Έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης και θα γίνει ξανά η δίκη για τοκογλυφία

Το φθινόπωρο θα δικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 49χρονος από την Κάρπαθο, που κατηγορείται για τοκογλυφία, μετά την αίτηση αναίρεσης που έχει ασκήσει στον Άρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, ο 49χρονος τον Οκτώβριο του 2013 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση αυτή, σε κάθειρξη έξι ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χρηματικό πρόστιμο 7.000 ευρώ. Ο ίδιος δια του δικηγόρου του κ. Κώστα Διακονή άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου τον Ιούνιο του 2017.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρεπόμενη προς 10 ευρώ την ημέρα στον 49χρονο. Επίσης από τους συνηγόρους υπεράσπισης υπεβλήθη στο δικαστήριο αίτημα δοσοποίησης το οποίο έγινε δεκτό και έτσι το ποσό που αντιστοιχεί στην ποινή του, ο 49χρονος επρόκειτο να το καταβάλλει σε 24 δόσεις.

Ωστόσο, καθώς ο 49χρονος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας αίτημα με το οποίο ζητούσε να δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην ποινή που του είχε επιβληθεί από το Πενταμελές  Εφετείο Δωδεκανήσου.

Η αίτηση του εξετάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας, έγινε δεκτή και έτσι η υπόθεση του προσδιορίστηκε να εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 10 Οκτωβρίου 2019 για να αποφανθεί σχετικά με αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτηση του ο 49χρονος έκανε λόγο για «συκοφαντική και σκόπιμη προσωπική, επαγγελματική και ηθική του εξόντωση» από την έγκληση που έγινε εις βάρος του. Ο ίδιος ανέλυε τα πραγματικά περιστατικά και ισχυρίστηκε πως πράγματι έδωσε χρήματα όμως αφενός ήταν όλα άτοκα, και με σκοπό να τους εξυπηρετήσει και αφετέρου είχαν υπογραφεί ιδιωτικά συμφωνητικά για αυτά.

Επίσης,  στην ίδια αίτηση αναφέρονταν αναλυτικά όλοι οι λόγοι αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 49χρονος φέρεται να δάνεισε σε δύο αδέλφια που κατοικούν στην Κάρπαθο τον Ιούλιο του 2007 το ποσό των 40.000 ευρώ ως δάνειο για το οποίο με τους τόκους που φέρεται να ζητούσε έφθασε μερικούς μήνες μετά τις 141.000 ευρώ!

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας τις 40.000 ευρώ που ο αδελφός είχε δανειστεί από τον 49χρονο θα τις αποπλήρωνε έως τις 30-01-2008, ενώ για να διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων τα δύο αδέλφια του έδωσαν και εννέα επιταγές συνολικής αξίας 74.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους των έξι μηνών.

Βάση των ίδιων κατηγοριών στις 17 Νοεμβρίου του 2007 ο 49χρονος έδωσε παράταση εξόφλησης του ποσού έως τις 30 Μαρτίου 2008 ωστόσο φέρεται να υποχρέωσε τον κάτοικο Καρπάθου να αναγνωρίσει ότι του οφείλει το ποσό των 104.000 ευρώ. Και καθώς αυτό συνεχίστηκε, στις 30 Μαΐου 2008 ο 49χρονος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του συντοπίτη του και να του έδωσε νέα παράταση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 για το ποσό των 126.500 ευρώ, υποχρεώνοντας τον να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 141.200 ευρώ, δηλαδή τόκοι 14.700 ευρώ για ένα μήνα.