική και η έννομη τάξη επιβάλλει να δημοσιευτεί το ορθό αποτέλεσμα της σταυροδοσίας.  

Η δεύτερη αίτηση που συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αφορά τον αριθμό των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από την παράταξη «Τήλος Μαζί – Νέα Πορεία» της κας Μαρίας Καμμά η οποία και εξελέγη. Εκ παραδρομής και στην περίπτωση αυτή, στην επίσημη απόφαση ανακήρυξης έχουν αναγραφεί εκλεγμένοι 8 δημοτικοί σύμβουλοι ως τακτικοί από την παράταξη της καςΚαμμά, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εκλεγεί επτά και ο 8ος είναι ο πρώτος αναπληρωματικός.
Για αυτό και ζητείται να γίνει η σχετική διόρθωση στην απόφαση του δικαστηρίου.